GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Putin: Sjeverni tok 2 nije politički projekt

Putin: Sjeverni tok 2 nije politički projekt
PLINOVOD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.02.2022 / 18:48
Autor: SEEbiz / H
MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin u utorak je nakon susreta s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom ponovio da je plinovod Sjeverni tok 2, koji još uvijek čeka odobrenje njemačkih vlasti, „isključivo komercijalan“ projekt koji će osnažiti europsku energetsku sigurnost.

Tom 11 milijardi dolara vrijednom projektu ruskog Gazproma i partnera u projektu - nekoliko europskih tvrtki poput OMV-a i Shella, snažno se protive Sjedinjene Države i dio europskih država. Dovršen je prošli rujan, prolazi ispod Baltičkog mora i spaja Rusiju i Njemačku, no još uvijek čeka odobrenje njemačkih vlasti u vrijeme dok je Europa, kao i svijet, suočena s visokom cijenom plina.

„Ovo je jedan od najvećih infrastrukturnih projekata Europe čiji je cilj značajno osnažiti energetsku sigurnost na kontinentu“, rekao je Putin.

„Rekao sam više nego jednom da je ovaj projekt isključivo komercijalan i da tu nema politike niti ikakvih političkih primjesa.“

Dio europskih političara i stručnjaka optužuje Rusiju da koristi svoje zalihe energenata kao političko oruđe te poziva na smanjenje ovisnosti o njihovom uvozu iz te zemlje.

Sjeverni tok 2 bi udvostručio godišnji kapacitet postojećeg plinovoda Sjeverni tok na 110 milijardi kubnih metara plina, što je više od pola od trenutnog ruskog izvoza kroz plinovode u Europu.

Oba projekta zaobilaze Ukrajinu, nekoć ključnu rutu za ruski izvoz u Europu, zbog čega Kijev ostaje bez milijardi dolara takse.

Putin je ponovio da je Rusija spremna nastaviti tranzit plina kroz Ukrajinu nakon 2024., kad istekne trenutni ugovor, no samo ako će u Europi postojati interes za tim energentom i ako će ta ruta biti ekonomski održiva.

Putin je ponovio da je ruski plin znatno jeftiniji pod dugotrajnim ugovorima s Gazpromom nego na promptnom tržištu.

Pozdravio je odluku tog energetskog giganta od prošlog mjeseca da nominira bivšeg njemačkog kancelara Gerharda Schroedera u upravni odbor.

Nijemac je već član tog tijela u najvećoj ruskoj naftnoj tvrtki Rosneftu te je čelnik odbora dioničara tvrtke Nord Stream AG koja upravlja postojećim plinovodom.

„Mislim da će to biti dobro za našu suradnju“, smatra Putin.

Scholz nije htio komentirati „komercijalnu aktivnost bivšeg kancelara“. Istaknuo je da je Berlin predan nastavku tranzita plina u Europu kroz Ukrajinu, Bjelorusiju, Poljsku i Sjeverni tok, „sukladno ugovorima koji postoje“.

Tagovi: Sjeverni tok 2, Vladimir Putin, Nord Stream 2, vodik, Rainer Seele, Amos Hochstein, Naftogaz, Gazprom, plin, plinovod
PROČITAJ I OVO
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
DOBRE BROJKE
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
ZAGREB - Ina - Industrija nafte u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvarila 11,9 milijuna eura neto dobiti pripisive vlasnicima društva, nakon godinu dana ranije zabilježenog gubitka od 14,2 milijuna eura, pokazuju u četvrtak objavljeni financijski rezultati te kompanije, a predsjednica Uprave Zsuzsanna Ortutay navodi kako se očekuje da će iduća tromjesečja dodatno ojačati Inine rezultate.
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
OIE
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
KOPER - Luka Koper će sljedećih godina u elektrifikaciju uložiti više od 100 milijuna eura, najavljeno je na današnjem otvorenju solarne elektrane na krovovima skladišta generalnih tereta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE