GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ruski investitori upumpali 100 miliona eura u Optima grupu

Ruski investitori upumpali 100 miliona eura u Optima grupu
KAPITAL
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.04.2021 / 08:19
Autor: SEEbiz
BANJA LUKA - Ruska kompanija "Neftegazinkor" upumpala je 100 miliona eura u "Optima grupu", kompaniju koja upravlja sa privatizovanom naftnom industrijom Republike Srpske, piše portal CAPITAL.

Ovo je drugi put u nepune dvije godine da Rusi upumpavaju novac u preduzeće, nakon što su u u julu 2019. godine prikazali povećanje kapitala od blizu pola milijarde KM.

Poslednje povećanje u kapitalu registrovano je u Okružnom privrednom sudu u Banjaluci.

Nakon dokapitalizacije osnovni preduzeća povećan je sa 485.277.732, na 680.860.732 KM.

Rusi ubacuju novac u preduzeće u kojem su oni jedini vlasnici, umjesto da to rade kroz dokapitalizaciju akcionarskih rafinerija i lanca benzinskih pumpi, kao što to, naprimjer, radi Gasprom u Srbiji kroz ulaganja u NIS.

"Optima Grupa" upravlja kompletnom naftnom industrijom u Srpskoj kroz "Rafineriju nafte Brod" i "Rafineriju ulja Modriča" a imaju i benzinske pumpe "Nestro petrol".

Rafinerija u Brodu već dvije i po godine nije proizvela niti jedan litar nafte zbog havarije iz 2018. godine.

Iako su decenijama gomilali gubitke za prvu polovinu 2020. godine su prijavili dobit od 38,5 miliona maraka. Ipak, njihov akumulirani gubitak zbog lošeg poslovanja iznosi preko 700 miliona KM.

Rafinerija ulja je prošlu godinu završila sa minusom od 4,2 miliona KM i akumuliranim gubitkom od preko 70 miliona maraka.

Ekonomista Zoran Pavlović kaže kako je dokapitalizacija jedna od opcija kako bi preduzeće izbjeglo stečaj i spasilo imovinu.

- Očigledno su vlasnici, ko god da su, morali da obezbijede novac. Kada imate preduzeće koje pravi gubitke za vlasnika postoje dvije opcije. Jedna je da se ide u stečaj, a druga da iz svog džepa izvadi novac ili ih negdje pozajmi i sa njima izmiri obaveze, kaže Pavlović.

Tagovi: Neftegazinkor, Optima Grupa, Rafinerija nafte, Rafinerija ulja Modriča
PROČITAJ I OVO
Poboljšane procjene potražnje zadržale cijene nafte na 67 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Poboljšane procjene potražnje zadržale cijene nafte na 67 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima na 67 dolara, poduprte poboljšanim procjenama potražnje i gospodarskim oporavkom u Kini i SAD-u koji su prevagnuli nad rastom broja zaraženih u pojedinim velikim zemljama.
Građani Srbije u Makedoniju i BiH po jeftinije gorivo
GORIVO
Građani Srbije u Makedoniju i BiH po jeftinije gorivo
BEOGRAD - Svedoci smo čestih negodovanja da je gorivo sve skuplje i skuplje, te da davno nismo osetili smanjenje cene po litru za dizel i benzin. Građani Srbije koji žive blizu granice odlučuju se da idu u Bosnu i Hercegovinu i Severnu Makedoniju jer se po njihovim rečima "i više nego isplati".
MOL odlučio isplatiti dividendu
DIVIDENDA
MOL odlučio isplatiti dividendu
BUDIMPEŠTA - MOL je odlučio isplatiti dividendu u ukupnom iznosu od 75,875 milijardi HUF dioničarima za poslovnu 2020. godinu.
Cijene nafte blizu 66 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte blizu 66 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima blizu 66 dolara, poduprte poboljšanim procjenama potražnje zbog naznaka oporavka gospodarstava od posljedica pandemije koronavirusa.
Brodska Rafinerija od juna na plinskom transportnom sistemu Hrvatske
PLINOVOD
Brodska Rafinerija od juna na plinskom transportnom sistemu Hrvatske
BOSANSKI BROD - U Rafineriji nafte Brod realizirana je ključna faza projekta plinofikacije rafinerije, Crodux plin je proveo plinovod ispod korita rijeke Save, što će omogućiti povezivanje magistralnog plinovoda iz Republike Hrvatske s prethodno izgrađenom plinovodnom mrežom na teritoriji Rafinerije nafte Brod.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE