GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rusija u potpunosti i bez najave obustavila isporuku plina Poljskoj

Rusija u potpunosti i bez najave obustavila isporuku plina Poljskoj
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.04.2022 / 19:20
Autor: SEEbiz / klix.ba
VARŠAVA - Mediji u Poljskoj prenijeli su informaciju kako je Rusija obustavila isporuke plina ovoj državi zbog čega je zakazan hitan sastanak kriznog tima Vlade Poljske.

Prema pisanju portala Onet, informacija o značajnom smanjenju transporta plina, a potom i o njegovoj potpunoj obustavi, potvrđena je novinarima ovog medija iz nekoliko vladinih izvora te iz poljske naftne i plinske kompanije PGNiG.

"Neslužbeno se doznaje da je prošlog petka istekao rok za plaćanje plina u rubljama", navodi Onet.

Dužnosnik poljske vlade i opunomoćenik za stratešku energetsku infrastrukturu Piotr Naimski prošloga tjedna je izjavio kako je Poljska u potpunosti spremna napustiti korištenje ruskog plina.

"Spremni smo da postanemo u potpunosti nezavisni od ruskog plina tokom 2022. godine. Radimo na tome već šest godina i plan se završava ove godine. Ove godine, u listopadu, bit će pušten u rad plinovod koji nas povezuje s Norveškom. U prvoj fazi proširen je plinski terminal koji ima kapacitet da primi 6,3 milijarde kubnih metara plina godišnje. Plinovod iz Norveške ima kapacitet od 10 milijardi kubnih metara plina", rekao je Naimski.

Za sada, ruski dužnosnici i kompanija Gazprom nisu se oglašavali povodom obustave gasa, a za kasnije je najavljeno obraćanje i poljskih dužnosnika koji bi trebali iznijeti dodatne informacije o obustavi plina.

Tagovi: Rusija, plin, ruski plin, Gazprom
PROČITAJ I OVO
Italija zabranjuje solarne ploče na poljoprivrednim zemljištima
ZABRANE
Italija zabranjuje solarne ploče na poljoprivrednim zemljištima
RIM - Talijanska vlada usvojila je prijedlog zakona koji zabranjuje postavljanje solarnih ploča na poljoprivrednom zemljištu, izvijestili su ministri, ali signalizira zeleno svjetlo za fotonaponske sustave iznad polja i vinograda.
Cijene nafte rastu drugi uzastopni dan
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte rastu drugi uzastopni dan
LONDON - Cijene nafte danas su blago porasle drugi dan zaredom nakon što najnoviji razvoj događaja u Izraelu i na palestinskim područjima sugerira da nema skorog prekida vatre na vidiku i da će se napetosti u regiji nastaviti.
BP iznevjerio očekivanja u prvom kvartalu
LOŠA GODINA
BP iznevjerio očekivanja u prvom kvartalu
LONDON - BP je u utorak izvijestio o padu dobiti u prvom tromjesečju, s rezultatima ispod očekivanja analitičara usred "znatno slabije" marže u gorivu i nižim cijenama plina i nafte.
LNG na meti povećane potražnje
ENERGENTI
LNG na meti povećane potražnje
LONDON - Europske cijene plina drže se iznad 30 eura po megavat-satu jer trgovci vide povećanu globalnu potražnju za ukapljenim prirodnim plinom (LNG), koji se obično transportira brodovima morem.
I u Sloveniji pojeftinjuje gorivo
GORIVO
I u Sloveniji pojeftinjuje gorivo
LJUBLJANA - Uz nepromijenjene trošarine, u utorak su u Sloveniji pale cijene regulirane cijene motornih goriva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE