GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SAD prilagodio rokove za cjenovni limit za rusku naftu

SAD prilagodio rokove za cjenovni limit za rusku naftu
ROKOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.11.2022 / 18:47
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Mehanizam ograničenja cijena ruske nafte treba uzeti u obzir vrijeme potrebno tankerima utovarenim do 5. prosinca da je dopreme u odredišnu luku, pokazuju smjernice američkog ministarstva financija.

Plan ograničenja cijena ruske nafte trebao bi Moskvi onemogućiti da profitira od skoka cijena energenata zbog rata u Ukrajini, ali izazvao je nervozu među pružateljima usluga brodskog prijevoza koji žele znati konkretne odredbe kako bi izbjegli sankcije.

Nove smjernice Ureda za kontrolu strane imovine (OFAC) američkog ministarstva financija odgovaraju na nekoliko ključnih pitanja, uključujući i kada će ograničenja stupiti na snagu i na koje će se tvrtke odnositi, ističe Reuters.

Smjernice ne navode konkretni cjenovni plafon, o kojem Sjedinjene Države još pregovaraju s partnerima u G7, EU-om i Australijom.

Propisi o ograničenju cijena neće se odnositi na brodove s naftom utovarenom do 5. prosinca koji će pristati u odredišnu luku do 19. siječnja, objavio je OFAC.

Time bi tankeri s naftom kupljenom do aktiviranja mehanizma 5. prosinca trebali dobiti vremena da stignu na često udaljena odredišta.

Od 5. prosinca sve će pošiljke morati poštivati cjenovni limit.

Osim toga, ograničenje cijene odnosi se samo na prvu prodaju "istovarene" nafte na odredištu izvan Rusije, odnosno na prvo mjesto na koje teret stiže na obalu. Nafta preprodana na kopnu nakon prve točke (ulaza) moći će se prodavati i po višoj cijeni.

Ako se nafta vrati na more neprerađena, ponovo će podlijegati cjenovnom limitu, stoji u smjernicama.

Ograničenje cijena neće se odnositi na naftu iz drugih zemalja koja prolazi kroz Rusiju ili se iz Rusije istovaruje, pojašnjavaju u OFAC-u, izdvajajući Kaspijski naftovodni konzorcij (CPC), koji transportira naftu cjevovodom iz Kazahstana do Crnog mora.

Američke kompanije i dalje ne smiju uvoziti rusku naftu, u skladu sa zabranom iz ožujka, ali mogu je prodavati, pod uvjetom da poštuju cjenovni limit.

U mehanizmu će, prema smjernicama, sudjelovati tvrtke povezane s pomorskim prijevozom ruske nafte, poput trgovaca, osiguravatelja, financijera, prijevoznika, tvrtki za registraciju brodova i pomoć pri izvozu i uvozu.

Izuzete će biti usluge medicinske evakuacije i ostale hitne usluge za članove posade, te usluge njihovog zdravstvenog i putnog osiguranja, kao i inspekcija i peljarenje brodova, pokazuju smjernice.

Tagovi: ograničavanje cijene ruske nafte, Kaspijski naftovodni konzorcij, tankeri
PROČITAJ I OVO
Japan izuzeo iz cjenovnog limita rusku naftu iz Sahalina 2
IZUZEĆE
Japan izuzeo iz cjenovnog limita rusku naftu iz Sahalina 2
TOKIO - Japan je u ponedjeljak ograničio cijenu ruske nafte na 60 dolara po barelu u sklopu dogovora skupine G7 i Europske unije, uz izuzeće pošiljki iz projekta Sahalin 2.
Greenpeace traži uklanjanje potonule konstrukcije plinske platforme Ivane D
ZAHTJEVI
Greenpeace traži uklanjanje potonule konstrukcije plinske platforme Ivane D
ZAGREB - Rano jutros aktivisti Greenpeacea projicirali su svjetlosne poruke na zgradu INA-e u Zagrebu povodom dvogodišnjice potonuća plinske platforme Ivana D u vodama sjevernog Jadrana.
Na snagu stupaju europski embargo i ograničenje cijena ruske nafte
REGULATIVA
Na snagu stupaju europski embargo i ograničenje cijena ruske nafte
BRUXELLES - Ograničenje cijena ruske nafte od 60 dolara po barelu oko kojeg su se dogovorili EU, G7 i Australija stupa na snagu u ponedjeljak, kao i embargo na uvoz ruske nafte u EU, uz nekoliko iznimki.
Cijene nafte prošloga tjedna porasle, nakon tri tjedna pada
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte prošloga tjedna porasle, nakon tri tjedna pada
LONDON - Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna porasle, nakon tri tjedna pada, dok trgovci procjenjuju kako će ograničenja na rusku naftu i odluka OPEC-a o proizvodnji utjecati na ponudu na tržištima i cijene.
Rusija: Nećemo prodavati naftu koja podliježe ograničenjima zapada
ODLUKE
Rusija: Nećemo prodavati naftu koja podliježe ograničenjima zapada
MOSKVA - Rusija neće izvoziti naftu koja podliježe ograničenju cijena koje je nametnuo zapad, čak i ako će zbog toga morati smanjiti proizvodnju, rekao je u nedjelju Aleksander Novak, potpredsjednik ruske vlade zadužen za energetiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE