GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prosječna cijena sirove nafte u trećem kvartalu iznad 70 dolara

Prosječna cijena sirove nafte u trećem kvartalu iznad 70 dolara
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.04.2021 / 18:56
Autor: RBA analize
ANALIZA - Cijene sirove nafte na robnim burzama bilježe daljnji rast nakon što su zemlje članice OPEC+ potvrdile kako nastavljaju sa svojim planovima povećanja ponude na tržištu unatoč ponovnom rastu zabrinutosti i neizvjesnosti zbog snažnog skoka zaraženih u pojedinim regijama, posebice u Indiji što djelomično umanjuje perspektivu potražnje.

Cijena futures ugovora za naftu tipa WTI porasla je jučer na 63 dolara po barelu što je najviša razina u posljednja dva tjedna.

Naime, čelnici OPEC+ složili su se da bi savez trebao nastaviti u svojim namjerama povećanja ponude tijekom sljedeća tri mjeseca. Na taj način namjeravaju polako oživjeti proizvodnju nafte usporedno s oporavkom globalne potražnje od pandemije, unatoč rastućim infekcijama u Indiji. Odbor na čelu sa Saudijskom Arabijom i Rusijom složio se kako bi savez trebao nastaviti sa svojom odlukom o povećanju ponude za 2 milijuna barela dnevno tijekom sljedeća tri mjeseca.

Pri tom OPEC+ procjenjuje kako će svjetska potrošnja nafte skočit će za visokih 6 milijuna barela dnevno ove godine, iako oporavak ostaje neizvjestan zbog eskalacije virusa u Indiji i Brazilu. Kao rezultat, prema njihovim očekivanjima, nagomilane zalihe nafte koje su se nakupile kad je potražnja pala prošle godine, do kraja ovog tromjesečja gotovo će se istopiti.

Prema našim očekivanjima, vjerujemo da su, unatoč snažnom skoku cijena nafte, izgledi za snažniji rast američke proizvodnje u kratkom roku i dalje niski. Pri tome, niz faktora poput niže cijene WTI-a u odnosu na Brent, oskudnije i skuplje financiranje, kao i posljednja ograničenja koja je uvela nova američka administracija, mogli bi demotivirati američke sudionike na naftnom tržištu na povećanje proizvodnje u kratkom roku. Slijedom navedenog, očekujemo da će prosječna cijena sirove nafte tipa Brent u drugom i trećem ovogodišnjem tromjesečju porasti iznad 70 dolara po barelu.

U 2022. godini očekujemo prosječnu cijenu od 67,5 dolara po barelu, dok u 2023. godini 60 dolara po barelu. Također, podigli smo naše dugoročne prognoze o cijenama nafte s 55 na 60 dolara po barelu, obzirom da niža alokacija kapitala za istraživanje i proizvodnju u posljednjih pet godina zajedno sa silaznim revizijama proizvodnih ciljeva od strane sve većeg broja proizvođača povećavaju rizik od pada globalne ponude u dužem roku, čak i pod pretpostavkom globalnog smanjenja potrošnje motornih goriva.

Očekujemo da će prosječna globalna proizvodnja sirove nafte u 2021. iznositi 95 mil. b/d, dok će u 2022. biti 100 mil. b/d. Pri tome, povećanje ponude u 2021. i 2022. godini biti će uglavnom potaknuto od strane članica OPEC-a i njihovih saveznika, dok će američka proizvodnja u 2021. ostati na 16,3 mil. b/d te će do 2022. porasti za otprilike 1 mil. b/d (ili 5,5%). Na temelju naših prognoza ponude i potražnje za sirovom naftom, očekujemo da će se razina globalnih zaliha sirove nafte do kraja ove godine vratiti na razine zabilježene prije pandemije COVID-19.

Tagovi: nafta, barel nafte, OPEC +, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
NIS značajno poboljšao finansijske rezultate u prvom kvartalu
POBOLJŠANJE
NIS značajno poboljšao finansijske rezultate u prvom kvartalu
BEOGRAD - Neto dobit NIS-a za period januar-mart iznosi 1,5 milijardi dinara što je 2,4 puta više od rezultata ostvarenog u prvom tromesečju 2020. godine kada je zabeležen gubitak od 1,1 milijarde dinara.
Ina predstavila projekt Biorafinerije u Sisku
PROJEKTI
Ina predstavila projekt Biorafinerije u Sisku
ZAGREB - Na današnjoj sjednici Uprave Ine prezentiran je status projekta Biorafinerija te planovi za naredno razdoblje. Također, otvorena je posebna internetska stranica u svrhu redovitog informiranja javnosti o napretku projekta.
Cijene nafte pale ispod 68 dolara, prevagnula indijska kriza
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale ispod 68 dolara, prevagnula indijska kriza

LONDON - Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima ispod 68 dolara budući da se stišao strah od poremećaja u opskrbi u SAD-u nakon hakerskog napada i prevagnula kriza u Indiji koja iz dana u dan bilježi naglo širenje zaraze covidom 19.

Globalni obnovljivi izvori 2020. godine rasli najbrže u posljednjih 20 godina
OIE
Globalni obnovljivi izvori 2020. godine rasli najbrže u posljednjih 20 godina
LONDON - Obnovljivi izvori električne energije globalno su u 2020. godini rasli najbržim tempom u proteklih 20 godina, navodi se u izvještaju Međunarodne agencije za energiju (IEA) objavljenom u utorak.
Ruski DarkSide odgovoran za hakiranje američkog cjevovoda
HAKERI
Ruski DarkSide odgovoran za hakiranje američkog cjevovoda
WASHINGTON - Zbog kibernetičkog napada na cjevovod kojim do istočnog dijela Sjedinjenih Država dolazi 45 posto goriva, američki predsjednik Joe Biden proglasio je izvanredno stanje na pogođenom području kako bi omogućio povećani opseg transporta drugim cjevovodima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE