GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Proizvođači nafte pregovaraju o nezapamćenom smanjenju opskrbe

Proizvođači nafte pregovaraju o nezapamćenom smanjenju opskrbe
NAFTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.04.2020 / 13:52
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i skupina neovisnih proizvođača rade na sporazumu o dosad neviđenom smanjenju proizvodnje a inicijativi bi se trebali pridružiti i drugi proizvođači, rekao je u petak izvor iz OPEC-a.

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u četvrtak da je razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i saudijskim prijestolonasljednikom Mohamedom bin Salmanom koji su po njegovim riječima pristali smanjiti opskrbu za 10 do 15 milijuna barela dnevno.

Količina odgovara 10 do 15 posto ukupne globalne opskrbe a bude li dogovor zaista postignut, bit će to najveće smanjenje opskrbe u povijesti, napominje Reuters.

Trump je također kazao da nije napravio nikakve ustupke Saudijskoj Arabiji i Rusiji, poput ponude smanjenja američke proizvodnje. Reuters dodaje da taj potez zabranjuju američki zakoni o zaštiti ravnopravne tržišne utakmice.

Rusija i Saudijska Arabija članice su skupine OPEC+ koja je krajem 2018. dogovorila ograničenje opskrbe kako bi stabilizirala cijene. Krajem veljače ove godine propali su njihovi dogovori o dodatnom ograničenju opskrbe zbog pandemije koronavirusa.

Saudijska Arabija zatražila je jučer hitan sastanak OPEC-a i neovisnih proizvođača, tvrdeći da želi pravedan sporazum o stabilizaciji naftnih tržišta koja su se urušila zbog pada potražnje pod utjecajem pandemije koronavirusa.

Proizvođači žele da se inicijativi pridruže i drugi proizvođači, posebno SAD, navode izvori.

"SAD mora dati svoj doprinos kroz smanjenu proizvodnju iz škriljaca", kazao je neimenovani izvor u OPEC-u.

Rusija već dugo prigovara da koordinirano smanjenje opskrbe ide na ruku američkim proizvođačima.

I drugi neimenovani izvor u OPEC-u naglašava da bi u smanjenju opskrbe za dodatnih više od 10 milijuna barela dnevno morali sudjelovati i proizvođači koji se nisu priključili OPEC+.

Reuters pojašnjava da su među tim zemljama SAD, Kanada, Norveška i Brazil.

Izvor dodaje i da će OPEC+ pozorno pratiti današnji sastanak američkog predsjednika i naftnih kompanija, ističući da će konačni opseg smanjenja ovisiti o sudjelovanju svih proizvođača.

U međuvremenu je ministarstvo energetike Azerbajdžana, koji nije član OPEC-a članica objavilo da će se OPEC+ sastati 6. travnja u formatu video-konferencije.

Tagovi: nafta, smanjenje proizvodnje nafte, Saudijska Arabija, OPEC, OPEC+, Rusija
PROČITAJ I OVO
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
ENERGENTI
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
BERLIN - Računi za plin i struju za kućanstva u Njemačkoj bili su u drugoj polovini 2023. godine znatno viši nego prije rata u Ukrajini, unatoč padu cijena u odnosu na prvu polovinu godine, pokazali su podaci ureda za statistiku.
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE