GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Potrošnja električne energije će se udvostručiti do 2050.

Potrošnja električne energije će se udvostručiti do 2050.
STRUJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.01.2021 / 13:27
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Prije više od 200 godina i njezinog otkrića, električna energija pomogla je poboljšati životni standard. Omogućila je društvu da se širi i napreduje.

Potaknuta potrebom sprečavanja klimatskih promjena, kompanija Hitachi ABB Power Grids, kao jedan od lidera industrije, okreće se energetskoj budućnosti neutralnoj prema ugljičnom dioksidu, svjesna da je energetska tranzicija presudna u budućnosti.

Stručnjaci kompanije, u kojoj su osiguranje dostupnosti i pouzdanosti električne energije jedni od osnovnih ciljeva, analizirali su glavne studije i poduzeli vlastita istraživanja. Svi rezultati dovode do istog zaključka: ugljično neutralna budućnost je električna. Od sada do 2050. godine globalna će se potrošnja električne energije udvostručiti s 20 % ukupne energije na više od 40 %.

Sukladno navedenom, tri temeljna čimbenika za ugljično neutralni električni sustav su:

1. Ubrzani prijelaz s fosilnih goriva na obnovljive izvore energiju
2. Sve veća elektrifikacija sektora prijevoza, industrije i zgradarstva
3. Uvođenje održivih i komplementarnih skladišta energije (poput zelenog vodika) i na mjestima gdje je izravna elektrifikacija neučinkovita ili čak nemoguća.

Navedeni čimbenici osigurat će temelj na kojem će električna energija biti okosnica cijelog našeg energetskog sustava. Rast u proizvodnji obnovljive energije donosi izazove kao što su rješavanje složenosti koja proizlazi iz većeg broja manje predvidivih mjesta za proizvodnju električne energije i potreba za proširivanjem mrežnog kapaciteta.

„Kada spominjemo električnu energiju i njezinu proizvodnju, visokonaponske mreže Hitachi ABB Power Grids kompanije prisutne su na kontinentima i regijama. Od mega gradova do zabačenih otoka, Hitachi ABB Power Grids isporučuje obnovljivu energiju na globalnoj razini. U ugljično neutralnom sustavu čista energija mogla bi se generirati tisućama kilometara od mjesta gdje se troši. Neće biti važno dolazi li iz solarnih elektrana u pustinji ili off shore vjetroelektrana. U budućnosti, Hitachi ABB Power Grids želi zamisliti da bismo mogli koristiti arktičke vjetrove kao globalni izvor energije“, istakli su iz Hitachi ABB Power Grids.

Potražnja za električnim vozilima te razvoj zgradarstva i industrije uvjetuju proširenje elektroenergetske mreže. Fleksibilnost je ključna za upravljanje izazovima i iskorištavanje prilika. Inovativne komponente koje koriste energetske mreže pružit će operativnu fleksibilnost potrebnu za poboljšanje učinkovitosti. Digitalna rješenja obrađivat će veću količinu podataka kako bi podržala brže donošenje odluka u mnogo dinamičnijem okruženju nego što smo ikada prije vidjeli.

Sve navedeno sukladno je glavnim ciljevima Europske unije: promicanju inovativne i pametne gospodarske preobrazbe, zelenijoj Europi s niskom razinom ugljika, jačanju mobilnosti i regionalnoj povezanosti ICT-a, provedbi europskog stupa socijalnih prava te jačanju održivog i integriranog razvoja urbanih, ruralnih i obalnih područja. Pri tome se najviše pažnje usmjerava energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije, kružnom gospodarstvu i zelenoj infrastrukturi te sinergiji digitalizacije i energetske tranzicije za pametne i održive gradove i sela. Podsjetimo, u razdoblju 2021. – 2027. Hrvatska će imati na raspolaganju 24 milijarde eura, što je 2.2 puta više nego u razdoblju 2014. – 2020. godine.

Tagovi: električna energija, Hitachi ABB Power Grids, globalna potrošnja električne energije
PROČITAJ I OVO
Kreće izrada nacionalne strategije za vodik
STRATEGIJA
Kreće izrada nacionalne strategije za vodik
ZAGREB - Vlada je na današnjoj sjednici zadužila Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja da izradi Hrvatsku strategiju za vodik od 2021. do 2050.
Jači dolar i očekivanja veće opskrbe spustili cijene nafte ispod 66 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Jači dolar i očekivanja veće opskrbe spustili cijene nafte ispod 66 dolara
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod 66 dolara, pritisnute jačim dolarom i predviđanjima da će više cijene potaknuti vodeće proizvođače da povećaju opskrbu.
Gubitak NIS-a u 2020. godini 7,6 milijardi dinara
TEŠKA GODINA
Gubitak NIS-a u 2020. godini 7,6 milijardi dinara
BEOGRAD - Naftna industrija Srbije (NIS) je u 2020. godini imala gubitak od 7,6 milijaradi dinara a investirala je više od 25 milijardi dinara, saopšteno je danas.
Slabiji dolar zadržao cijene nafte iznad 67 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Slabiji dolar zadržao cijene nafte iznad 67 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 67 dolara, poduprte slabijim dolarom i podacima koji pokazuju veliki pad američke proizvodnje zbog vala polarne hladnoće u Teksasu.
Zoran Miliša napušta E.ON Hrvatska
PROMJENE
Zoran Miliša napušta E.ON Hrvatska
ZAGREB - S krajem svibnja 2021. tvrtku E.ON Hrvatska sporazumno napušta Zoran Miliša, direktor E.ON-ovih operativnih kompanija za opskrbu električnom energijom i plinom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE