GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rusija dogovorila gradnju nuklearne elektrane u Uzbekistanu

Rusija dogovorila gradnju nuklearne elektrane u Uzbekistanu
NUKLEARKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.05.2024 / 07:19
Autor: SEEbiz
MOSKVA - Rusija će u Uzbekistanu izgraditi malu nuklearnu elektranu, prvu u postsovjetskoj središnjoj Aziji, objavio je u ponedjeljak uzbekistanski predsjednik Šavkat Mirzijojev na sastanku s ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

Ruski predsjednik doputovao je u nedjelju u Taškent, a s domaćinom, uzbekistanskim predsjednikom Mirzijojevom, razgovarat će o bilateralnoj suradnji u politici, trgovini, ekonomiji i kulturi, navodi ruska novinska agencija Tass.

Mirzijojev je na sastanku rekao da će Rusija u Uzbekistanu graditi malu nuklearnu elektranu, navodi Reuters, dodajući da dvojica čelnika nisu navela pojedinosti o nuklearnom projektu. Prema dokumentima koje je objavio Kremlj, ruska državna tvrtka za nuklearnu tehnologiju Rosatom izgradit će u Uzbekistanu do šest nuklearnih reaktora kapaciteta 55 megavata.

Rusija bi realizacijom tog projekta pokazala da novim azijskim tržištima, osim energenata, može ponuditi i sofisticirane tehnološke proizvode, unatoč pritisku zapadnih sankcija, primjećuje Reuters. Nijedna bivša sovjetska republika u središnjoj Aziji nema nuklearnu elektranu, ali Uzbekistan i susjedni Kazahstan proizvode uranij i već dugo razmatraju njihovu gradnju.

Ruski predsjednik najavio je 400 milijuna dolara ulaganja u zajednički investicijski fond za financiranje projekata u Uzbekistanu. Njegova ukupna vrijednost trebala bi iznositi 500 milijuna dolara.

Taškent je, po riječima predsjednika Mirzijojeva, zainteresiran i za kupnju većih količina ruske nafte i plina. U proteklim desetljećima uloge su bile obrnute i središnja Azija izvozila je ugljikovodike u Rusiju.

Iskoristivši rusku potragu za novim kupcima, nakon gubitka onih na Zapadu, Uzbekistan je prošlog listopada počeo uvoziti ruski prirodni plin. Iako još uvijek proizvodi značajne količine, oko 50 milijardi kubika godišnje, jedva pokriva domaću potražnju i zahvaljujući pošiljkama iz Rusije otklonio je prijetnju energetske krize.

"Izvoz (plina) znatno je manji no što se planiralo i spremni smo povećati njegov obujam bude li potrebno", rekao je ruski predsjednik.

Taškent, po riječima predsjednika Mirzijojeva, želi uvoziri i rusku naftu.

Tagovi: RUSIJA, UZBEKISTAN, NUKLEARKA
PROČITAJ I OVO
Instaliranje solara u Hrvatskoj u zadnje dvije godine strelovito raste
SOLARI
Instaliranje solara u Hrvatskoj u zadnje dvije godine strelovito raste

ZAGREB - Vođenje elektroenergetskog sustava suočeno je s izazovima s obzirom na promjenu paradigme njegova funkcioniranja, to jest činjenicu da su potrošači postali i proizvođači električne energije, istaknuto je danas na HAZU-ovom okruglom stolu, gdje se moglo čuti i da proizvodnja iz energije sunca u zadnje vrijeme bilježi strelovit rast.

Ovo su nove cijene goriva
GORIVO
Ovo su nove cijene goriva
ZAGREB - Službeno su objavljene nove cijene goriva koje će vrijediti od ponoći.
Cijene nafte prošloga tjedna porasle gotovo 4 posto
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte prošloga tjedna porasle gotovo 4 posto
LONDON - Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna porasle gotovo 4 posto, nakon pada u prethodna tri tjedna, jer se u drugoj polovici godine očekuje rast potražnje za 'crnim zlatom'.
Rusija u svibnju pretekla SAD kao najveći dobavljač LNG-a Europi
LNG
Rusija u svibnju pretekla SAD kao najveći dobavljač LNG-a Europi
LONDON - Dok Rusija nastavlja ploviti kroz mnoštvo sankcija koje su nametnuli Ukrajina i zapadni saveznici, europski uvoz plina iz Rusije nadmašio je opskrbu iz SAD-a. Ovo je bio prvi put da je Rusija pretekla SAD kao najveći dobavljač plina u Europi u gotovo dvije godine.
Cijenu električne energije u Crnoj Gori će diktirati tržište
STRUJA
Cijenu električne energije u Crnoj Gori će diktirati tržište
PODGORICA - Na crnogorskoj burzi sada je registrirano 27 sudionika - prodavatelja ili kupaca, među kojima su većina energetskih kompanija, velikih trgovaca - opskrbljivača ili velikih potrošača električne energije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE