GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prekinuti pregovori o poticajima u SAD-u spustili cijene nafte ispod 42 dolara

Prekinuti pregovori o poticajima u SAD-u spustili cijene nafte ispod 42 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.10.2020 / 16:58
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod 42 dolara nakon što je američki predsjednik Donald Trump ugasio nade u četvrti paket poticaja za gospodarstvo u koronakrizi a dodatni uteg bio je rast zaliha u SAD-u.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala dolar u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 41,65 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,14 dolara nižoj cijeni, od 39,53 dolara.

Trgovce je danas zabrinuo neuspjeh pregovora Bijele kuće i Zastupničkog doma o novom paketu poticaja za gospodarstvo u koronakrizi. SAD je najveći potrošač nafte u svijetu.

Predsjednik Trump još se liječi od Covida 19 ali u utorak je završio razgovore s demokratima o novom paketu pomoći gospodarstvu SAD-a, koji za nekoliko tjedana čekaju predsjednički izbori.

"Trumpovo povlačenje iz pregovora o olakšicama stvara veliku neizvjesnost u vezi gospodarstva... a ni podaci o potrošnji nisu bili konstruktivni", objašnjava Harry Tchilinguirian iz BNP Paribasa.

Izvješće Američkog instituta za naftu (API) pokazalo je da su zalihe sirove nafte u prošlome tjednu porasle za 951 tisuću barela.

"Doktor baš i nije propisao (tako nešto) za oporavak, budući da se tržište nafte već spuštalo s najviše razine u dva tjedna nakon što je predsjednik Trump ugasio nadu da će dogovor o poticajima biti postignut prije izbora"; rekao je Stephen Innes iz AxiCorpa.

Donekle su pad cijena ublažila ograničenja u opskrbi.

Naftne kompanije osigurale su u utorak platforme u Meksičkom zaljevu i evakuirale radnike, po šesti put u ovoj godini, budući da uragan Delta prijeti proizvodnji.

Oluja je zaustavila 29,2 posto ukupne proizvodnje nafte u Meksičkom zaljevu, koja čini 17 posto ukupne američke proizvodnje.

U Norveškoj je sindikat Lederne jučer priopćio da će od 10. listopada proširiti prosvjede zaposlenih u naftnoj industriji, ukoliko ne bude postignut dogovor o plaćama. Šest naftnih i plinskih polja na moru zatvoreno je u ponedjeljak zbog štrajka, a norveški proizvodni kapaciteti smanjeni su osam posto.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas objavila da je cijena barela sirove nafte iz košarice njezinih članica u utorak iznosila 40,33 dolara, te porasla 1,25 dolar u odnosu na prethodni radni dan.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike
POSLOVI
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike

BERLIN - Nordex, njemački proizvođač vjetroturbina, rekao je u utorak da je primio narudžbu za isporuku i ugradnju 57 N163/5.X turbina iz serije Delta4000 od južnoafričkog kupca kojeg nije imenovao.

Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
LONDON - Na londonskim je tržištu nakon podneva cijena barela s rokom isporuke u svibnju bila gotovo nepromijenjena u odnosu na jučerašnje zatvaranje trgovine i iznosila je 86.64 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u plusu 1.32 dolara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE