GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rusija smanjuje dotok plina, Europa se vraća ugljenu

Rusija smanjuje dotok plina, Europa se vraća ugljenu
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.06.2022 / 16:17
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT/MILANO - Rusija je smanjila dotok plina Europi, zbog čega se najveći europski kupci utrkuju u traženju alternativnih goriva, a neki ne isključuju povratak ugljenu zbog prijeteće energetske krize, ako se zalihe plina ne napune do zime.

Talijanski Eni priopćio je kako ga je ruski Gazprom obavijestio da će u ponedjeljak primiti samo dio tražene isporuke plina, čime je ta zemlja došla na korak do stanja pripravnosti koje će se pokrenuti kako bi se uvele mjere za štednju plina.

Njemačka, također suočena sa smanjenim dotokom ruskog plina, u nedjelju je izvijestila o svom najnovijem planu povećanja razine skladištenja plina te priopćila da bi mogla ponovno pokrenuti elektrane na ugljen koje je namjeravala postupno ukinuti.

"To je rak-rana, ali je u ovom trenutku potrebno radi smanjenja potrošnje plina. Ako to ne učinimo riskiramo da skladišta ne budu dovoljno popunjena krajem godine, prema zimskoj sezoni, a onda nas se može politički ucjenjivati", rekao je ministar gospodarstva Robert Habeck, inače član stranke zelenih koja se zalagala za brži gašenje elektrana na ugljen jer ispuhuju puno stakleničkih plinova.

Rusija je u ponedjeljak ponovila da je Europa sama kriva za plinsku krizu, nakon što je Zapad uveo sankcije kao odgovor na invaziju Moskve na Ukrajinu.

Energetska kriza dodatni je kamen spoticanja europskim zakonodavcima koji su već zabrinuti zbog porasta na računima za energiju u kućanstvima te zbog cijena hrane.

Izvršni direktor najvećeg njemačkog proizvođača električne energije RWE Markus Krebber rekao je da bi moglo proći tri do pet godina u kojima bi se cijene električne energije vrate na niže razine.

Ruski plinski tokovi u Njemačku kroz plinovod Sjeverni tok 1, glavnu rutu koja opskrbljuje najveće europsko gospodarstvo, u ponedjeljak su i dalje radili na oko 40 posto kapaciteta, iako su se povećali od početka prošlog tjedna.

Eni i njemačko poduzeće Uniper priopćili su da primaju manje od ugovorenih količina ruskog plina.

Povratak ugljenu

Njemačko ministarstvo gospodarstva priopćilo je da bi vraćanje elektrana na ugljen moglo povećati kapacitet do 10 gigavata u slučaju da opskrba plinom dosegne kritične razine. Zakon u vezi s tim potezom ide u gornji dom parlamenta na izglasavanje 8. srpnja.

Uz povratak ugljenu, njemačke mjere uključivat će sustav dražbi koji počinje u idućim tjednima, kako bi se potaknulo industriju da troši manje plina, te financijsku pomoć za njemačkog plinskog operatera da brže puni skladišta plina, uz pomoć državnog zajmodavca KfW.

Austrijska vlada dogovorila je u nedjelju s komunalnim poduzećem Verbund prenamjenu rezervne plinske elektrane na ugljenu, ako se ograniče isporuke plina iz Rusije te dođe do energetske krize.

Njemačka i Italija nalaze se među zemljama koje su najovisnije o ruskom plinu, no i druge europske zemlje susrele su se s nestašicom plina, dok je potrošnja porasla neuobičajeno visoko za ovo doba godine, nakon što je toplinski val potaknuo pojačano korištenje klima uređaja.

Gazprom nije odmah odgovorio na zahtjev za komentarom o njegovim isporukama Italiji.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u četvrtak je rekao da smanjena opskrba nije planirana i da je povezana s pitanjima održavanja. Talijanski premijer Mario Draghi odbacio je to objašnjenje kao laž.

Italija, čiji bi se tehnički odbor za plin trebao sastati u utorak, priopćila je da bi ovog tjedna mogla proglasiti pojačano stanje pripravnosti po pitanju plina ako Rusija nastavi ograničavati opskrbu.

Taj bi potez pokrenuo mjere za smanjenje potrošnje, uključujući i ograničavanje plina za određene industrijske korisnike, povećanje proizvodnje u elektranama na ugljen te također traženje većeg uvoza plina od drugih dobavljača prema postojećim ugovorima.

Tagovi: Rusija, ruski plin, ugljen, Njemačka
PROČITAJ I OVO
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
ENERGENTI
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
BERLIN - Računi za plin i struju za kućanstva u Njemačkoj bili su u drugoj polovini 2023. godine znatno viši nego prije rata u Ukrajini, unatoč padu cijena u odnosu na prvu polovinu godine, pokazali su podaci ureda za statistiku.
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE