GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rusija planira dovršiti plinovod Sjeverni tok 2 bez obzira na američke sankcije

Rusija planira dovršiti plinovod Sjeverni tok 2 bez obzira na američke sankcije
PLANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.05.2020 / 14:54
Autor: SEEbiz / H
MOSKVA - Rusija planira dovršiti izgradnju plinovoda Sjeverni tok 2 prema Njemačkoj unatoč američkim sankcijama usmjerenim protiv tog projekta, izjavio je u četvrtak glasnogovornik ruskog predsjednika Dimitrij Peskov.

"Planovi za Sjeverni tok 2 nisu se promijenili", kazao je Peskov kao ga citira ruska državna novinska agencija TASS.

Sjedinjenje Države nametnule su sankcije u nastojanju da spriječe izgradnju ovog plinovoda a to su obrazložili tvrdnjom kako bi Rusija na taj način mogla ugroziti energetsku sigurnost Europske unije.

Moskva pak tvrdi kako SAD pokušavaju onemogućiti ovaj projekt jer na taj način žele osigurati da njihovi izvoznici mogu prodavati prirodni plin na tržištu EU-a po cijenama većim od onih što ih nudi Rusija.

"Vjerujemo da su takva nastojanja ništa drugo do manifestacija nelojalne konkurencije i kršenje međunarodnog prava", kazao je Peskov.

Američki veleposlanik u Njemačkoj Richard Grenell kazao je u intervjuu njemačkom listu Handelsblatt objavljenom ranije ovog tjedna kako su SAD spremne nametnuti dodatne sankcije ne bi li zaustavile projekt gradnje spornog plinovoda.

"Njemačka mora prestati hraniti zvijer dok istodobno ne izdvaja dovoljno novaca za NATO", kazao je Grenell.

I američki predsjednik Donald Trump opetovano je kritizirao Berlin zbog kontroverznog plinovoda preko Baltičkog mora tvrdeći uz to kako Njemačka ne izdvaja dovoljno sredstava za obranu.

SAD su sankcije zbog projekta Sjeverni tok 2 nametnule u drugoj polovici 2019. godine što je odgodilo dovršetak plinovoda koji je prvotno bio predviđen za kraj prošle godine.

Washington tvrdi kako će ovaj plinovod učiniti tržište EU-a ovisnim o ruskom plinu a slično stajalište zauzele su i Ukrajina te neke države članice Unije poput Poljske.

Tagovi: Rusija, Sjeverni tok 2, Dmitrij Peskov, Richard Grenell
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima ispod razine od 87 dolara, odražavajući prigušene bojazni da bi eskalacija sukoba na Bliskom istoku i najavljene nove američke sankcija na iranski izvoz mogli ugroziti opskrbu.
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
GORIVO
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
WASHINGTON - Američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) odobrit će i ovog ljeta prodaju mješavina benzina s visokim udjelom etanola kako bi ublažila potencijalne poremećaje u opskrbi zbog sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku, pokazao je interni dokument.
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
INTERES
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
BANJA LUKA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je jučer u Banjoj Luci sa zamjenikom generalnog direktora Zarubežnjefta Igorom Šcelkunovim.
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
LNG
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
BRUXELLES - Sljedeći paket sankcija Europske unije trebao bi uključivati korake protiv "flote tankera u sjeni" koji prevoze rusku naftu kako bi se zaobišle sankcije, rekao je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Bilstrom uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu.
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
PORAZ
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
SARAJEVO - BH Gas i Energoinvest dužni su isplatiti mađarskom FGZS-u preko 11 miliona dolara zbog prelaska na Turski tok.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE