GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prosvjed: Zaustavimo teror HE Lešće, spasimo ljude i rijeke

Prosvjed: Zaustavimo teror HE Lešće, spasimo ljude i rijeke
NEZADOVOLJSTVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.08.2021 / 17:26
Autor: SEEbiz / H
NOVIGRAD NA DOBRI - Prosvjedni skup "Zaustavimo teror HE Lešće, spasimo ljude i rijeke" protiv rada HE Lešće, održan je u subotu u Novigradu na Dobri, na kojem su sudjelovali mještani, predstavnici lokalne vlast i saborski zastupnici te eko aktivisti.

HE Lešće u probni je rad puštena 31. kolovoza 2010.

No, hladni vodeni valovi koji se ispuštaju iz elektrane opasni su, posebice ljeti, jer naglo podižu vodostaje rijeka Dobre, Kupe, a moguće i Mrežnice, u kojima se ljudi kupaju. Također zbog rada HE Lišće vidljiva je šteta po floru i faunu nizvodno od HE, kao erozija obale Dobre.

Na prosvjedu je sudjelovalo 300-tinjak osoba, među kojima i političari, lokalni vlasnici OPG-ova te eko aktivisti, koji najavljuju da će kao sljedeći korak tražiti referendum za obustavu rada HE Lešće.

Karlovačka županica Martina Furdek-Hajdin rekla je na skupu kako je HEP prihvatio obvezu obavještavanja Stožera civilne zaštite i Županijskog centra 112 i kao javnosti kada se uključe turbine i agregati HE Lešće i pušta vodeni val.

Županica je podsjetila da je izgradnja HE Lešće bila u ingerenciji državnih, dakle, nadžupanijskih institucija kao što su Hrvatske vode i HEP.

"U Prostornom planu Karlovačke županije još uvijek stoje dvije potencijalne velike hidroelektrane, Barilović i Lučica, obje na Korani, i one bi obje napravile velika akumulacijska jezera. Zalaganjem Karlovačke županije te su dvije elektrane izbrisane iz Prostornog plana. Borimo se da nam se više ne ponovi loše iskustvo, ali bez struje ne možemo. Postoje inicijative izgradnje obnovljivih izvora energije, poglavito sunčeve energije, s područja općina Rakovice, Barilovića, Grada Karlovca, te općina Vojnića i Krnjaka za gradnju fotonaponskih elektrana na poljoprivredno nekvalitetnom zemljištu", rekla je županica Martina Furdek-Hajdin.

Saniranje posljedica rada HE Lešće, u projektu od kojeg ne bježi ni HEP, nije rješenje, već je to samo premosnica, dodala je karlovačka županica.

Napomenula je da je ta tema 2018. došla na sjednicu Vlade RH, i u tom smislu postoji dokument koji sadrži deset mogućih rješenja za problematiku HE Lešće, a javnost će biti uključena u zaključenje tog dokumenta, najavila je.

"Što konačno rješenje bude, to će biti i dio Prostornog plana Karlovačke županije i općina u njenom sastavu", zaključila je županica Furdek-Hajdin.

Saborski zastupnik Mosta Zvonimir Troskot rekao je na prosvjedu kako "nema te brane koja može zaustaviti silu i zajednicu hrvatskog naroda, nema tog razornog hladnog vala niz Dobru koji može zaustaviti naše zajedništvo".

"Dolazak političara danas na ovaj skup je preuzimanje odgovornosti, a ne samo retorike, nego se traže djela, počnimo prvo od mene kao saborskog zastupnika", rekao je, uz ostalo, Troskot.

Mirela Jakuš Fröbe, vlasnica OPG-a koja se iz Zagreba doselila u Donje Stative uz Dobru, prije nekoliko tjedana organizirala je u Jarčem Polju konfernciju za novinare na kojoj je, na osnovi vlastitih iskustava udara vala vode iz HE Lešće, pozvala na građanski neposluh, a podršku je tada našla u saborskom Mostovom zastupniku Troskotu.

U tom kontekstu spominje se i organiziranje referenduma za obustavu rada HE Lešće i njenog uklanjanja iz 12,6 km dugačkog kanjona Dobre.

Gradonačelnik Duge Rese Tomislav Boljar, grada na rijeci Mrežnici, upozorio je na opasnost moguće povezanosti podzemnih vodotokova Dobre i Mrežnice, sa 93 sedrena slapa, a koja je, kaže, 2018. godine bila zamućena i pretvorena u "tekuće blato" usred ljeta, što ne pamte ni najstariji stanovnici.

"Zašto u protekle tri godine u jezero HE Lešće nije bačena kantice boje kojom bi se mogla dokazati povezanost podzemni tokovi voda u tom krškom kraju. Mrežnica unatrag 10-tak godina doživljava niz anomalija u svom vodostaju, u sušnom periodu preko noći vodostaj naraste za 20 cm, i ohladi se za četiri do pet stupnjeva", rekao je.

Gradonačelnik Duge Rese Boljar okupljenim na skupu, među kojima su bili i saborski zastupnici, poručio je da slučaj HE Lešće ne smije i ne može biti stranačka i politička priča.

Tagovi: HE Lešće, Hrvatska elektroprivreda, Zvonimir Troskot, rijeka Dobra, Mrežnica
PROČITAJ I OVO
Uniper tuži Gazprom zbog prekida isporuke plina
TUŽBA
Uniper tuži Gazprom zbog prekida isporuke plina
BERLIN - Ruski energetski div Gazprom morat će se braniti pred međunarodnim arbitražnim sudom u Stockholmu zbog obustave isporuke plina Njemačkoj. Tužbu je podnijela njemačka energetska kompanija Uniper, gdje tvrde da su zbog toga dosad pretrpjeli 11,6 milijardi eura štete. Uniperu je prijetio bankrot i morala ga je spašavati njemačka vlada.
Naznake tijesne opskrbe podigle cijene nafte iznad 85 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Naznake tijesne opskrbe podigle cijene nafte iznad 85 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima iznad 85 dolara, potaknute naznakama tijesne opskrbe, slabijim dolarom i očekivanjima oporavka kineske potražnje.
Redukcije struje u Francuskoj gase hitne telefonske pozive
POSLJEDICE
Redukcije struje u Francuskoj gase hitne telefonske pozive
PARIZ – Pozivanje hitnih službi telefonom možda neće biti moguće u dijelovima Francuske ako ove zime bude dužih nestanaka struje, rekla je danas Christel Heidemann, voditeljica telekom operatera Orange.
Prvostupanjski sud Europske unije odbio austrijsku tužbu zbog mađarske nuklearne elektrane
PRESUDA
Prvostupanjski sud Europske unije odbio austrijsku tužbu zbog mađarske nuklearne elektrane
ZAGREB - Opći sud EU odbio je danas žalbu Austrije na odluku Europske komisije iz 2017. da odobri proširenje nuklearne elektrane u mađarskom Paksu, koju financijski podupire Rusija.
Habeck: Njemačka napušta Ugovor o energetskoj povelju, prepreka je promjenama
POTEZI
Habeck: Njemačka napušta Ugovor o energetskoj povelju, prepreka je promjenama
BERLIN – Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck najavio je danas da će se njegova zemlja povući iz Ugovora o energetskoj povelji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE