GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Potrošnja benzina u Njemačkoj raste treću godinu zaredom

Potrošnja benzina u Njemačkoj raste treću godinu zaredom
BENZIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.03.2024 / 18:48
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Potrošnja benzina u Njemačkoj porasla je treću godinu zaredom u 2023.

To je prema službenim podacima o mineralnim uljima Saveznog ureda za gospodarstvo i kontrolu izvoza (BAFA).

Prema podacima, domaće isporuke benzina lani su iznosile 17,3 milijuna tona. To je 416.000 tona više nego prethodne godine. U usporedbi s najnižom točkom povezanom s koronavirusom 2020., to je povećanje od gotovo 1,1 milijun tona.

U godinama prije pandemije koronavirusa potrošnja benzina bila je u trendu pada - još 2010. iznosila je 19,6 milijuna tona. Osim toga, posljednjih je godina značajno porastao i broj električnih automobila na njemačkim cestama - na kraju godine bilo ih je 1,4 milijuna.

U međuvremenu, isporuke dizelskih automobila nastavile su padati. Međutim, podaci o potrošnji ovdje uglavnom su posljedica prometa kamiona i stoga daleko više ovise o ekonomiji nego podaci za benzin.

Savezna agencija za okoliš pripisuje razvoj potrošnje goriva prvenstveno povećanju broja prijeđenih kilometara prošle godine. To je bilo iznad brojki za 2022. za laki promet - tj. isključujući kamione, autobuse i slično - iako je još uvijek znatno ispod 2019. godine, pokazuju brojke Saveznog instituta za istraživanje autocesta.

Institut Ifo sa sjedištem u Münchenu vidi nekoliko mogućih čimbenika za razvoj, uključujući povećanje obima prometa. Osim toga, prelazak s dizela na benzinac kao rezultat zabrane vožnje i smanjene financijske prednosti dizelskih vozila mogao bi imati zamjetan učinak.

Ekonomski istraživači također kažu da sada ima više težih automobila s benzinskim motorima.

ADAC ovakav razvoj događaja objašnjava sve većim brojem registriranih automobila s benzinskim motorima. Među njih treba ubrojiti i većinu hibridnih vozila.

Automobili s benzinskim motorima također dominiraju novim registracijama - uključujući hibride - a osobito novi automobili općenito imaju veću kilometražu, što u konačnici dovodi do veće ukupne potrošnje goriva.

Paralelno s porastom prodaje benzina, nastavio se i drugi trend: 2023. godine nekoliko centi jeftiniji Super E10 po prvi put čini više od četvrtine prodaje benzina s 25,9%. U 2022. godini još uvijek je iznosio 23,7%, prije pet godina 13,7%. E10 može sadržavati do 10% biogoriva.

Podaci o domaćim isporukama zabilježeni u statistici BAFA ne odražavaju izravno prodaju benzina na benzinskim postajama, već uglavnom isporuke tamo. Međutim, kada se promatra kroz duža razdoblja kao što je godina, to omogućuje izvlačenje zaključaka o potrošnji.

Specifična težina dizela i benzina varira ovisno o točnom sastavu i temperaturi. Tona bezolovnog benzina otprilike odgovara 1300 do 1400 litara, a tona dizela otprilike 1200 litara.

Tagovi: benzin, gorivo, njemačka
PROČITAJ I OVO
Blagi tjedni pad cijena nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Blagi tjedni pad cijena nafte
LONDON - Cijene nafte prošloga tjedna blago su pale jer trgovce zabrinjava usporavanje rasta gospodarstava, a time i potražnje za "crnim zlatom", dok podršku cijenama pružaju napetosti na Bliskom istoku.
Dionice Exxona na rekordu, energetski sektor ove godine najveći dobitnik
REKORDI
Dionice Exxona na rekordu, energetski sektor ove godine najveći dobitnik
NEW YORK - Dionice Exxon Mobila u petak su dosegle novu rekordnu razinu od gotovo 124 dolara.
Dobit CGES-a za prošlu godinu 35,7 miliona eura
U PLUSU
Dobit CGES-a za prošlu godinu 35,7 miliona eura
PODGORICA – Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) je u prošloj godini ostvario rekordan profit od 35,7 miliona EUR, saopštio je predsjednik Odbora direktora te kompanije, Aleksandar Mijušković, i dodao da je poslovni put od 2021. obilježen istorijskim rezultatima.
Za četiri godine prvi pogon za preradu komunalnog otpada u održivo zrakoplovno gorivo
INOVACIJE
Za četiri godine prvi pogon za preradu komunalnog otpada u održivo zrakoplovno gorivo
LONDON - Proizvođač biogoriva Firefly otkrio je planove za prvo komercijalno postrojenje na svijetu za preradu komunalnog otpada u održivo zrakoplovno gorivo (SAF).
Uzlet cijena nafte zbog sve vjerojatnijeg iranskog napada na Izrael
NAFTNO TRŽIŠTE
Uzlet cijena nafte zbog sve vjerojatnijeg iranskog napada na Izrael
LONDON - Američka sirova nafta probila se u petak iznad 87 dolara po barelu jer su cijene ojačale zbog izvješća da se Izrael priprema za izravan napad Irana ovog vikenda, što bi bila najveća eskalacija bliskoistočnih napetosti od početka rata Izraela i Hamasa prošlog listopada .
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE