GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rusija je postala najveći izvoznik nafte u Kinu

Rusija je postala najveći izvoznik nafte u Kinu
NAFTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.03.2023 / 13:13
Autor: SEEbiz
MOSKVA - Prema podacima kineske vlade, Rusija je pretekla Saudijsku Arabiju kao najveći kineski opskrbljivač naftom u prva dva mjeseca 2023. jer je kupovala rusku naftu koja je pod sankcijama uz velike popuste.

Iz Rusije je u razdoblju od siječnja do veljače izvezeno ukupno 15,68 milijuna tona, odnosno 1,94 milijuna barela dnevno, što je 23,8 posto više u odnosu na 1,57 milijuna barela dnevno u istom razdoblju 2022., pokazali su u ponedjeljak podaci iz Glavna uprava carina.

Rusija je prošle godine bila drugi najveći opskrbljivač Kine sirovom naftom s 86,2 milijuna tona.

Saudijski uvoz sirove nafte iznosio je ukupno 13,92 milijuna tona u dvomjesečnom razdoblju, što je ekvivalentno 1,72 milijuna barela dnevno, što je pad u odnosu na 1,81 milijun barela dnevno godinu dana ranije, izvijestio je Avaz.

Saudijska Arabija bila je najveći dobavljač Kine u 2022. godini, prodavši 87,49 milijuna tona sirove nafte tijekom godine, što je ekvivalentno 1,75 milijuna barela dnevno.

Zapadne sankcije i ograničenje offshore cijena ruske sirove nafte nakon invazije Moskve na Ukrajinu ograničili su broj kupaca za rusku opskrbu, zbog čega se trguje uz velike popuste u odnosu na međunarodne standarde.

Nezavisne kineske rafinerije, od kojih su mnoge sa sjedištem u pokrajini Shandong, bile su među glavnim dobitnicima ove promjene u moći određivanja cijena.

Tagovi: RUSKA NAFTA, RUSIJA, KINA
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE