GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

RWE: Unatoč padu prihoda potvrđene prognoze; uzlet dividende

RWE: Unatoč padu prihoda potvrđene prognoze; uzlet dividende
SOLIDNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.11.2023 / 16:49
Autor: SEEbiz
ESSEN - Njemačka energetska grupa RWE izvijestila je u utorak o znatnom padu prihoda u prvih devet ovogodišnjih mjeseci u okruženju nižih cijena struje i plina.

U prvih devet mjeseci 2023. RWE je ostvario prilagođeni EBITDA na razini Grupe od 6,2 milijarde eura i prilagođeni EBITDA u osnovnom poslovanju od 5,7 milijardi eura. Prilagođeni neto prihod iznosio je 3,4 milijarde eura. To je bilo zbog veće zarade od proizvodnje električne energije u segmentu hidro/biomase/plina i snažnog poslovanja opskrbe i trgovine. Puštanje u pogon novih vjetroelektrana, solarnih i baterijskih projekata te doprinos zaradi tvrtke Con Edison Clean Energy Businesses stečene 1. ožujka također su pridonijeli povećanju zarade.

RWE stoga potvrđuje svoje izglede za 2023. u cjelini, koji su povećani u srpnju. Tvrtka očekuje da će prilagođeni EBITDA na razini Grupe biti između 7,1 milijardi eura i 7,7 milijardi eura; očekuje se da će prilagođeni neto prihod doseći između 3,3 i 3,8 milijardi eura. Dividenda za tekuću fiskalnu godinu povećat će se za 0,10 € na 1,00 € po dionici, kao što je već najavljeno u ožujku 2023.

RWE je uložio velika sredstva tijekom prvih devet mjeseci fiskalne 2023. godine, uključujući ukupno 10,3 milijarde eura neto u svom programu Growing Green; investicije u istom razdoblju prošle godine iznosile su 3,1 milijardu eura. Akvizicija tvrtke Con Edison Clean Energy Businesses u SAD-u činila je najveći udio od 6,3 milijarde eura. Tvrtka je također ulagala u nove vjetroelektrane i solarne elektrane kao i baterije u Europi i SAD-u te u akvizicije u Nizozemskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu. Kao rezultat toga, portfelj je porastao za 5,7 gigavata (GW) do kraja rujna 2023. Trenutno je u izgradnji 100 projekata s ukupnim kapacitetom od 7,8 GW u 10 zemalja.

Na datum izvještavanja 30. rujna 2023. RWE je prijavio neto dug od 6,2 milijarde eura. Tvrtka očekuje da će faktor financijske poluge, koji pokazuje omjer neto duga i prilagođene EBITDA za osnovnu djelatnost, ostati znatno ispod samonametnute gornje granice od 3,0 na kraju 2023. Omjer kapitala porastao je na kraju 2023. trećem kvartalu 2023. na oko 33%; na dan 30. rujna 2022. iznosio je oko 21%.

Tagovi: RWE, dividenda, prihod, struja, energija
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale sedmi tjedan zaredom
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale sedmi tjedan zaredom
LONDON - Na svjetskim su tržištima cijene nafte pale i prošloga tjedna, sedmoga zaredom, jer je zbog slabosti gospodarstava moguć daljnji pad potražnje za "crnim zlatom".
Gasovod od Srbije do Bugarske pušten u probni rad
INTERKONEKTOR
Gasovod od Srbije do Bugarske pušten u probni rad
NIŠ - Gasni intekonektor Srbija-Bugarska pušten je danas u probni rad u merno-regulacionoj stanici u Trupalu kraj Niša.
IEA: Dosadašnja obećanja COP28 donijela bi samo 30% smanjenja emisija do 2030.
EMISIJE
IEA: Dosadašnja obećanja COP28 donijela bi samo 30% smanjenja emisija do 2030.
LONDON - Međunarodna agencija za energiju (IEA) upozorila je danas da bi se emisije stakleničkih plinova mogle smanjiti samo za 30 posto do 2030. godine na temelju obećanja zemalja na klimatskoj konferenciji UN-a u Dubaiju (COP28). Ako zemlje ne poduzmu ambicioznije mjere, svijet neće izbjeći najgore posljedice klimatskih promjena, rekla je.
Beč: Puštene u rad najjače velike dizalice topline u Europi
POGON
Beč: Puštene u rad najjače velike dizalice topline u Europi
BEČ - U bečkoj četvrti Simmering ovog su tjedna puštene u rad prve tri od sustava od šest velikih dizalica topline. One proizvode više klimatski prihvatljivije topline za 56.000 bečkih kućanstava iz pročišćene otpadne vode, objavio je ljubljanski međunarodni ured Grada Beča. Planiraju udvostručiti kapacitet do 2027. godine.
Matija Bitenc više neće biti član uprave Petrola
KADROVI
Matija Bitenc više neće biti član uprave Petrola
LJUBLJANA - Nakon nešto manje od četiri godine Matija Bitenc oprašta se od uprave energetske tvrtke Petrol.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE