GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prognoze oporavka potražnje podigle cijene nafte iznad 68 dolara

Prognoze oporavka potražnje podigle cijene nafte iznad 68 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.04.2021 / 17:14
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 68 dolara, budući da su prognoze oporavka potražnje nadjačale zabrinutost zbog naglog rasta broja novozaraženih covidom 19 u Brazilu, Indiji i Japanu.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 89 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 68,16 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 83 centa višoj cijeni, od 64,69 dolara.

"Rast cijena u proteklim danima pokazuje nepokolebljivu vjeru tržišta u zdrav oporavak gospodarstva i potražnje", ističe Tamas Varga iz PVM Associatesa.

“Signalizira i da pogibeljna i strašna noćna mora covida 19 koja je zahvatila, među ostalima, Indiju, Japan i Tursku ne bi trebala ostaviti dugotrajne posljedice na gospodarskom rastu", dodao je Varga.

Sličan signal poslali su ovog tjedna i vodeći proizvođači, potvrdivši plan o postupnom ublažavanju ograničenja proizvodnje u razdoblju od srpnja do rujna.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini savzenici procjenjuju da će potražnja ove godine rasti za šest milijuna barela dnevno, nakon pada za 9,5 milijuna barela dnevno u 2020.

Prognoziraju i da će globalne zalihe u srpnju dosegnuti 2,95 milijardi barela i biti niže od prosjeka u istom mjesecu u razdoblju od 2015. do 2019.

"Ako pobliže promotrimo stanje globalnih zaliha nafte, ono nam sugerira da je tržište možda bliže točki rebalansa no što OPEC+ misli", rekli su analitičari Citija.

Tržište je po njima apsorbiralo većinu prekomjernih zaliha sirove nafte iako su zalihe derivata još uvijek relativno visoke.

Procjenjuju da će kampanje cijepljenja u Sjevernoj Americi i Europi povećati potražnju za naftom na rekordno visokih 101,5 milijuna barela dnevno tijekom ljetnih mjeseci na sjevernoj polutci.

Upozoravaju ipak da bi sve veći broj novozaraženih u Brazilu i Indiji mogao pogoditi lokalnu potražnju ako vlade ponovo uvedu strože mjere zatvaranja.

"Rast cijena koči širenje zaraze u Indiji", konstatira Howie Lee iz singapurske banke OCBC.

Potporu cijenama pružio je danas i slabiji dolar i pad zaliha derivata u SAD-u i pojačane aktivnosti prerade u rafinerijama, prema podacima američke vlade, primjećuje Reuters.

Odvojeno je OPEC jutros na svojoj internetskoj stranici priopćio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u srijedu iznosila 64,53 dolara, što znači da je porasla 62 centa u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima iznad 88 dolara budući da su ulagače zabrinuli posustajanje rasta američkog gospodarstva i naznake slabljenja potražnje za gorivom.
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
DOBRE BROJKE
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
ZAGREB - Ina - Industrija nafte u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvarila 11,9 milijuna eura neto dobiti pripisive vlasnicima društva, nakon godinu dana ranije zabilježenog gubitka od 14,2 milijuna eura, pokazuju u četvrtak objavljeni financijski rezultati te kompanije, a predsjednica Uprave Zsuzsanna Ortutay navodi kako se očekuje da će iduća tromjesečja dodatno ojačati Inine rezultate.
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE