GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Probleme skladištenja obnovljive energije rješava oceanska baterija?

Probleme skladištenja obnovljive energije rješava oceanska baterija?
INOVACIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.01.2022 / 10:34
Autor: SEEbiz
LAS VEGAS - Vjetroturbina koja miruje tijekom dana bez vjetra ili se brzo okreće kada je potražnja za električnom energijom već zadovoljena predstavlja problem za obnovljive izvore energije, a istraživači smatraju da se može riješiti - pod morem.

Prema jednoj viziji, vjetroelektrane uz obalu mora mogle bi koristiti morsku vodu za pohranjivanje energije sve dok ne bude potrebna, pomažući da se čovječanstvo više ne oslanja na fosilna goriva.

"Došli smo do rješenja koje zovemo oceanska baterija", rekao je Frits Bliek, izvršni direktor nizozemskog startupa Ocean Grazer za AFP dok je pokazivao sustav na sajmu tehnologije CES u Las Vegasu.

Uz sve intenzivnije napuštanje izvora energije koji zagrijavaju klimu poput ugljena, skladištenje zelene energije ključno je, kažu stručnjaci.

To je zato što priroda ne isporučuje uvijek vjetar ili sunce u trenutku kada je električna energija najtraženija.

Bliekova "oceanska baterija" oslanja se na goleme fleksibilne mjehure na morskom dnu, koje vjetroelektrana puni morskom vodom.

Kada je struja potrebna, tlak oceana istiskuje vodu kroz sustav na morskom dnu koji uključuje turbine - a rezultat je struja.

Ključno pitanje vezano uz energiju je cijena, a sustavi za pohranu koji uključuju neku vrstu baterija ne samo da su vrlo skupi, već su i izloženi riziku od curenja ili kontaminacije u oceanskom okruženju.

Sustavi koji se oslanjaju na tlak već se koriste u hidroelektranama koje pumpaju vodu u rezervoar iza brane kada potražnja za električnom energijom padne, učinkovito je pohranjujući da se vrati kroz turbine pogona.

Prema američkom ministarstvu energetike koncept, nazvan "hidroelektrana s crpnim pohranjivanjem" postojao je u Italiji i Švicarskoj 1890-ih, a pogoni se sada mogu naći diljem svijeta.

Što se tiče podvodne verzije ove vrste skladišta, Ocean Grazer nije usamljen u pokušaju da to učini.

FLASC, podružnica sveučilišta na Malti, ima sustav koji koristi obnovljivu električnu energiju za pumpanje vode u komoru koja sadrži zrak pod pritiskom, koji zatim može pokretati hidrauličku turbinu za proizvodnju energije.

Druga inicijativa pod nazivom StEnSea (Skladištena energija u moru), koristi šuplje betonske kugle izložene pritisku dubokog oceana, a testirana je u njemačkom jezeru 2016.

Bliek, izvršni direktor Ocean Grazera, rekao je da podmorski sustavi iskorištavaju pritisak na dnu oceana koji je besplatan, dok stvaraju sustav za koji je rekao da je oko 80 posto učinkovit u skladištenju energije.

Sustave za pohranu smatra ključnim za obnovljive izvore energije, koji su se razmahali s padom cijene za proizvodnju takve energije što ih čini kontinuirano rastućim dijelom energetske 'košare' u cijelom svijetu.

Prema neprofitnom Centru za klimatska i energetska rješenja, obnovljivi izvori energije su najbrže rastući izvor u Sjedinjenim Državama, s porastom od 42 posto od 2010. do 2020. godine.

Ipak, do implementacije sustava poput "oceanske baterije" u okviru elektroenergetskih sustava još su godine.

Bliek je rekao da njegova tvrtka ima za cilj uspostaviti priobalni sustav do 2025., a jedan će biti postavljen na kopnu u sjevernoj Nizozemskoj do 2023. godine.

Iako različiti aspekti skladištenja energije putem pritiska nisu novi, njegovo uparivanje sa zelenim izvorima energije nosi značajan potencijal.

"S obzirom na to da vjetar i sunce sada postaju dio energetske mreže - što nam u osnovi omogućuje da se riješimo fosilnih goriva - u tom kontekstu ovo je vrlo uzbudljivo", rekao je Claudio Canizares, profesor inženjerstva i stručnjak za obnovljive izvore na Sveučilištu Waterloo u Kanadi.

Tagovi: obnovljivi izvori energije, Ocean Grazer
PROČITAJ I OVO
Neozbiljno: EU prešutno odustaje od embarga na rusku naftu
EMBARGO
Neozbiljno: EU prešutno odustaje od embarga na rusku naftu
LONDON - Čelnici zemalja članica Europske unije u ponedjeljak se sastaju na izvanrednom summitu na kojem će raspraviti ozbiljna pitanja vezana za rat u Ukrajini, no pitanje je hoće li glavna neriješena tema - pokušaj zabrane uvoza ruske nafte, biti zaista predmet rasprave.
U Hrvatskoj pada proizvodnja ključnih energenata
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj pada proizvodnja ključnih energenata
ZAGREB – U godini kad se cijeli svijet muči s visokim cijenama energenata, a Europi prijete dodatni problemi u opskrbi zbog mogućnosti prekida uvoza iz Rusije, u Hrvatskoj je pala proizvodnja najvažnijih energenata, električne energije, prirodnog plina i naftnih derivata.
Ukrajina optužila međunarodnu agenciju: Podlegli ste ruskoj propagandi
OPTUŽBE
Ukrajina optužila međunarodnu agenciju: Podlegli ste ruskoj propagandi
KIJEV - Ukrajinski nuklearni inspektorat optužio je Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) za podlijeganje ruskoj propagandi te zatražio podršku zahtjevu Kijeva za izbacivanjem ruskih snaga iz najveće ukrajinske nuklearne elektrane Zaporižje.
Smanjenje samo CO2 neće zauzdati ekstremno globalno zagrijavanje
ZAGAĐENJE
Smanjenje samo CO2 neće zauzdati ekstremno globalno zagrijavanje
ZAGREB - Nije dovoljno samo smanjiti emisije ugljičnog dioksida kako bi se zaustavilo klimatske promjene već treba djelovati i na manje poznate zagađivače, kao što je dušikov oksid, koji također imaju ključnu ulogu u globalnom zagrijavanju, pokazala je studija.
Ukrajina traži od Njemačke da isključi Sjeverni tok 1
ZAHTJEVI
Ukrajina traži od Njemačke da isključi Sjeverni tok 1
KIJEV - Generalni direktor tvrtke "GTS Operator of Ukraine" Sergej Makogon izjavio je danas da je zatražio od njemačke vlade da zatvori plinovod Sjeverni tok 1 i umjesto toga predložio opskrbu plinom preko ukrajinskog transportnog sustava.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE