GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prihodi NIS-a u drugom kvartalu gotovo prepolovljeni

Prihodi NIS-a u drugom kvartalu gotovo prepolovljeni
LOŠA GODINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.08.2020 / 10:55
Autor: SEEbiz / Kamatica / Momentum
BEOGRAD - Naftna industrija Srbije (NIIS) objavila je rezultate poslovanja za drugi kvartal i prvih šest meseci koji su očekivano doveli do velikog pada ključnih finansijskih pokazatelja.

Gubitak NIS-a u drugom kvartalu dostigao 9,2 milijardi dinara, prihodi pali 48%

Usled velikog pada cene sirove nafte i širenja pandemije, prihod od prodaje u periodu april-jun je oslabio 48 odsto na 33,4 milijarde dinara, dok je neto gubitak iznosio 9,2 milijarde dinara naspram dobitka od 3,1 milijardu dinara u istom periodu 2019. godine.

Prosečna cena sirove nafte u prvih šest meseci bila je niža za 40%, dok je usled vanrednog stanja koje je izazvala pandemija potrošnja motornih goriva bila niža u odnosu na prvih šest meseci prošle godine za 9,7 odsto. Negativan uticaj na poslovanje ostvario je i kurs dolara koji je ojačao u proseku dva odsto u odnosu na isti period lani.

U periodu januar-jun NIS je zabeležio prihod od 85,9 milijardi dinara (pad od 27%), dok je EBITDA pokazatelj potonuo 85 odsto na 2,3 milijarde dinara. Neto gubitak je iznosio 10,2 milijarde dinara u odnosu na dobit od 3,2 milijarde dinara u istom periodu prošle godine.

Kada je reč o operativnim pokazateljima, proizvodnja nafte i gasa je pala samo jedan odsto na 636 hiljada uslovnih tona, dok je prerada usled prošlogodišnjeg remonta u Rafineriji skočila 35 odsto na 1.630 hiljada tona. Promet naftnih derivata je bio viši za dva odsto i dostigao je 1.556 hiljada tona (pad potrošnje od samo dva odsto u drugom kvartalu tumači se pojačanim stvaranjem zaliha). CAPEX je zabeležio pad od 21 odsto na 14,5 milijardi dinara, a kompanija je najavila minamalno smanjenje na nivou godine od 30 odsto.

Ukupan dug prema bankama je porastao četiri odsto na 616 miliona EUR.

Tagovi: Naftna industrija Srbije, poslovni rezultati, maloprodaja, nafta
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale ispod 42 dolara, trgovci strahuju za potražnju
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale ispod 42 dolara, trgovci strahuju za potražnju
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod 42 dolara jer se trgovci pribojavaju da će opetovno širenje zaraze koronavirusom pritisnuti potražnju za gorivima a očekuju i skoru obnovu libijskog izvoza.
Ina isplatila dividendu svima osim dvama najvećim dioničarima
DIVIDENDA
Ina isplatila dividendu svima osim dvama najvećim dioničarima
ZAGREB - Ina je u petak izvijestila da je isplatila dividendu od 62,27 kuna po dionici prema svim dioničarima, osim dva najveća, koji su se složili da se njihov dio dividende isplati do 15. siječnja 2021. godine kako bi podržali novčani tok kompanije.
NO Janafa opozvao Kovačevića i imenovao Adanića presjednikom Uprave
IMENOVANJA
NO Janafa opozvao Kovačevića i imenovao Adanića presjednikom Uprave
ZAGREB - Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda (Janaf) na sjednici u petak opozvao je dosadašnjeg predsjednika Uprave Dragana Kovačevića te imenovao člana Uprave Stjepana Adanića za predsjednika Uprave do izbora novog predsjednika društva na temelju javnog natječaja.
Agencija istražuje Vizjaka: Je li zloupotrijebio insajderske informacije oko Petrola?
POSTUPAK
Agencija istražuje Vizjaka: Je li zloupotrijebio insajderske informacije oko Petrola?
LJUBLJANA - Agencija za tržište vrijednosnih papira (ATVP) je pokrenula nadzorni postupak zbog sumnje na zlouporabu unutarnjih podataka protiv ministra okoliša Andreja Vizjaka zbog kupnje dionica Petrola. Vlada je odlučila liberalizirati cijene naftnih derivata, a to bi moglo utjecati na poslovanje Petrola.
Vlada FBiH imenovala novi NO Elektroprivrede BiH
IMENOVANJA
Vlada FBiH imenovala novi NO Elektroprivrede BiH
SARAJEVO - Vlada Federacije BiH imenovala je danas na sjednici u Sarajevu novi Nadzorni odbor "Elektroprivrede BiH", piše "Avaz".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE