GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Primjenom novih softverskih rješenja industrije mogu uštedjeti do 30 milijardi dolara godišnje

Primjenom novih softverskih rješenja industrije mogu uštedjeti do 30 milijardi dolara godišnje
RJEŠENJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.11.2020 / 11:34
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Konzultantska kuća ARC Advisory Group, vodeća tvrtka za istraživanja tehnoloških industrijskih tržišta u svom novom izvještaju Put k univerzalnoj automatizaciji (The Road to Universal Automation), opisuje rješenje Schneider Electrica - EcoStruxure Automation Expert „iznimno produktivnim softverskim alatom za projektiranje sustava za nadzor i automatizaciju te trendu porasta portabilnosti softvera, neovisnih od hardvera.”

Softverski dizajnirani industrijski sustavi


Univerzalna automatizacija i svijet „odmah spremnih” softverskih komponenti za automatizaciju, učiniti će softver portabilnom imovinom koja će povećati učinkovitost, produktivnost, agilnost i otpornost te održivost industrijskih operacija, kaže se u navedenom izvještaju.

Izvještaj još naglašava kako će „standardizirani automatizirani sustavi postati neizmjerno vrijedni i u ekonomskom smislu.” Primjerice, korisnici takvih sustava u industrijama troše od 20 do 30 milijardi američkih dolara godišnje samo na troškove servisa instaliranih rješenja. Dobar dio tih troškova izbjeći će se standardiziranom automatizacijom, a na taj način će se uštedjeti i dosta inženjerskog vremena jer korisnici neće biti vezani uz samo jednog dobavljača tehnologija. Usto, automatizirati će se i inovacije.

„Standardizacija će, a to je puno važnije od samog smanjenja troškova, omogućiti inženjerima i tehničarima usmjeravanje njihovih vještina i znanja ka unaprijeđenju procesa proizvodnje i postizanju poslovnih ciljeva, umjesto bavljenja pukim prepravljanjem postojećeg koda,” navodi se u izvještaju. Novi softverski alati i tehnologije omogućiti će stvaranje budućih, na softveru utemeljenih sustava za automatizaciju.

„Današnji zahtjevi za većom fleksibilnošću proizvodnje, većom produktivnošću i agilnošću poslovanja, traže i od industrije da se priključi uspjehu cloud revolucije u razvoju informatičkog softvera. Razdvajanjem hardvera i softvera u industrijskim okružjima, organizacije će moći automatizirati i nadzirati operacije, bolje upravljati svojim sustavima te na taj način ispuniti obećanje Četvrte industrijske revolucije. Komercijalno softversko rješenje kompanije Schneider Electric EcoStruxure Automation Expert – utemeljeno na standardu IEC 61499 za razvoj softvera za automatizaciju, rješenje je koje će premostiti upravo taj jaz”, izjavio je Harry Forbes, konzultant u tvrtki ARC Advisory Group. „To rješenje, zajedno sa Schneider Electric vizijom i posvećenošću razvoju otvorenog softvera za automatizaciju, čini značajan iskorak ka univerzalnoj automatizaciji.”

Probne primjene otvorene automatizacije dokazuju njenu revolucionarnost

Izvještaj naglašava kako je danas u tijeku „nekoliko većih industrijskih inicijativa koje promoviraju novi svijet otvorenog softvera za automatizaciju i prenosivost industrijskih aplikacija za nadzor proizvodnih procesa. Jedna od tih inicijativa je OPAF (The Open Group Open Process Automation™ Forum), koja želi definirati visoko standardiziranu referentnu arhitekturu za automatizaciju procesa. Tvrtka ExxonMobil dala je početni zamah OPAF-u, i nastavlja s ulaganjima u tu tehnologiju. ExxonMobil radi na otvorenim sustavima za automatizaciju u svojim laboratorijima i pokusnim instalacijama.”

“Schneider Electric je naš partner s kojim već dugo surađujemo u razvoju i prezentaciji otvorenih tehnologija za automatizaciju procesa - rješenje IEC 61499 koristimo u našim probnim sustavima za procesnu automatizaciju. ExxonMobil vjeruje kako je softver IEC 61499 standard te kako ima nekoliko prednosti u primjeni prijenosnih aplikacija u industriji,” izjavio je inženjer Bradley Houk, viši savjetnik u laboratoriju za Istraživanja i inženjering, tvrtke ExxonMobil.

Još jedna novija studija, Kvantitativna usporedba digitaliziranih sustava za industrijsku automatizaciju (A Quantitative Comparison of Digitized Industrial Automation Systems) pokazuje kako rješenje EcoStruxure Automation Expert štedi 68% inženjerskih sati, kad ga se usporedi s ostalim sustavima za inženjersku automatizaciju. To je ušteda za koju ARC kaže kako može biti vrijedna više milijardi dolara godišnje, ako se taj sustav implementira na svim onim mjestima gdje je već instaliran neki sustav za automatizaciju industrijskih procesa. Te uštede bi mogle biti i dramatičnije, kad ih se promatra kroz životni ciklus jedne tvornice, kaže se u tom izvještaju.

Univerzalna automatizacija pokreće napredak i povećava produktivnost

Schneider Electric je u samom središtu revolucionarne transformacije industrijskih operacija. Ubrzava svoje napore kojima će korisnicima pomoći u ostvarenju svih potencijala Četvrte industrijske revolucije. Želi potaknuti novi val inovacija, zalažući se za što šire prihvaćanje otvorene univerzalne automatizacije i IEC 61499 standarda.

Izvještaj smatra rješenje IEC 61499 „ključnom softverskom tehnologijom za definiranje, konfiguraciju, upravljanje i nadzor sustava”, koje omogućava zajednički rad rješenja utemeljenih na otvorenom kodu i komercijalnih rješenja. Univerzalna automatizacija omogućiti će razvoj i modeliranje industrijskog nadzornog sustava kao samostalnog integriranog sustava koji se može instalirati distribuirano te će na taj način povećati produktivnost i unaprijediti poslovanje.

„Napretci u strojnom učenju, proširenoj stvarnosti, analizi u stvarnom vremenu i IioT (industrijskom internetu stvari), donose velika obećanja industrijskim tvrtkama i proizvođačima - tvrtkama koje će se, primjenom navedenih tehnologija, lakše nositi sa svim izazovima današnjeg digitaliziranog svijeta,” izjavio je Fabrice Jadot, viši potpredsjednik u Inkubatoru za industrijsku automatizaciju u kompaniji Schneider Electric.

„Međutim, ostvarivanje tog obećanja ograničeno je zatvorenim platformama za automatizaciju, u vlasništvu raznih dobavljača. Takvo stanje ograničava prihvaćanje tehnologija koje su najbolje u klasi, komplicira integraciju komponenti drugih proizvođača te poskupljuje nadogradnje i održavanje sustava. U post pandemijskom svijetu proizvođači će morati moći stalno nadzirati svoje sustave i prilagođavati ih u hodu, svakoj promjeni na tržištima. Mogućnost prihvaćanja novih i inovativnih softverskih funkcija na što jednostavniji i nadziran način osigurati će kontinuiranu aktualnost sustava na kojima rade. Univerzalna automatizacije će to omogućiti i potaknuti inovacije u svim industrijama. Predočite to sebi kao stvaranje trgovine aplikacija za industrijsku automatizaciju.”

Budućnost automatizacije je otvorena

Vizija svijeta predočena globalnom inicijativom Industrije 4.0, nagoviješta revoluciju u sustavima za proizvodnju u kojima inteligentni strojevi, oprema i drugi uređaji međusobno komuniciraju i surađuju zajedno s radnicima u tvornici te na taj način postižu veću prilagodljivost proizvodnje novim zahtjevima, rast produktivnosti i dostupnosti, a sve to putem integrirane arhitekture.

Iako je takva arhitektura već definirana u inicijativi Industrije 4.0, kako bi se vizija u potpunosti ostvarila treba napraviti posve novu klasu sustava automatizacije. Ti sustavi sastojati će se od standardiziranog softvera, i to na svim razinama, koji će omogućiti posve nove načine oblikovanja, primjene, rada, upravljanja i nadziranja automatiziranih sustava, proizvodne opreme, pogona i tvornica.
Schneider Electric vjeruje kako je došao pravi trenutak za snažan iskorak u industrijskoj automatizaciji te poziva korisnike industrijskih rješenja, dobavljače, proizvođače i sistem integratore na prihvat univerzalne automatizacije i rješenja IEC 61499.

Tagovi: Schneider electric, ExxonMobil, EcoStruxure Automation Expert, Industrija 4.0, ARC Advisory Group
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE