GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Raste broj solarnih elektrana u Hrvatskoj

Raste broj solarnih elektrana u Hrvatskoj
SOLARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.05.2024 / 20:13
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Broj sunčanih elektrana je u porastu što govori podatak da ih je na HEP-ovu mrežu s 31. ožujkom bilo priključeno 17.697 od čega u kategoriji kućanstava 12.495, a u kategoriji poduzetništva 5.202, dok ih je prije par godina bilo znatno manje.

Kada se razdvoji ukupna priključna snaga sunčanih elektrana od 525,5 megavata na one u poduzetništvu i na kućanstva, dolazi se do toga da kućanstva sudjeluju s 843,8, a poduzetništvo s 441,3 megavata priključne snage na HEP-ovu mrežu.

Možda običnom potrošaču te brojke ne govore puno, ali kada se raščlane na broj priključaka po godini, jasno je da interes za ugradnjom sunčanih elektrana stalno raste.

Ne tako davne 2019. godine na HEP-ovu su se mrežu priključila 103 kućanstva i 153 poduzeća sa sunčanim elektranama. Taj je broj iduće tri godine rastao, ali je ostajao u troznamenkastim okvirima. Nagli skok dogodio se 2022. godine s pojavom energetske krize kada se na mrežu priključilo 2.457 kućanstava i 576 poduzetničkih subjekata. Prošle godine rast broja priključaka bio je još izrazitiji što ukazuje podatak da je 6.747 privatnih i 1.846 poduzetničkih objekta na svoje objekte postavilo solarne panele.

Razloga za rast broja sunčanih elektrana je više, a među glavnima se ističu neizvjesnost vezana za cijenu električne energije te poticaji koji se nude za postavljanje obnovljivih izvora energije.

Koprivničko-križevačka županija već nekoliko godina kućanstvima nudi poticaje za ugradnju sunčanih elektrana, a zbog sve većeg interesa građanstava ukupna svota novca za tu namjenu u njezinom proračunu raste. Ovaj tjedan ta županija zaključit će poziv na natječaj ukupne vrijednosti 300.000 eura putem kojeg korisnici mogu ostvariti do 50 posto donacija, ali ne više od 3.000 eura za postavljanje sunčane elektrane.

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu Koprivničko-križevačke županije Marijan Štimac, kaže za HRT da je do sada zaprimljeno 99 zahtjeva, a 2021. godine kada je za tu namjenu u proračunu bilo osigurano 100.000 eura bilo ih je 28.

S obzirom da se u javnosti govori kako cijene panela neprestano padaju, upitali smo Štimca je li to točno.

On podsjeća da je država 2022. godine ukinula PDV na sunčane elektrane pa se očekivao pad cijena, ali to se nije dogodilo. Istina jest da je nekim solarnim panelima pala cijena, ali riječ je o kineskim, uglavnom starijim pločama koje su ostale na zalihama, kaže Štimac. Napominje da su te ploče manje učinkovite od onih koje danas izlaze iz tvorničkih pogona. Stoga se u uvjetima natječaja Koprivničko-križevačke županije zahtjeva ugradnja kvalitetnijih panela, tvrdi Štimac. Pritom dodaje je dobro to što se cijena panela pa i sunčanih elektrana stabilizirala, odnosno ne poskupljuje.

- Svi govore o cijeni solarnih panela, ali valja znati da su oni najjeftinija komponenta sustava koji se sastoji od više dijelova, kaže Štimac te navodi pretvarač kao jedan od skupljih dijelova, a tome treba pridodati i montažu.

Štimac dalje objašnjava kako prosječno kućanstvo koje se ne grije na struju, troši otprilike 4.500 kilovatsati struje na godinu. Za takvo kućanstvo, ugrubo rečeno, potrebno je izdvojiti 6.500 eura za kupnju i postavljanje sunčane elektrane po principu ključ u ruke. Sa subvencijom koja iznosi 3.000 eura ispada da investitor izdvaja svega 3,500 eura. Prema toj računici, povrat sredstava je četiri do pet godina što je više nego isplativo, jer je potrošnja kućanstva za električnu energiju idućih 20 do 25 godina svedena na nulu.

No, ako se energija troši i na grijanje i klimu treba uložiti znatnija sredstva, ali i to je dugoročno gledano dobro ulaganje.

Sugovornik u kalkulaciju o ugradnji solarnih elektrana za kućanstva uvodi još jedan element koji utječe ili će utjecati na isplativost postavljanja panela na krovove obiteljskih kuća i stambenih zgrada.

Naime, država trenutno subvencionira cijenu potrošene električne energije što je čini jeftinijom od tržišne. Budu li, međutim, subvencije ukinute, postavljanje sunčanih elektrana bit će još isplativije, do te mjere da neće biti potrebne subvencije županija, gradova ili Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Definitivno se isplati ugraditi sunčanu elektranu, jer smanjuje izdvajanja iz kućnog budžeta, ali i pridonosi smanjenju ispuštanja štetnih stakleničkih plinova u atmosferu, zaključuje Štimac.

Tagovi: solari, energetika, oie, hep, štimac
PROČITAJ I OVO
Od utorka pojeftinjuje gorivo
CIJENE GORIVA
Od utorka pojeftinjuje gorivo
ZAGREB - Od utorka će na snazi biti nove cijene goriva, neslužbeno se doznaje.
Dioničarima Ine dividenda od 24 eura po dionici
DIVIDENDA
Dioničarima Ine dividenda od 24 eura po dionici
ZAGREB - Dioničarima Ine bit će iz dijela dobiti za 2023. i zadržane dobiti za 2022. godinu, isplaćena dividenda od 24 eura po dionici, izvijestila je Ina u petak.
HROTE objavio natječaj za obnovljive izvore vrijedan 257 milijuna eura
OIE
HROTE objavio natječaj za obnovljive izvore vrijedan 257 milijuna eura
ZAGREB - Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) objavio je javni natječaj za dodjelu tržišne premije radi poticanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije za sunčane elektrane, vjetroelektrane i hidroelektrane, a planirana sredstva potpore za taj natječaj iznose 257,2 milijuna eura.
Tomašević poslao poruku radnicima Plinare
PORUKE
Tomašević poslao poruku radnicima Plinare

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević kazao je kako razumije zabrinutost radnika te je poručio da se pripremaju za osvajanje kupaca i pravnu borbu, komentirajući time prosvjed radnika Gradske plinare Zagreb - Opskrbe zbog gubitka posla opskrbe plinom zagrebačkih kućanstva.

Pad cijena nafte na kraju tjedna
NAFTNO TRŽIŠTE
Pad cijena nafte na kraju tjedna
LONDON - Nafta je u današnjem trgovanju pojeftinila. Kako javlja njemačka tiskovna agencija dpa, cijene padaju uglavnom zbog jačanja dolara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE