GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Reuters doznaje: Gazprom ipak neće prekinuti isporuke plina

Reuters doznaje: Gazprom ipak neće prekinuti isporuke plina
PLINSKE IGRE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.07.2022 / 19:15
Autor: SEEbiz
LONDON - Unatoč strahovanjima da bi se planirani 10-dnevni remont Sjevernog toka 1 mogao pretvoriti u trajni prekid isporuke plina putem tog tranzitnog pravca koji je ključan za opskrbu većine zapadnih i srednjoeuropskih država, novinska agencija Reuters javlja da bi u četvrtak, koji je zbog spomenutih strepnji već bio proglašen "energetskim Danom D", isporuke Gazproma trebale biti nastavljene.

Reuters se pritom poziva na dva neimenovana izvora upoznata s Gazpromovim izvoznim planovima i navodi da je remont okončan.

Plinovod kroz koji u EU stiže više od trećine ruskog plina je privremeno prekinuo s radom 11. srpnja. Dva spomenuta izvora Reutersu su rekla da se očekuje nastavak rada Sjevernog toka 1 u planiranom terminu, ali smanjenim kapacitetima koji iznose oko 160 milijuna kubičnih metara plina dnevno. Do tog smanjenja je došlo još prije mjesec dana, a Gazprom je to tada opravdavao odgodama u isporuci Siemensove turbine, ključne za rad jedne od kompresijskih stanica, a koja je bila na remontu u Kanadi. Službena Ottawa je isprva odbila izdati dozvolu za prijevoz turbine u Njemačku zbog sankcija koje je uvela Moskvi, no nakon pritiska iz EU pristala je na iznimku, prenosi Jutarnji list.

Prema izvješću ruskog Kommersanta, turbina je ovih dana stigla u Njemačku, a njezina reinstalacija vjerojatno neće biti gotova do 21. srpnja. Istovremeno, izvori u njemačkoj vladi nisu potvrdili gdje se sporna turbina trenutno nalazi i je li doista vraćena u Njemačku. No, u tamošnjem ministarstvu gospodarstva rekli su da je ionako planirano da ona ponovno u pogon uđe u rujnu čime su sugerirali da Gazpromova opravdanja za smanjenu isporuku plina nisu realna.

- Gazprom će nastaviti s isporukom kakva je bila i prije 11. srpnja, rekao je za Reuters jedan od izvora upoznat sa situacijom.

Cijena plina je odmah pala za 3 posto nakon ove informacije.

Gazprom i tvrtka koja upravlja Sjevernim tokom 1 nisu službeno htjeli komentirati Reutersovu vijest.

Gazprom je, prema Reutersovom izvješću od ponedjeljka, proglasio ‘višu silu‘ u obrazloženju smanjenih isporuka plina najmanje jednom velikom klijentu u Europi od sredine lipnja.

Tagovi: Gazprom, plin, ruski plin
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE