GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ruska objava o povratku dijela postrojbi u baze spustila cijene nafte ispod 94 dolara

Ruska objava o povratku dijela postrojbi u baze spustila cijene nafte ispod 94 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.02.2022 / 17:00
Autor: SEEbiz / H
LONDON – Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima ispod 94 dolara nakon što je ruska objava o povratku dijela postrojbi u baze stišala napetosti u odnosima Moskve i Zapada zbog Ukrajine, prigušivši strahovanja od sankcija na rusku naftu.

Na londonskom je tržištu cijena nafte nakon podneva pala 2,87 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 93,61 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u plusu 2,04 dolara.

Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 3,49 dolara nižoj cijeni, od 91,97 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u plusu 2,36 dolara.

Trgovce je jučer zabrinulo zaoštravanje napetosti između Rusije i Zapada zbog Ukrajine. Zapad optužuje Rusiju da gomila vojnike na granici s Ukrajinom, pripremajući invaziju, što Rusija opovrgava.

Washington je Moskvi zaprijetio oštrim sankcijama u slučaju invazije, pa su se trgovci pobojali da bi kaznene mjere mogle obuhvatiti rusku naftu i dodatno stanjiti ionako mršavu opskrbu.

Danas je tržišta umirila ruska objava o povlačenju dijela vojnika u baze. Nije jasno koliko se jedinica povlači i na koju udaljenost. Ranije izvješće ruske agencije Interfax o kretanju trupa potaknulo je ujutro cijene nafte da povećaju gubitke.

Najnoviji razvoj situacije između Rusije i Ukrajine potaknuo je oprezan odgovor Ukrajine i Britanije, a britanski premijer Boris Johnson i američki predsjednik Joe Biden složili su se u jučerašnjem razgovoru da je postoji ključni prostor za diplomaciju.

"Nije teško pogoditi što stoji iza najnovijeg vala oscilacija (cijena)", rekao je Stephen Brennock iz brokerske kuće PVM. "Rusko-ukrajinska kriza dovela je energetsko tržište u stanje visoke pripravnosti zbog mogućih poremećaja u opskrbi ruskom energijom", dodao je Brennock.

Investitori pozorno prate i razgovore SAD-a i Irana o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. budući da bi njihovo uspješno zaključenje moglo utrti put pojačanom izvozu iranske nafte.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov razgovarao je u ponedjeljak s iranskim kolegom Hosseinom Amirabdollahianom, uz zajednički zaključak o "opipljivom pomaku" u oživljavanju sporazuma, priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Investitori će pozorno proučiti i izvješća o američkim zalihama u prošlome tjednu. Analitičari očekuju da će pokazati pad zaliha sirove nafte, što bi naglasilo izjednačenost ponude i potražnje.

Američki institut za naftu (API) objavit će izvješće tokom dana, a vlada sutra.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je da je barel košarice nafte njezinih članica u ponedjeljak stajao 95,16 dolara, što znači da je poskupio 2,29 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Tagovi: nafta, Brent nafta, WTI nafta, naftno tržište, OPEC
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima ispod razine od 87 dolara, odražavajući prigušene bojazni da bi eskalacija sukoba na Bliskom istoku i najavljene nove američke sankcija na iranski izvoz mogli ugroziti opskrbu.
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
GORIVO
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
WASHINGTON - Američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) odobrit će i ovog ljeta prodaju mješavina benzina s visokim udjelom etanola kako bi ublažila potencijalne poremećaje u opskrbi zbog sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku, pokazao je interni dokument.
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
INTERES
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
BANJA LUKA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je jučer u Banjoj Luci sa zamjenikom generalnog direktora Zarubežnjefta Igorom Šcelkunovim.
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
LNG
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
BRUXELLES - Sljedeći paket sankcija Europske unije trebao bi uključivati korake protiv "flote tankera u sjeni" koji prevoze rusku naftu kako bi se zaobišle sankcije, rekao je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Bilstrom uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu.
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
PORAZ
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
SARAJEVO - BH Gas i Energoinvest dužni su isplatiti mađarskom FGZS-u preko 11 miliona dolara zbog prelaska na Turski tok.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE