GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prognoze rasta potražnje podigle cijene nafte iznad 73 dolara

Prognoze rasta potražnje podigle cijene nafte iznad 73 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.06.2021 / 17:24
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte prekoračile su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima razinu od 73 dolara, potaknute gospodarskim oporavkom i prognozama rasta potražnje za gorivom paralelno ubrzanom procjepljivanju građana u razvijenim zemljama.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 59 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 73,28 dolara, najvišu razinu od svibnja 2019. godine.

Na američkom se tržištu njime trgovalo po 63 centa višoj cijeni, od 71,54 dolara, najvišoj od listopada 2018.


"Barelom se na dva vodeća naftna tržišta trguje po najvišoj cijeni u (gotovo) dvije i pol godine zahvaljujući moćnoj mješavini optimizma u vezi potražnje i smanjene opskrbe iz skupine OPEC+", rekao je Stephen Brennock iz PVM-a.

"Ta pozadina jačanja naftnih fundamenata poduprla je povišenu trgovačke aktivnosti", dodao je Brennock.

Cestovni promet vraća se u Sjevernoj Americi i većem dijelu Europe na pretpandemijsku razinu, a oporavlja se i zračni promet zahvaljujući ublažavanju mjera zatvaranja i drugih ograničenja uvedenih zbog koronavirusa.


Dobro raspoloženje podržao je i summit G7 na kojem su najbogatije zapadne zemlje pokušale posredovati dojam o suradnji u ključnim pitanjima poput oporavka od pandemije covida 19 i doniranja milijarde doza cjepiva siromašnim zemljama.


"Ako cijepljenje globalne populacije dodatno ubrza, to bi moglo značiti još brži povratak preostale izgubljene potražnje na pretpandemijsku razinu", tumači analitičarka Rystad Energyja Louise Dickson.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) objavila je krajem prošlog tjedna da očekuje da povratak potražnje na pretpandemijsku razinu krajem iduće godine, prije nego što se očekivalo.

IEA je pozvala Organizaciju zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezine saveznike, okupljene u inicijativi OPEC+, da povećaju proizvodnju kako bi podmirile rastuću potražnju.

Odvojeno je OPEC jutros na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u petak iznosila 71,31 dolar, što znači da je porasla 41 cent u odnosu na prethodni radni dan.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
GORIVO
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
WASHINGTON - Američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) odobrit će i ovog ljeta prodaju mješavina benzina s visokim udjelom etanola kako bi ublažila potencijalne poremećaje u opskrbi zbog sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku, pokazao je interni dokument.
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
INTERES
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
BANJA LUKA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je jučer u Banjoj Luci sa zamjenikom generalnog direktora Zarubežnjefta Igorom Šcelkunovim.
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
LNG
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
BRUXELLES - Sljedeći paket sankcija Europske unije trebao bi uključivati korake protiv "flote tankera u sjeni" koji prevoze rusku naftu kako bi se zaobišle sankcije, rekao je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Bilstrom uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu.
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
PORAZ
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
SARAJEVO - BH Gas i Energoinvest dužni su isplatiti mađarskom FGZS-u preko 11 miliona dolara zbog prelaska na Turski tok.
Studija: Njemačka i EU riskiraju da iznevjere svoje ciljeve vezane uz čisti vodik
RIZICI
Studija: Njemačka i EU riskiraju da iznevjere svoje ciljeve vezane uz čisti vodik
BERLIN - Čisti vodik kao izvor energije neophodan je za postizanje globalnih klimatskih ciljeva, ali Njemačka i Europska unija su u opasnosti da promaše svoje ciljeve vezane uz vodik, pokazala je studija objavljena u ponedjeljak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE