GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Predloženo da Južnom interkonekcijom upravlja tvrtka iz Mostara

Predloženo da Južnom interkonekcijom upravlja tvrtka iz Mostara
PLINOVOD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.12.2023 / 14:03
Autor: SEEbiz
MOSTAR - Vladi Federacije BiH dostavljen je prijedlog Zakona o plinovodu “Južna plinska interkonekcija Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske”, kojim je predviđeno osnivanje nove istoimene kompanije sa sjedištem u Mostaru koja bi gradila novi plinovod i upravljala njime, a čiji je cilj osigurati diverzifikaciju, odnosno spriječiti potpunu ovisnost kojom je BiH desetljećima povezana s ruskim plinom, piše Večernji list.

Ovaj zakon izradili su hrvatski dužnosnici te su ga uputili kroz redovne kanale kako bi se nastavilo s realizacijom projekta koji je godinama zapinjao.

List je u posjedu zakonskog rješenja koje uređuje pitanja od značaja za realiziranje projekta izgradnje plinovoda “Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska” na pravcu Zagvozd (Republika Hrvatska) - Granica Republika Hrvatska/BiH - Posušje (Bosna i Hercegovina) - Tomislavgrad - Šuica - Kupres - Bugojno - Novi Travnik/Travnik i pravcu Posušje - Grude - Široki Brijeg - Mostar s odvojcima prema Livnu, Gornjem Vakufu - Uskoplju i Jajcu na teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine, uključujući infrastrukturu projekta, točku interkonekcije, investitora.

Tim se zakonom uređuju i način finansiranja, javni interes i provedbu izvlaštenja nekretnina, korištenje zemljišta, upravni postupci izdavanja dozvola i uključenost vlada županija, nadležnih ministarstava i drugih tijela uprave, institucija i gospodarskih društava te druga pitanja od značaja za realiziranje projekta.

Ranijim Zakonom o Južnoj plinskoj interkonekciji FBiH bilo je predviđeno da ovim projektom upravlja BH-Gas, na čemu je inzistirala i američka administracija, no hrvatska strana u BiH sada traži, s obzirom na to da se najznačajniji dio projekta odnosi na južni i središnji dio zemlje, da ga izgradi i njime upravlja posebna kompanija u vlasništvu Federacije BiH i sa sjedištem u Mostaru. Zvala bi se Gospodarsko društvo za proizvodnju i transport plina “Južna plinska interkonekcija” d. o. o. Mostar iz Bosne i Hercegovine kao javno poduzeće čiji je osnivač Federacija Bosne i Hercegovine, koje bi taj projekt realiziralo s kompanijom Plinacro d. o. o. iz Republike Hrvatske.

Zakonom se traži da se projekt izgradnje plinovoda “Južna interkonekcija BiH i Republika Hrvatska” realizira u dva pravca, čija će izgradnja početi istovremenno, i to na pravcu za izgradnju interkonekcijskog transportnog plinovoda u Bosni i Hercegovini od granice RH i BiH preko Posušja - Tomislavgrada... s odvojcima prema Livnu, Gornjem Vakufu - Uskoplju i Jajcu, te drugoga dijela na pravcu Posušje - Grude - Široki Brijeg - Mostar.

Projekt plinovoda “Južna interkonekcija BiH i Republika Hrvatska” će u potpunosti realizirati investitor ili pak u suradnji s operatorima distribucijskog sistemaa te u skladu sa zakonskim propisima o javno-privatnom partnerstvu i drugim važećim zakonskim propisima. Ovaj bi se projekt finansirao zaduživanjem, grantovima, proračunskim i vlastitim sredstvima investitora, modelom javno-privatnog partnerstva (JPP) te drugim izvorima finansiranja.

Kompletan tekst na: https://www.vecernji.ba/vijesti/plinovod-s-rh-gradit-ce-i-njime-upravljati-poduzece-iz-mostara-1730534

Tagovi: Južna interkmonekcija, plinovod, mostar, plinacro
PROČITAJ I OVO
Barel nafte iznad 83 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Barel nafte iznad 83 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su iznad 83 dolara pod utjecajem očekivanja da bi vodeći proizvođači mogli smanjivati opskrbu i u proljeće i stišane zabrinutost za kinesku potražnju.
JANAF treću godinu uzastopno obara povijesne rezultate poslovanja
REKORDI
JANAF treću godinu uzastopno obara povijesne rezultate poslovanja
ZAGREB – Jadranski naftovod d.d. ostvario je u 2023. godini ukupne prihode od 153,3 milijuna eura, koji su veći za gotovo 29 posto od ostvarenih u prethodnoj godini.
Chevronovo preuzimanje Hessa moglo bi se izjaloviti
UPOZORENJE
Chevronovo preuzimanje Hessa moglo bi se izjaloviti
NEW YORK - Američki naftni div Chevron otkrio je da bi njegovo planirano preuzimanje američke energetske tvrtke Hess vrijedno 53 milijarde dolara (50 milijardi eura) moglo biti u opasnosti ako konkurentske velike naftne kompanije uspješno dovedu u pitanje njegovu kontrolu nad Hessovim 30% udjela u divovskom naftnom polju Stabroek Block.
Rusija će zabraniti izvoz benzina
IZVOZ
Rusija će zabraniti izvoz benzina
MOSKVA - Ruska vlada planira uvesti privremenu zabranu izvoza benzina od 1. ožujka kako bi uravnotežila rastuću potražnju u proljetnoj i ljetnoj sezoni, rekao je glasnogovornik potpredsjednika vlade Alexander Novak za TASS.
EBRD financira obnovljive izvore energije u Srbiji
SPORAZUMI
EBRD financira obnovljive izvore energije u Srbiji
LONDON - Ministrica rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović potpisala je u ponedjeljak u Londonu dva sporazuma o suradnji s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) za potporu investicijama u području obnovljivih izvora energije (OIE) u Srbiji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE