GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Promet u zračnim lukama u kolovozu uzletio 113,8 posto

Promet u zračnim lukama u kolovozu uzletio 113,8 posto
UZLET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.10.2021 / 10:03
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U hrvatskim zračnim lukama u kolovozu je bilo 1,25 milijuna putnika, što je rast od 113,8 posto u odnosu na isti mjesec lani kada je zbog širenja bolesti covid-19 ostvaren promet od svega 585 tisuća putnika, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Iz DZS-a napominju kako je u kolovozu ove godine ostvareno 64,1 posto prometa putnika iz kolovoza 2019., predpandemijske godine, kada je ostvaren promet od 1,95 milijuna putnika.

U prvih osam mjeseci ove godine putnika je u svim zračnim lukama bilo 2,8 milijuna, što je i 65,2 posto više nego u istom razdoblju lani.

Najveći promet putnika ostvarila je Zračna luka Split, kroz koju je u kolovozu prošlo 491 tisuća putnika, što je više za 81,1 posto u odnosu na kolovoz lani.

Slijedi zračna luka Dubrovnik s 288 tisuća putnika ili 146,3 posto više, te zračna luka Zagreb, sa 193 tisuće putnika, što je rast od 108,4 posto u odnosu na kolovoz lani.

Zračna luka Zadar je na četvrtom mjestu sa nešto više od 163 tisuće, čime je ostvarila i najveći porast među svim lukama, od 234,3 posto, a s povećanjem od 120,7 posto, na 90,2 tisuće putnika, slijedi zračna luka Pula.

Kroz Zračnu luku Rijeka u kolovozu je prošlo 18,7 tisuća putnika ili 97,1 posto više nego u istom mjesecu lani, a kroz Zračnu luku Brač 2,3 tisuće putnika ili 50,3 posto više.

Rast broja putnika zabilježila je i Zračna luka Mali Lošinj, za 66,1 posto, na 691 putnika, dok je pad broja putnika zabilježila jedino Zračna luka Osijek, za 16,4 posto, na nešto više od dvije tisuće.

Najveći međunarodni putnički promet u kolovozu je ostvaren sa zračnim lukama Njemačke, 242 tisuće putnika, što je porast od 92,2 posto u odnosu na isto prošle godine.

Statistika pokazuje da zračne luke unatoč rastu prometa u odnosu na kolovoz lani, još uvijek bilježe zaostatke u odnosu na isti mjesec predpandemijske 2019. godine.

Tako je primjerice promet putnika kroz Zračnu luku Split manji za 27 posto u odnosu na kolovoz 2019., kroz Zračnu luku Dubrovnik 45 posto manji, a kroz Zračnu luku Zagreb 48 posto manji.

Prema podacima DZS-a, ukupan broj slijetanja i polijetanja zrakoplova (operacije zrakoplova) u zračnim lukama u kolovozu iznosio je 16.318, što je porast od 40,5 posto u usporedbi s kolovozom lani.

U prvih osam mjeseci broj operacija zrakoplova je u odnosu na isto razdoblje lani povećan također 40,5 posto, na 53.902.

I promet tereta na zračnim lukama je bio veći nego lani, odnosno tereta je u kolovozu bilo 769 tona ili 28,6 posto više nego u lanjskom kolovozu, dok je na razini osam mjeseci porast iznosio 9,4 posto, na 5.498 tona tereta.

Tagovi: Zračna luka Pula, Zračna luka split, Zračna luka Dubrovnik, Zračna luka Zagreb, Zračna luka Rijeka
PROČITAJ I OVO
Nedostatna ponuda zadržala cijene nafte na 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nedostatna ponuda zadržala cijene nafte na 86 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u utorak na međunarodnim tržištima na 86 dolara, poduprte nedostatnom ponudom i snažnom potražnjom u SAD-u, najvećem potrošaču energenata u svijetu.
Članice EU-a podijeljene po pitanju pristupa cijenama energije na dulji rok
ENERGENTI
Članice EU-a podijeljene po pitanju pristupa cijenama energije na dulji rok
BRUXELLES/LUXEMBOURG - Ministri energetike EU članica pozdravili su u utorak na izvanrednom sastanku u Luxembourgu prijedlog kratkoročnih mjera za ublažavanje udara velikog rasta cijene energenata na najsiromašnije, ali se razilaze oko toga kako u srednjem i u duljem roku osigurati učinkovito tržište energije.
Cijene nafte nastavile rasti iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte nastavile rasti iznad 86 dolara
LONDON - Cijene nafte u ponedjeljak su nastavile rast koji su bilježile i prije vikenda te tako dosegnule višegodišnje maksimume, što je rezultat nesrazmjera ponude i potražnje na globalnoj razini te jačanja potražnje za gorivom u SAD-u i šire, dok se gospodarstva oporavljaju od pada izazvanog pandemijom.
Exxon planira skladištiti ugljik u Aziji; poziva na uvođenje transparentne cijene
UGLJIK
Exxon planira skladištiti ugljik u Aziji; poziva na uvođenje transparentne cijene
SINGAPUR - Američka naftna kompanija ExxonMobil planira izgraditi čvorišta za skladištenje ugljika (CCS) diljem Azije te je započela pregovore s nekim zemljama o mogućnostima skladištenja ugljičnog dioksida, rekao je u ponedjeljak voditelj odjela rješenja s niskim udjelom ugljika Joe Blommaert.
UN: Svijet je daleko od klimatskih ciljeva, raste emisija stakleničkih plinova
KLIMA
UN: Svijet je daleko od klimatskih ciljeva, raste emisija stakleničkih plinova
ŽENEVA - Koncentracija stakleničkih plinova dosegnula je rekordne razine u 2020., objavila je agencija UN-a Svjetska meteorološka organizacija (WMO) u ponedjeljak, upozorivši da je svijet daleko od postizanja ciljeva za ograničenje porasta temperature.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE