GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rekordna potražnja za solarnom energijom u SAD-u

Rekordna potražnja za solarnom energijom u SAD-u
SOLARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.06.2024 / 08:37
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Solarna energija doživljava procvat u Sjedinjenim Državama kako potražnja za električnom energijom raste, nadmašujući rast bilo kojeg drugog izvora električne energije i pobijajući tvrdnje da je energetska tranzicija neuspjeh.

Energetski prijelaz s fosilnih goriva suočio se sa značajnim kritikama čelnika u naftnoj i plinskoj industriji, koji su tvrdili da obnovljivi izvori još uvijek predstavljaju dio proizvodnje električne energije unatoč desetljećima ulaganja. Obnovljivi izvori također se suočavaju s problemima pouzdanosti, kažu oni, kada sunce ne sja ili vjetar ne puše.

Istini za volju, solarna energija ostaje mali udio u ukupnoj proizvodnji električne energije u SAD-u, sa samo 3,9% nacionalne mješavine električne energije u 2023. u usporedbi s 43% udjela prirodnog plina, prema Upravi za energetske informacije, statističkoj jedinici unutar Ministarstva energetike.

A obnovljivi izvori energije suočavaju se sa značajnim logističkim izazovima u povezivanju na zastarjelu elektroenergetsku mrežu koja nije spremna za razinu nove potražnje s kojom se SAD suočava nakon dugog razdoblja slabog rasta.

Ali čelnici u industriji čiste energije tvrde da sektor doseže prekretnicu, osobito zbog velikih tehnoloških tvrtki poput Amazona i Microsofta traže čistu energiju za napajanje podatkovnih centara koji su okosnica interneta i aplikacija umjetne inteligencije. Ekonomski argumenti za obnovljive izvore također su ojačali, kažu, kako su cijene solarnih modula i baterija pale.

"Oni su jeftiniji, čisti i iskreno jednostavniji za postavljanje, tako da će budućnost biti obnovljiva energija", rekao je Andrés Gluski, izvršni direktor AES Corporation, elektroenergetske tvrtke koja je potpisala velike ugovore o energiji s kompanijama poput Alphabetovog Googlea jedinica i Amazon. AES upravlja elektranama na obnovljive izvore energije i na plin.

Samo Amazon, Microsoft, Meta Platforms i Google predstavljali su 40% potražnje za velikim, komunalnim solarnim projektima u SAD-u u proteklih pet godina, prema istraživanju investicijske banke UBS iz svibnja. Potražnja za obnovljivim izvorima energije od ovih tvrtki, koje su sve predane 100% čistoj energiji, spremna je porasti — umjetna inteligencija zahtijeva 10 puta više električne energije od tipične Google pretrage, prema UBS-u.

Predviđa se da će solarna energija činiti 58% nove proizvodnje električne energije instalirane u SAD-u 2024. godine, prema procjeni Ministarstva energetike. Rekordnih 36 gigavata solarne energije trebalo bi biti dodano u mrežu ove godine, što je gotovo dvostruko više od prošlogodišnjeg povećanja, dok će se pohrana baterija više nego udvostručiti na 14,3 gigavata.

Za razliku od toga, očekuje se da će se u SAD-u 2024. godine instalirati samo 2,5 gigavata prirodnog plina, što predstavlja samo 4% od 62,8 gigavata ukupno planiranih dodataka električne energije i najniži broj u 25 godina.

Tagovi: solari, oie, solarna energija, microsoft, amazon, meta, google
PROČITAJ I OVO
Ukrajinski plinovodi: Hoće li opskrba biti moguća nakon isteka sporazuma s Rusijom?
PLINSKE MUKE
Ukrajinski plinovodi: Hoće li opskrba biti moguća nakon isteka sporazuma s Rusijom?
BRUXELLES - Europska unija započela je pregovore s Azerbejdžanom kako bi nadoknadila veći dio izvoza ruskog plina u Europu. Hoće li opskrba preko Ukrajine biti moguća nakon što krajem godine istekne ugovor s Rusijom?
Dio Vodica opet bez struje
PROBLEMI
Dio Vodica opet bez struje
VODICE - Otok Prvić, dio Srime i dio Vodica ponovno ostali su bez struje zbog preopterećenja mreže.
Pad cijena nafte, u fokusu Kina
NAFTNO TRŽIŠTE
Pad cijena nafte, u fokusu Kina
LONDON - Kraj tjedna donio je pad cijena nafte na svjetskim tržištima.
Snažan rast globalne potražnje za strujom podvlači važnost ugljena
POSLJEDICE
Snažan rast globalne potražnje za strujom podvlači važnost ugljena
LONDON - Svjetska potražnja za strujom snažno će porasti u ovoj i idućoj godini zbog "robusnog" kineskog i indijskog gospodarstva, toplinskih valova i 'zelenih' tehnologija i podržati stabilnu upotrebu ugljena u proizvodnji, procjenjuje Međunarodna agencija za energiju (IEA).
Potpisan sporazum za prateću infrastrukturu LNG terminala
LNG
Potpisan sporazum za prateću infrastrukturu LNG terminala
ZAGREB - Sporazum o pripremi i realizaciji strateškog projekta "Prateća infrastruktura za strateški investicijski projekt LNG terminal", potpisan je u petak u Ministarstvu gospodarstva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE