" />
"> Rumunjska postaje najveći proizvođač plina u Europi, kreće eksploatacija iz Crnog mora | SEEbiz.eu

Rumunjska postaje najveći proizvođač plina u Europi, kreće eksploatacija iz Crnog mora

Rumunjska postaje najveći proizvođač plina u Europi, kreće eksploatacija iz Crnog mora
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.06.2023 / 10:53
Autor: SEEbiz

BUKUREŠT - Rumunjska naftna kompanija OMV Petrom objavila je da je donijela odluku o ulasku u projekt "Neptune Deep", gdje će zajedno s partnerskom tvrtkom Romgaz započeti eksploataciju plina iz Crnog mora.

Prema rumunjskim medijima, očekuje se da će projekt Neptun Deep isporučiti ukupnu bruto količinu od približno 100 milijardi kubičnih metara prirodnog plina.

Prva proizvodnja prirodnog plina planirana je za 2027. godinu, a nakon ukupnih ulaganja u razvoj projekta do četiri milijarde eura.

Ovim poslovnim potezom Rumunjska će postati najveći proizvođač plina u EU kao i najveći neto izvoznik plina.

"OMV Petrom, najveća integrirana energetska kompanija u jugoistočnoj Europi, zajedno sa svojim partnerom Romgazom donijela je odluku o razvoju projekta Neptun Deep. Operator projekta je OMV Petrom s 50 posto udjela", priopćeno je.

O ambicioznom projektu govorila je i izvršna direktorica tvrtke Christina Verchere.

"S konačnom odlukom za projekt Neptun Deep, ulazimo u fazu razvoja offshore projekta u dubokim vodama u Rumunjskoj. Ovo je važan korak naprijed u realizaciji strategije tvrtke 2030. Naš prijedlog dioničarima ostaje povećanje ulaganja , povećati profitabilnost, kao i dividende", rekao je Verchere.

O projektu Neptun Deep govorio je i bivši ministar energetike Rumunjske Virgil Popescu, koji je rekao da će ta zemlja imati višak prirodnog plina i udvostručiti proizvodnju.

"Naša će zemlja postati pružatelj regionalne energetske sigurnosti. Obećanje je ispunjeno, eksploatirat ćemo plin iz Crnog mora koji će stizati do kuća Rumunja", rekao je.

Tagovi: Rumunjska, PLIN, Crno more, Neptun Deep
PROČITAJ I OVO
Komisija odobrila državnu potporu od 25 milijuna eura za proširenje LNG terminala
ZELENO SVJETLO
Komisija odobrila državnu potporu od 25 milijuna eura za proširenje LNG terminala
ZAGREB - Europska komisija odobrila je, u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama, hrvatsku mjeru u iznosu od 25 milijuna eura za potporu proširenju terminala za ukapljeni prirodni plin (UPP) na otoku Krku.
Objavljene nove cijene goriva
GORIVO
Objavljene nove cijene goriva
ZAGREB - Sutra nas očekuju nove cijene goriva.
Oštar tjedni pad cijena nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Oštar tjedni pad cijena nafte
LONDON - Cijene nafte prošloga tjedna su pale oko 7 posto jer trgovce zabrinjava usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava zbog čega slabi i potražnja za 'crnim zlatom'.
Rusiji prijeti nestašica benzina
UKRAJINSKI NAPADI
Rusiji prijeti nestašica benzina
MOSKVA - Val napada ukrajinskih bespilotnih letjelica na naftne rafinerije duboko u Rusiji natjerao je Kremlj da se bori za obranu vlastitog teritorija dok istovremeno vodi rat sa svojim susjedom, izvještava Politico.
Od utorka blago pojeftinjenje goriva
CIJENE GORIVA
Od utorka blago pojeftinjenje goriva
ZAGREB - Od utorka nas očekuje blago smanjenje cijena goriva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE