GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Putin: Rusija može opskrbljivati EU preko Sjevernog toka 2

Putin: Rusija može opskrbljivati EU preko Sjevernog toka 2
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.10.2022 / 15:04
Autor: SEEbiz / H
MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u srijedu da se ruski plin i dalje može isporučivati Europi kroz jedan preostali netaknuti dio plinovoda Sjeverni tok 2, ali je sada na Europskoj uniji da odluči želi li da se to dogodi.

U tijeku je međunarodna istraga o eksplozijama prošlog mjeseca koje su onesposobile plinovode Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2 izgrađene na dnu Baltičkog mora. Oba plinovoda imaju po dvije cijevi za transport plina.

Putin je rekao da je moguće popraviti plinovode, ali da Rusija i Europa trebaju odlučiti o njihovoj sudbini. Tri cjevovoda Sjevernog toka su oštećena, što ostavlja funkcionalnim samo jedan cjevovod Sjevernog toka 2, čiji je godišnji kapacitet od 27,5 milijardi kubičnih metara.

Rusija bi, rekao je Putin, mogla otvoriti plinske ventile na tom cjevovodu ako to Europa želi.

Oštećeni cjevovodi, koji su postali žarište ukrajinske krize, ispuštali su plin u Baltičko more u blizini obala Danske i Švedske. Europa sumnja na čin sabotaže koji je Moskva brzo pokušala pripisati Zapadu, sugerirajući da su Sjedinjene Države na dobitku.

Putin je također rekao da bi Rusija mogla preusmjeriti opskrbu s Baltika na Crno more kako bi stvorila veliko europsko plinsko čvorište u Turskoj. "Mogli bismo premjestiti izgubljene količine Sjevernim tokom duž dna Baltičkog mora do regije Crnog mora i tako napraviti glavne rute za opskrbu našeg goriva, našeg prirodnog plina u Europu kroz Tursku, stvarajući najveće plinsko čvorište za Europa u Turskoj", rekao je Putin.

Tagovi: Vladimir Putin, plin, ruski plin, Sjeverni tok 2
PROČITAJ I OVO
Rusiji prijeti nestašica benzina
UKRAJINSKI NAPADI
Rusiji prijeti nestašica benzina
MOSKVA - Val napada ukrajinskih bespilotnih letjelica na naftne rafinerije duboko u Rusiji natjerao je Kremlj da se bori za obranu vlastitog teritorija dok istovremeno vodi rat sa svojim susjedom, izvještava Politico.
Od utorka blago pojeftinjenje goriva
CIJENE GORIVA
Od utorka blago pojeftinjenje goriva
ZAGREB - Od utorka nas očekuje blago smanjenje cijena goriva.
Cijene nafte zadržale se ispod 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte zadržale se ispod 84 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima ispod 84 dolara budući da je posustalo zapošljavanje u SAD-u raspirilo zabrinutost za potražnju, neutraliziravši signale vodećih proizvođača da bi mogli smanjivati opskrbu i u drugoj polovini godine.
Pad cijena plina srezao prihode i dobit PPD-a
LOŠA GODINA
Pad cijena plina srezao prihode i dobit PPD-a
ZAGREB - Prvo plinarsko društvo (PPD), najveći hrvatski uvoznik plina u vlasništvu Pavla Vujnovca, u prošloj je godini pretrpio značajan pad prihoda uslijed pada cijena plina.
Cijene nafte rastu na kraju tjedna
RAST
Cijene nafte rastu na kraju tjedna
LONDON - Sirova je nafta blago porasla u današnjem trgovanju nakon što su cijene nafte na tržištima ovog tjedna pale.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE