GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Projektu HES Kosinj uskoro status strateškog investicijskog projekta

Projektu HES Kosinj uskoro status strateškog investicijskog projekta
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.07.2021 / 20:42
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i Hrvatska elektroprivreda (HEP) potpisali su sporazum temeljem kojeg bi projekt Hidroenergetski sustav (HES) Kosinj uskoro trebao dobiti status strateške investicije, izvijestili su u ponedjeljak iz HEP-a i tog ministarstva.

Projekt HES Kosinj vrijedan je 1,54 milijarde kuna, a zajedno s drugim dijelom projekta, Hidroelektranom Senj 2, najveći je projekt HEP-a od osamostalenja Hrvatske, ukupne vrijednosti 3,4 milijarde kuna, podaci su iz priopćenja.

Sporazum o pripremi i provedbi strateškog projekta Hidroenergetski sustav (HES) Kosinj potpisali su resorni ministar Tomislav Ćorić i predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić, a na temelju njega Vladi će se predložiti donošenje odluke o proglašenju projekta HES Kosinj strateškim investicijskim projektom, u skladu sa Zakonom o strateškim investicijskim projektima RH.

Kako je priopćeno, HES Kosinj obuhvaća izgradnju akumulacijskog jezera Kosinj s branama Kosinj, Sedlo i Bakovac, injekcijske zavjese te hidroelektrane Kosinj s pratećim objektima, rekonstrukciju postojeće HE Sklope, izgradnju zamjenskih cesta te spoja na elektroprijenosnu mrežu preko 110 kilovolta (kV) rasklopnog postrojenja i dalekovoda 2 puta 110 kV te spoja na elektrodistribucijsku mrežu 10 (20) kV.

Vrijednost projekta iznosi 1,54 milijarde kuna, a izgradnjom akumulacijskog jezera Kosinj očekuje se povećanje stupnja iskorištenja vodnih količina rijeka Like i Gacke za proizvodnju električne energije smanjenjem preljevnih gubitaka, a time i visoki stupanj zaštite od poplava nizvodnog područja, Lipovog polja i Kosinjske doline, koji u sadašnjim uvjetima poplave gotovo svake godine, objašnjava se u priopćenju.

Osim povećanja ukupne proizvodnje električne energije, što će doprinijeti povećanju energetske samodostatnosti Hrvatske, projekt će povećati udjel obnovljivih izvora u zadovoljenju potrošnje električne energije u Hrvatskoj.

Također, donijet će i niz gospodarskih koristi na nacionalnoj i lokalnoj razini, pri čemu se u priopćenju izdvajaju rast BDP-a, mogućnost angažmana domaće industrije na izgradnji HES Kosinj, najviše iz građevinskog sektora, zatim povećano zapošljavanje lokalnog stanovništva u turizmu i drugim uslužnim djelatnostima tijekom i nakon izgradnje sustava, kao i stvaranje uvjeta za povećenje poljoprivredne proizvodnje.

HEP, kao investitor projekta, prošle je godine pokrenuo realizaciju više pratećih potprojekata, uključujući izgradnju prometnica na području zahvata projekta i izgradnju stambene zgrade u Perušiću namijenjene smještaju dijela stanovnika naselja na području buduće akumulacije, napominje se u priopćenju.

Kako se nadalje ističe, očekuje se da će dobivanje statusa strateškog investicijskog projekta ubrzati stvaranje uvjeta za početak izgradnje glavnih objekata HES Kosinj.

Ćorić: Veliki dan za hrvatsku energetiku

Ministar Ćorić izjavio je da sa sigurnošću može reći da je danas veliki dan za hrvatsku energetiku jer će uskoro strateškom postati do sada najveća investicija u novijoj povijesti HEP-a.

"U prilog tome da je riječ o doista kompleksnom projektu svjedoči činjenica da će njegova cjelovita realizacija doprinijeti postizanju nekoliko nacionalnih ciljeva - povećanju udjela proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, rješavanju pitanja poplava i izgradnji prijeko potrebne energetske infrastrukture. S obzirom na plan stvaranja dekarbonizirane Europe sukladno smjernicama iz Europskog zelenog plana, ovo je još jedan dokaz da Hrvatska misli i ide prema zelenom, odnosno obnovljivom", izjava je ministra Ćorića koja se prenosi u priopćenjima.

Predsjednik Uprave HEP-a Barbarić je rekao da će HES Kosinj, kao jedna od dvije cjeline ukupnog projekta dogradnje postojećeg Hidroenergetskog sustava Senj (HES Senj), omogućiti povećanje proizvodnje električne energije na HES Senj za 230 gigavatsati (GWh), odnosno 22 posto u odnosu na sadašnju proizvodnju.

"Zajedno s drugim dijelom projekta, Hidroelektranom Senj 2, riječ je o najvećem projektu HEP-a od osamostaljenja Hrvatske, ukupne vrijednosti 3,4 milijarde kuna. Sporazum koji smo danas potpisali potvrđuje da je riječ o iznimno važnom projektu za HEP i za Hrvatsku. Dobivanje statusa strateškog projekta veliko je priznanje, ali i obveza koju ćemo uspješno ispuniti u suradnji s nadležnim tijelima", izjavio je Barbarić.

Tagovi: HES Kosinj, Hrvatska elektroprivreda, Tomislav Ćorić, Frane Barbarić
PROČITAJ I OVO
Teš 6 zaustavljen zbog kvara na električnom filteru
KVAR
Teš 6 zaustavljen zbog kvara na električnom filteru
LJUBLJANA - Šesti blok Termoelektrane Šoštanj (Teš) bit će isključen ovog vikenda zbog kvara na električnom filtru, najavio je Teš.
Panika u Britaniji, zatvoren dio benzinskih crpki
NEMA VOZAČA
Panika u Britaniji, zatvoren dio benzinskih crpki
LONDON - Britanski naftni div BP objavio je da je privremeno zatvorio dio benzinskih stanica u Velikoj Britaniji jer nema dovoljno vozača koji bi cisternama dovozili gorivo iz rafinerija.
Gazprom odbacuje tvrdnje o nedostatnoj opskrbi Europe plinom
PLIN
Gazprom odbacuje tvrdnje o nedostatnoj opskrbi Europe plinom
ZAGREB - Ruski državni plinski koncern Gazprom odbacio je u petak optužbe da u Europu šalje nedostatne količine plina, ističući da isporučuje rekordne količine.
Ina vidi vodik kao priliku
PRILIKE
Ina vidi vodik kao priliku
VODICE - Vodik je gorivo koje bi u budućem energetskom sustavu, 100 posto baziranom na obnovljivim izvorima energije, trebalo imati značajnu ulogu. Tehnologije proizvodnje, skladištenja i korištenja vodika se istražuju već desetljećima, neke su već u komercijalnoj primjeni poput automobila dok su u druge u pokaznoj primjeni poput autobusa kamiona vlakova, a u zadnje vrijeme i brodova pa čak i zrakoplova.
Pad zaliha u SAD-u zadržao cijene nafte iznad 76 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Pad zaliha u SAD-u zadržao cijene nafte iznad 76 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 76 dolara, poduprte pojačanom potražnjom za gorivima i padom zaliha sirove nafte u SAD-u zbog spore obnove proizvodnje nakon dva uragana.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE