GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rusija bi mogla smanjiti proizvodnju nafte i do sedam posto

Rusija bi mogla smanjiti proizvodnju nafte i do sedam posto
SMANJENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.12.2022 / 16:47
Autor: SEEbiz / H
MOSKVA - Rusija bi početkom 2023. godine mogla smanjiti proizvodnju nafte za pet do sedam posto u odgovoru na ograničenje cijene na sirovu naftu i derivate te zaustaviti prodaju zemljama koje ta ograničenja podržavaju, rekao je u petak za državnu televiziju potpredsjednik vlade Alexander Novak.

Iznoseći po prvi put pojedinosti o odgovoru Moskve na ograničenja cijena koje je Zapad uveo zbog ruske invazije na Ukrajinu, Novak je rekao da bi rezovi mogli doseći između 500 tisuća do 700 tisuća barela dnevno.

Također je rekao da su unatoč naporima Europe da smanji ovisnost o ruskoj nafti i plinu ruski energenti traženi diljem svijeta i da Moskva diverzificira svoje kupce.

Ustvrdio je i da bi bez ruskih energenata bilo teško osigurati globalni gospodarski razvoj, a predviđa i moguće nestašice plina u Europi, koja je uvela ograničenja cijene plina, ali i nafte.

Što se tiče nafte, Europska unija, skupina zemalja G7 i Australija uvele su 5. prosinca ograničenje cijene od 60 dolara po barelu, pored embarga EU-a na uvoz ruske sirove nafte koja se doprema morem i sličnih obećanja Britanije, Kanade, Japana i SAD-a.

"Vjerujemo da je u trenutnoj situaciji čak moguće riskirati manju proizvodnju, a ne voditi se prodajnom politikom uzimajući u obzir ograničenje cijena. Danas je to 60 dolara, sutra može biti bilo što, a nama je neprihvatljivo ovisiti o nekim odlukama neprijateljskih zemalja", rekao je Novak.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u četvrtak da će početkom idućeg tjedna donijeti uredbu o postupcima Moskve u odgovoru na ograničenje cijena.

Novak je izjavio da će se uredbom zabraniti prodaja nafte i naftnih derivata zemljama koje prihvate ograničenje cijena i tvrtkama koje traže njegovo poštivanje.

Također, rekao je kako se očekuje da će ruska proizvodnja nafte porasti s 524 milijuna tona u ovoj godini na 535 milijuna tona (10,7 milijuna barela dnevno) u 2023. godini, dok će proizvodnja prirodnog plina pasti za petinu, na 671 milijardu prostornih metara.

Sankcije su pogodile prodaju ruske nafte, koja je zaslužna za veliki dio prihoda u ruskom državnom proračunu. Izvoz ruske sirove nafte marke Urals iz luka na Baltičkom moru mogao bi pasti i do 20 posto u prosincu.

Ovog se mjeseca sirova nafta Urals prodavala uz veće popuste, a dominantni kupac Indija kupovala je po znatno nižoj cijeni od 60 dolara po barelu.

Novak je vjeruje da će se uskoro stabilizirati ti popusti, a naveo je i da se Rusija veći dio ove godine pripremala za sankcije i ograničenja cijena.

Također je pohvalio rad skupine vodećih svjetskih proizvođača nafte OPEC+, koja uključuje Rusiju, rekavši da će se cijena nafte iduće godine vjerojatno zadržati u sadašnjem rasponu od 70 do 100 dolara po barelu, osim ako ne dođe do nepredviđenih događaja.

Tagovi: ruska nafta, Vladimir Putin, smanjenje proizvodnje ruske nafte, Rusija
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE