GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Potrošnja energije u Kini po osobi prvi put premašila europsku

Potrošnja energije u Kini po osobi prvi put premašila europsku
TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.06.2024 / 07:50
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Potrošnja energije u Kini po osobi prošle je godine prvi put nadmašila europsku dok je potražnja tehnologije i proizvodnih industrija nastavila rasti.

Zemlja je povećala proizvodnju na ugljen, ali je također dodala više obnovljivih kapaciteta nego ostatak svijeta zajedno, prema godišnjem Statističkom pregledu Instituta za energiju. To znači da intenzitet ugljika njegove energije zapravo pada.

Kinesku potrošnju pokreće širenje podatkovnih centara, 5G infrastrukture i punjenja automobila, dok mnoge tvornice također rade punom parom kako bi zadovoljile potražnju za robom u inozemstvu.

"Ne bismo trebali zanemariti energiju i emisije koje su Europljani učinkovito izvozili kineskim proizvođačima", rekao je Nick Wayth, glavni izvršni direktor EI-a.

Sve je više dokaza da je ovisnost o fosilnim gorivima u velikim naprednim gospodarstvima možda dosegnula vrhunac. U Europi prošle godine oni su činili manje od 70% primarne energije prvi put od industrijske revolucije, zahvaljujući nižoj potražnji i rastu obnovljivih izvora, prema EI-u.

To naglašava dilemu dekarbonizacije za mnoge zemlje. Ako pad potrošnje energije i emisija u Europi jednostavno povećava proizvodnju ugljika drugdje, politike za rješavanje globalnih klimatskih promjena ne funkcioniraju.

Upotreba ugljena također se povećala u Indiji prošle godine usred brzog gospodarskog rasta. Po prvi put, zemlja je potrošila više zagađujućeg goriva nego Europa i Sjeverna Amerika zajedno, prema statističkom pregledu.

"Velika slika maskira različite energetske priče koje se odvijaju na različitim zemljopisnim područjima", rekao je Wayth. "U naprednim gospodarstvima opažamo znakove vrhunca potražnje za fosilnim gorivima, što je u suprotnosti s gospodarstvima na globalnom jugu, za koje gospodarski razvoj i poboljšanja kvalitete života i dalje potiču rast fosilnih goriva."

Tagovi: kina, energija, energenti, proizvodnja, ugljen, oie
PROČITAJ I OVO
Ukrajinski plinovodi: Hoće li opskrba biti moguća nakon isteka sporazuma s Rusijom?
PLINSKE MUKE
Ukrajinski plinovodi: Hoće li opskrba biti moguća nakon isteka sporazuma s Rusijom?
BRUXELLES - Europska unija započela je pregovore s Azerbejdžanom kako bi nadoknadila veći dio izvoza ruskog plina u Europu. Hoće li opskrba preko Ukrajine biti moguća nakon što krajem godine istekne ugovor s Rusijom?
Dio Vodica opet bez struje
PROBLEMI
Dio Vodica opet bez struje
VODICE - Otok Prvić, dio Srime i dio Vodica ponovno ostali su bez struje zbog preopterećenja mreže.
Pad cijena nafte, u fokusu Kina
NAFTNO TRŽIŠTE
Pad cijena nafte, u fokusu Kina
LONDON - Kraj tjedna donio je pad cijena nafte na svjetskim tržištima.
Snažan rast globalne potražnje za strujom podvlači važnost ugljena
POSLJEDICE
Snažan rast globalne potražnje za strujom podvlači važnost ugljena
LONDON - Svjetska potražnja za strujom snažno će porasti u ovoj i idućoj godini zbog "robusnog" kineskog i indijskog gospodarstva, toplinskih valova i 'zelenih' tehnologija i podržati stabilnu upotrebu ugljena u proizvodnji, procjenjuje Međunarodna agencija za energiju (IEA).
Potpisan sporazum za prateću infrastrukturu LNG terminala
LNG
Potpisan sporazum za prateću infrastrukturu LNG terminala
ZAGREB - Sporazum o pripremi i realizaciji strateškog projekta "Prateća infrastruktura za strateški investicijski projekt LNG terminal", potpisan je u petak u Ministarstvu gospodarstva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE