GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Potrošnja benzina u Njemačkoj raste treću godinu zaredom

Potrošnja benzina u Njemačkoj raste treću godinu zaredom
BENZIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.03.2024 / 18:48
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Potrošnja benzina u Njemačkoj porasla je treću godinu zaredom u 2023.

To je prema službenim podacima o mineralnim uljima Saveznog ureda za gospodarstvo i kontrolu izvoza (BAFA).

Prema podacima, domaće isporuke benzina lani su iznosile 17,3 milijuna tona. To je 416.000 tona više nego prethodne godine. U usporedbi s najnižom točkom povezanom s koronavirusom 2020., to je povećanje od gotovo 1,1 milijun tona.

U godinama prije pandemije koronavirusa potrošnja benzina bila je u trendu pada - još 2010. iznosila je 19,6 milijuna tona. Osim toga, posljednjih je godina značajno porastao i broj električnih automobila na njemačkim cestama - na kraju godine bilo ih je 1,4 milijuna.

U međuvremenu, isporuke dizelskih automobila nastavile su padati. Međutim, podaci o potrošnji ovdje uglavnom su posljedica prometa kamiona i stoga daleko više ovise o ekonomiji nego podaci za benzin.

Savezna agencija za okoliš pripisuje razvoj potrošnje goriva prvenstveno povećanju broja prijeđenih kilometara prošle godine. To je bilo iznad brojki za 2022. za laki promet - tj. isključujući kamione, autobuse i slično - iako je još uvijek znatno ispod 2019. godine, pokazuju brojke Saveznog instituta za istraživanje autocesta.

Institut Ifo sa sjedištem u Münchenu vidi nekoliko mogućih čimbenika za razvoj, uključujući povećanje obima prometa. Osim toga, prelazak s dizela na benzinac kao rezultat zabrane vožnje i smanjene financijske prednosti dizelskih vozila mogao bi imati zamjetan učinak.

Ekonomski istraživači također kažu da sada ima više težih automobila s benzinskim motorima.

ADAC ovakav razvoj događaja objašnjava sve većim brojem registriranih automobila s benzinskim motorima. Među njih treba ubrojiti i većinu hibridnih vozila.

Automobili s benzinskim motorima također dominiraju novim registracijama - uključujući hibride - a osobito novi automobili općenito imaju veću kilometražu, što u konačnici dovodi do veće ukupne potrošnje goriva.

Paralelno s porastom prodaje benzina, nastavio se i drugi trend: 2023. godine nekoliko centi jeftiniji Super E10 po prvi put čini više od četvrtine prodaje benzina s 25,9%. U 2022. godini još uvijek je iznosio 23,7%, prije pet godina 13,7%. E10 može sadržavati do 10% biogoriva.

Podaci o domaćim isporukama zabilježeni u statistici BAFA ne odražavaju izravno prodaju benzina na benzinskim postajama, već uglavnom isporuke tamo. Međutim, kada se promatra kroz duža razdoblja kao što je godina, to omogućuje izvlačenje zaključaka o potrošnji.

Specifična težina dizela i benzina varira ovisno o točnom sastavu i temperaturi. Tona bezolovnog benzina otprilike odgovara 1300 do 1400 litara, a tona dizela otprilike 1200 litara.

Tagovi: benzin, gorivo, njemačka
PROČITAJ I OVO
Dioničarima NIS-a i ove godine četvrtina dobiti
DIVIDENDA
Dioničarima NIS-a i ove godine četvrtina dobiti
BEOGRAD - Upravni odbor Naftne industrije Srbije (NIIS) utvrdio je prijedlog odluke skupštine dioničara o raspodjeli dobiti ostvarene u 2023. godini, priopćeno je iz te kompanije putem Beogradske burze.
Cijene nafte pale, prate se pregovori Izraela i Hamasa
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale, prate se pregovori Izraela i Hamasa
LONDON - Cijene nafte oštro su pale u današnjem azijskom trgovanju.
FERK odbio uvođenje blok tarifa; ništa od poskupljenja struje u FBiH
STRUJA
FERK odbio uvođenje blok tarifa; ništa od poskupljenja struje u FBiH
SARAJEVO - Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK) je na sjednici održanoj danas, 29. aprila, odbila dati saglanost za uvođenje blok tarifa prilikom obračuna potrošnje struje za domaćinstva.
Shell zarađuje godišnje milijardu dolara samo na trgovini u SAD-u
ZARADA
Shell zarađuje godišnje milijardu dolara samo na trgovini u SAD-u
NEW YORK - Naftni div Shell zarađuje milijardu dolara godišnje na trgovini naftom u SAD-u, pokazali su dokumenti priloženi tužbi bivšeg radnika.
Porasle cijene nafte, brine napetost zbog Bliskog istoka
NAFTNO TRŽIŠTE
Porasle cijene nafte, brine napetost zbog Bliskog istoka
LONDON - Na svjetkim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna porasle, nakon dva tjedna pada, jer trgovce zabrinjava napetost na Bliskom istoku, dok spori rast gospodarstava sprječava snažniji rast cijena "crnog zlata".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE