GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pupovac i HEP najavljuju: Sva srpska sela dobit će struju do kraja 2021.

Pupovac i HEP najavljuju: Sva srpska sela dobit će struju do kraja 2021.
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.08.2020 / 12:37
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Zajedno na obljetnici Oluje, u Gruborima 24. kolovoza, a nakon toga i u obilasku srpskih sela koja nemaju struje...

Na koja će se područja uputiti, potpredsjednici Vlade Tomo Medved i Boris Milošević još uvijek ne znaju jer njihov se posjet planira početkom rujna, a kako doznajemo, moglo bi to biti u nekom od sela Zadarske županije jer upravo je to regija u kojoj je potreban najveći broj priključaka.

Osamdesetak sela podatak je koji se pojavljivao kad se govorilo o hrvatskim područjima na kojima živi srpsko stanovništvo, a koja još uvijek nisu reelektrificirana, pa smo o točnom broju potrebnih priključaka pitali SDSS, iz čijih je redova potpredsjednik Vlade Milošević koji će u obilazak. Osamdesetak je broj koji je bio točan lani, govore Večernjem listu u stranci, ali otprilike polovica toga “riješena je”.

– Oko sto priključaka na četrdesetak lokacija ostalo je još za realizirati. Očekujemo da će se u ovoj godini na struju priključiti 15-ak sela i zaselaka, a ostatak do kraja sljedeće godine, tako da do kraja 2021. svi imaju struju – objašnjava nam predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac dodajući da je možda nešto veći problem od same struje voda. Oko pet tisuća domaćinstava, ističu iz SDSS-a, na područjima gdje živi većinsko srpsko stanovništvo ima potrebu za izgradnjom, sanacijom ili obnovom vodovodne mreže.

– Neka su sela potpuno bez vode, u nekima su vodovodi uništeni tijekom rata, negdje postoje mjesni vodovodi s dotrajalim cijevima u kojima dolazi do velikih gubitaka vode, s azbestnim cijevima i vodom upitne kakvoće. Dio općina osigurao je sredstva za sanaciju vodovoda iz ruralnog razvoja, a veće investicije rješavaju se s Hrvatskim vodama – objašnjavaju nam u SDSS-u.

Što se pak samog teritorija tiče, srpskih sela bez struje ima u sedam hrvatskih županija, najmanje u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, gdje elektrificirati treba još Erace, dok ih najveći broj električnu energiju čeka u Zadarskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji. O nedostatku komunalne infrastrukture kao šibensko-kninska dožupanica upozoravala je saborska zastupnica Anja Šimpraga.

– Što se same struje tiče, a naravno, onda i vode te asfaltiranja i uređivanja cesta, sredstva koja su za to potrebna nisu mala. Jasno je da je skupo dovoditi struju u selo koje ima pet kuća, ali nije neizvedivo, plus to je ulog u budućnost. Ne možemo očekivati, primjerice, od mladih da se vrate u ruralna područja ako nemaju osnovnu infrastrukturu – govori Anja Šimpraga, koja za primjer spominje selo Parčić u sastavu općine Kistanje. Ondje, kaže Šimpraga, preko Županije nabavljeni su solarni paneli, a ljudi su obnovili kuće, neki se vratili za stalno, dok neki borave preko ljeta.

– To vam je isto mogući potencijal, turistički – ističe zastupnica.

Solarni paneli za stotinjak kućanstava postavljali su se i u sklopu projekta koji su zajedno realizirali Fond za zaštitu okoliša, ured UNDP-a u Hrvatskoj (program Ujedinjenih naroda za razvoj) te općine, gradovi i županije u kojima su se projekti provodili.

– Vjerujemo da će svi koji u Hrvatskoj još uvijek žive bez pristupa električnoj energiji, a u krajevima gdje je električna mreža uništena ratom, uskoro dobiti solarne sustave što će im osigurati pristup struji kao što je imaju i svi drugi građani te ćemo tako doprinijeti smanjivanju regionalnih i društvenih nejednakosti u Hrvatskoj – kazala je, kad su se paneli postavljali u Karlovačkoj županiji, predstojnica UNDP-ova ureda u Hrvatskoj Sandra Vlašić.

A iako još uvijek u Hrvatskoj postoje sela u kojima nema struje, iz HEP-a poručuju kako se, s obzirom na to da je riječ o malom broju stanovnika i udaljenim mjestima, trude da ipak svima omoguće priključenje na mrežu.

– Sustavno i kontinuirano provodimo program sanacije i obnove elektroenergetskih objekata na područjima stradalima u Domovinskom ratu. Dosadašnja ulaganja u sanaciju i obnovu distribucijske elektroenergetske mreže na ratom zahvaćenim područjima, u sklopu koje je obnovljeno 140.000 priključaka, iznose više od 2,3 milijarde kuna, a ukupna ulaganja u sanaciju i obnovu elektroenergetskog sustava više od 3,5 milijardi kuna.

Samo u posljednje tri godine HEP je ukupno osigurao 52,8 milijuna kuna za nastavak projekta sanacije i obnove elektroenergetske mreže na područjima stradalima u ratu. Riječ je o naseljima u Sisačko-moslavačkoj, Ličko-senjskoj, Zadarskoj, Šibensko-kninskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Vukovarsko-srijemskoj i Požeško-slavonskoj županiji – kazali su iz HEP-a pa dodali kako su i u 2018. te 2019. osigurali 27 milijuna kuna za više od 120 priključaka u 30 naselja.

– Dodatno je ove godine HEP osigurao sredstva za svoje društvo HEP-ODS u iznosu od 25,8 milijuna kuna za sanaciju i obnovu elektroenergetske mreže s ciljem završetka cjelokupnog programa sanacije i obnove tijekom 2022. godine. Ta investicija obuhvaća 97 priključaka u 17 naselja. Realizacijom ove investicije završit će se cjelokupna sanacija i obnova elektroenergetske mreže na područjima stradalima u Domovinskom ratu, čime će se ispuniti jedan od prioriteta Hrvatske elektroprivrede, a to je da se svim građanima na području čitave Hrvatske omoguće uvjeti za pristup električnoj energiji i korištenje električne mreže – kazali su nam u HEP-u.

Tagovi: Hrvatska elektroprivreda, srpska sela, električna energija, Milorad Pupovac, Sandra Vlašić, Anja Šimpraga, Boris Milošević
PROČITAJ I OVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike
POSLOVI
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike

BERLIN - Nordex, njemački proizvođač vjetroturbina, rekao je u utorak da je primio narudžbu za isporuku i ugradnju 57 N163/5.X turbina iz serije Delta4000 od južnoafričkog kupca kojeg nije imenovao.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE