GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Problemi zbog hladnoće u Teksasu podigli cijene nafte iznad 64 dolara

Problemi zbog hladnoće u Teksasu podigli cijene nafte iznad 64 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.02.2021 / 17:13
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte prekoračile su u srijedu na međunarodnim tržištima 64 dolara, potaknule velikim poremećajima u opskrbi na jugu SAD-a zbog polarnog vala u Teksasu.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 91 cent u odnosu na prethodno zatvaranje, na 64,26 dolara, najvišu razinu od prošlogodišnjeg siječnja. Na američkom je tržištu porasla 68 centi, na 60,73 dolara.

Proteklih tjedana cijene nafte podupirali su ograničenje opskrbe iz vodećih proizvođača i nada da će potražnja oporaviti zbog cijepljenja protiv covida 19.

Ovog tjedna pridružio im se i polarni val u Teksasu, najvećoj američkoj saveznoj državi koja proizvodi naftu.

Očekuje se da će neuobičajeno hladno vrijeme u SAD-u poremetiti proizvodnju na nekoliko dana, a možda i tjedana, procjenjuju industrijski stručnjaci, jer su izvori zaleđeni a rafinerije zatvorene.

Analitičari ANZ-a i Citigroupa procjenjuju da je zbog hladnoće američka proizvodnja iz škriljaca smanjena za najmanje dva milijuna barela dnevno. Citi procjenjuje da će do početka ožujka biti smanjena za oko 16 milijuna barela.

Rast cijena preusmjerio je pozornost na Organizaciju zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezine saveznike, koji će se sastati 4. ožujka kako bi razmotrili proizvodnu politiku.

OPEC+ vjerojatno će nakon travnja ublažiti ograničenja opskrbe, s obzirom na oporavak cijena, rekli su izvori.

"Vjerujemo da će OPEC+ primijeniti konzervativniji pristup i ublažiti rezove proizvodnje“, rekao je analitičar Warren Patterson iz ING-a.

Podaci o američkim zalihama u prošlom tjednu bit će objavljeni s danom zakašnjenja, zbog praznika na početku tjedna. Američki institut za naftu (API) objavit će ih tokom dana, a vlada sutra.

Analitičari koje je anketirao Reuters u prosjeku procjenjuju da će izvješća pokazati pad zaliha za 2,2 milijuna barela.

Odvojeno je OPEC jutros na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u utorak iznosila 62,48 dolara, što znači da je oslabila porasla 12 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Šef IAEA-e zabrinut zbog mogućnosti napada Izraela na iranska nuklearna postrojenja
ZABRINUTOST
Šef IAEA-e zabrinut zbog mogućnosti napada Izraela na iranska nuklearna postrojenja
LONDON - Čelnik UN-ove agencije za nuklearni nadzor Rafael Grossi u ponedjeljak je rekao da je zabrinut oko mogućnosti napada Izraela na iranska nuklearna postrojenja, no i da će se inspekcije tih postrojenja nastaviti u utorak.
Nagy: Mađarska će razmotriti intervenciju u cijene goriva
GORIVO
Nagy: Mađarska će razmotriti intervenciju u cijene goriva
BUDIMPEŠTA - Mađarska vlada razmotrit će hoće li uvesti niže cijene goriva nakon što Središnji ured za statistiku (KSH) pregleda regionalne prosječne razine cijena, rekao je ministar gospodarstva Marton Nagy za poslovni dnevnik Vilaggazdasag.
Ina potpisala dva ugovora vezana uz projekte obnovljive energije
ZELENI VODIK
Ina potpisala dva ugovora vezana uz projekte obnovljive energije
ZAGREB - Ina je potpisala dva ugovora vezana uz projekte obnovljivih izvora energije - jedan za izgradnju postrojenja za proizvodnju zelenog vodika u Rafineriji nafte Rijeka i drugi za postrojenje za proizvodnju biometana u Sisku, ukupno vrijednih 98 milijuna eura, priopćili su u ponedjeljak iz te kompanije.
Oštro pao norveški izvoz plina
PLIN
Oštro pao norveški izvoz plina
OSLO - Norveški izvoz naglo je pao u ožujku, odražavajući znatno smanjene isporuke plina, pokazalo je izvješće statističkog ureda. Izvoz je u ožujku pao za 20,5 posto u odnosu na istogodišnji mjesec, a uvoz za 23,1 posto.
Blagi tjedni pad cijena nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Blagi tjedni pad cijena nafte
LONDON - Cijene nafte prošloga tjedna blago su pale jer trgovce zabrinjava usporavanje rasta gospodarstava, a time i potražnje za "crnim zlatom", dok podršku cijenama pružaju napetosti na Bliskom istoku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE