GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SAD poziva na moratorij na Sjeverni tok 2

SAD poziva na moratorij na Sjeverni tok 2
MORATORIJ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.12.2020 / 14:13
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Sjedinjene Države traže od Njemačke i Europske unije da zamrznu izgradnju plinovoda Sjeverni tok 2, poručila je privremena američka veleposlanica u Berlinu, ocijenivši da je plinovod "politički instrument Kremlja”.

"Stigao je trenutak da Njemačka i EU uvedu moratorij na izgradnju plinovoda”, poručila je Robin Quinville u razgovoru za njemački ekonomski list Handelsblatt od subote.

Radovi na završetku tog plinovoda koji povezuje Rusiju i Njemačku, prekinuti već gotovo godinu dana zbog američkih prijetnji sankcijama, trebali bi se nastaviti ovih dana.

Izgraditi treba još nekoliko kilometara plinovoda preko Baltičkog mora.

Quinville je istaknula da bi „moratorij” pokazao da Europa više ne tolerira „daljnje zlonamjerno ponašanje Rusije”.

„Taj plinovod nije samo ekonomski projekt, nego i politički instrument Kremlja kako bi se zaobišlo Ukrajinu i podijelilo Europu”, ocijenila je.

Sjeverni tok 2, koji je trebao biti pušten u pogon početkom 2020., trebao bi udvostručiti kapacitete plinovoda Sjeverni tok 1, koji je u funkciji od 2012., i zajamčiti sigurnost opskrbe zapadne Europe preko Baltičkog mora.

U projektu sudjeluju ruski Gazprom i pet europskih grupa: francuski Engie, njemačke Uniper i Wintershall, austrijski OMV i britansko-nizozemski Shell, a proračun se procjenjuje na 9,5 milijardi eura.

Kritiziraju ga Ukrajina, Poljska i baltičke zemlje, a najviše mu se protivi SAD.

Tagovi: Sjeverni tok 2, Njemačka, Wintershall, Uniper, Royal Dutch Shell, Angela Merkel, Wall Street Journal, ruski plin, Gazprom
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE