GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prodavači goriva u Britaniji neopravdano podižu cijene

Prodavači goriva u Britaniji neopravdano podižu cijene
GORIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.12.2021 / 12:58
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Trgovci na malo u Britaniji i dalje dižu cijene goriva iako bi ih zapravo trebali snižavati s obzirom na uštede na veleprodajnim cijenama nafte, upozorila je služba za pomoć na cesti RAC Motoring Services.

Cijene nafte pale su prošlog tjedna pale za oko 10 dolara po barelu pod pritiskom bojazni da će nova varijanta koronavirusa omikron naštetiti potražnji, ali kupci goriva nisu osjetiti taj pad veleprodajnih cijena na benzinskim stanicama, primjećuje BBC.

Trgovci su u studenome u prosjeku podigli cijenu litre bezolovnog benzina za 3,1 peni a cijenu dizela za 2,7 penija. Cijene oba goriva dosegnule su 20. i 21. studenoga rekordnu razinu, od 151,1 peni za litru dizela i 147,72 penija za litru benzina.

To je povećanje "potpuno neopravdano" i veći trgovci na malo ostvarili su "šokantnu" dobit, upozorio je RAC.

Uprli su prstom ponajprije u lance supermarketa koji su veliki trgovci gorivom, kao što su Asda, Sainsbury's, Tesco i Morrisons, tvrdeći da su trebali smanjiti cijene, a umjesto toga "nepotrebno" su ih povećali.

"Od pojave covida oni znatno više oklijevaju prenijeti uštede, iako tempo njihove nabave pokazuje da bi i te kako mogli prenijeti sve uštede na veleprodajnim cijenama na vozače", rekao je glasnogovornik RAC-a za gorivo Simon Williams.

"Bilo bi puno poštenije kada bi trgovci prilagođavali svoje cijene veleprodajnima na dnevnoj ili tjednoj bazi", dodao je Williams.

BBC napominje da je zatražio komentar Asde, Sainsbury'sa, Tesca i Morrisonsa na te tvrdnje.

RAC je pozvao vladu da intervenira, poručivši da prošlomjesečna odluka ministra financija o zamrzavanju trošarina na gorivo nije dovoljna.

"Vlada bi trebala od najvećih trgovaca zatražiti objašnjenje zašto naplaćuju tako visoke cijene goriva kada su veleprodajne cijene pale", dodao je Williams.

U udruzi malih trgovaca gorivom na koje otpada oko dvije trećine benzinskih postaja u Ujedinjenom Kraljevstvu pravdaju se višim troškovima.

"Porasle su cijene električne energije, troškovi poslovanja i troškovi rada i vaša lokalna benzinska postaja mora sve to podmiriti da bi nastavila poslovati", rekao je izvršni direktor PRA Gordon Balmer.

Tagovi: gorivo, cijene goriva, Velika Britanija, Petrol Retailers Association
PROČITAJ I OVO
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
OIE
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
KOPER - Luka Koper će sljedećih godina u elektrifikaciju uložiti više od 100 milijuna eura, najavljeno je na današnjem otvorenju solarne elektrane na krovovima skladišta generalnih tereta.
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
PLINOVOD
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
NEUM - Potrebno je u Federaciji BiH usvojiti zakon o Južnoj interkonekciji i aplicirati za sredstva prije nego to bude zauvijek izgubljeno, upozorio je ambasador SAD u BiH Michael Murphy na Energetskom samitu 2024 koji se oržava u Neumu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE