GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prognoza IEA-e o posustajanju potražnje spustila cijene nafte prema 71 dolaru

Prognoza IEA-e o posustajanju potražnje spustila cijene nafte prema 71 dolaru
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.08.2021 / 21:12
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte kliznule su u petak na međunarodnim tržištima prema 71 dolar pod pritiskom procjene Međunarodne agencije za energiju (IEA) da će oporavak globalne potražnje za naftom posustati zbog širenja delta soja koronavirusa.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 14 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 71,17 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 18 centi nižoj cijeni od 68,91 dolar.

Tržišta je i danas pritisnula jučerašnja procjena IEA-e da je potražnja za naftom u srpnju gotovo stagnirala i da će u ostatku godine rasti sporije nego što su do sada očekivali zbog naglog širenja zaraze delta sojem koronavirusa.

"Neočekivana izmjena IEA-inih prognoza uzdrmala je tržišta i zaustavila rast cijena nafte, vrativši trgovce u stvarnost podsjećanjem na utjecaj delta soja (koronavirusa)", rekao je Jeffrey Halley iz OANDA-e.

I banke su snizile kratkoročne prognoze potražnje.

"Sada očekujemo da će oporavak globalne potražnje stati u ovom mjesecu i da će potražnja u kolovozu iznositi samo 98,3 milijuna barela dnevno, te oko 97,9 milijuna barela dnevno u rujnu, blizu srpanjskih 98 milijuna barela dnevno", izračunali su u JPM Commodities Researchu.

I Goldman Sachs je smanjio procjenu kratkoročnog globalnog deficita nafte s 2,3 milijuna na milijun barela dnevno, navodeći kao razlog očekivano smanjenje potražnje u kolovozu i rujnu.

U duljem roku oporavak bi se trebao nastaviti paralelno procjepljivanju sve većeg broja ljudi, drže u Goldman Sachu.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) potvrdila je pak jučer prognoze oporavka globalne potražnje za naftom u ovoj godini i predvidjla njezin daljnji rast u 2022. godini, unatoč zabrinutosti zbog naglog rasta broja zaraženih covidom 19.

OPEC je ujedno povećao i procjene opskrbe naftom iz neovisnih proizvođača u sljedećoj godini, uključujući američke proizvođače iz škriljevca, što bi moglo osujetiti nastojanja OPEC-a i njegovih saveznika da uravnoteže tržište, napominje Reuters.

Odvojeno je OPEC danas izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 70,32 dolara, što znači da je porasla 80 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Tagovi: nafta, Brent nafta, WTI nafta, Morgan Stanley, naftno tržište, OPEC
PROČITAJ I OVO
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
NOVI ISKORAK
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
ZAGREB - Predsjednik Uprave Janafa Stjepan Adanić otkrio je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘, da je ta kompanija, u svojoj 50-godišnjoj povijesti, do danas transportirala 265 milijuna tona nafte kroz sustav te da su primili 3.500 tankera.
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
SPREMNICI
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
ZAGREB - Država će utrošiti oko pola milijarde eura za velike baterijske spremnike za pohranu struje, koje će koristiti proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora, rečeno je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE