GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Samo jedna ponuda za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika u Lici

Samo jedna ponuda za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika u Lici
PONUDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.09.2019 / 16:18
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Agencija za ugljikovodike potvrdila je u petak da se nedavno zaprimljena ponuda za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Dinaridima odnosi na jedan istražni prostor - D-14, koji obuhvaća područje gotovo cijele Ličko-senjske te dijelove Zadarske i Karlovačke županije koji se naslanjaju na Liku.

Natječaj za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Dinaridima bio je otvoren 8. veljače, a završio je 10. rujna, kada je Agencija i objavila da je zaprimljena jedna ponuda. Natječaj se odnosio na četiri istražna prostora, a ponuda je stigla za jedan istražni prostor.

Za ostala tri ponuđena istražna prostora kopna koji se protežu do Splitsko-dalmatinske županije nije bilo ponuda te samim time na tom području neće biti nikakvih istražnih radnji, objašnjavaju iz Agencije.

Agencija ni u današnjem priopćenju u kojem iznosi neke detalje o zaprimljenoj ponudi za istraživanje nafte i plina u Lici ne navodi tko je podnio ponudu, no već su ranije neslužbene informacije govorile da je riječ o Ini.

Povjerenstvo za provođenje nadmetanja za izdavanje dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na području Dinarida treba pregledati i evaluirati pristiglu ponudi, nakon čega će nadležnom ministarstvu uputiti prijedlog odluke za dodjelu dozvole za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika, ako su zadovoljeni svi propisani kriteriji.

"Ako Vlada prihvati ponudu, lički kraj može očekivati višestruke gospodarske koristi. Naknadu za istraživanje u iznosu od 400 kuna po četvornom kilometru dobit će sve općine na području Ličko-senjske županije, kao i općine Rakovica i Saborsko u Karlovačkoj županiji te Gračac u Zadarskoj, i to u idućih pet do sedam godina. U slučaju pronalaska ugljikovodika naknada se povećava za čak deset puta", ističu iz Agencije.

Podsjećaju pritom da su u prvom valu istraživanja, koje je bilo koncentrirano prvenstveno na istočne slavonske županije, lokalne općine u tri godine uprihodile više od 17 milijuna kuna.

Uz fiksne naknade, kompanije koje istražuju ugljikovodike surađuju s lokalnim poduzetnicima i angažiraju lokalnu radnu snagu. Naime, preuzimanjem obveza obvezujućeg radnog programa i poštujući odredbe ugovora o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika, investitori će u najvećoj mogućoj mjeri angažirati domaće dobavljače i kooperante, napominju iz Agencije.

Inače, iz svih istražnih prostora i radova isključeni su nacionalni parkovi i parkovi prirode. Područja velikog prirodnog značaja za Hrvatsku, poput Velebita, također nisu uključena i na njima se neće ništa istraživati. Zone izuzeća uključuju i sva izvorišta vode, sve vodotoke i jezera, sva rijetka staništa od iznimne biološke vrijednosti (poput jama, špilja i sl.), sve šume posebne namjene te građevinske zone.

"U Europi postoje zaštićena područja unutar kojih je moguće provoditi aktivnosti eksploatacije ugljikovodika, ipak, Hrvatska nije i ne planira uvesti model istraživanja i eksploatacije ugljikovodika unutar zaštićenih područja poput nacionalnih parkova i parkova prirode, za što se i pobrinula zakonskom regulativom koja je u prošlosti dozvoljavala bušenja na daleko većim i širim prostorima", zaključuje se u priopćenju Agencije za ugljikovodike.

Tagovi: istraživanje i eksploatacija ugljikovodika u Lici, Dinaridi, Agencija za ugljikovodike
PROČITAJ I OVO
Slabiji dolar i smanjena proizvodnja u SAD-u podigli cijene nafte nadomak 66 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Slabiji dolar i smanjena proizvodnja u SAD-u podigli cijene nafte nadomak 66 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima nadomak 66 dolara, potaknute sporim oporavkom proizvodnje u SAD-u nakon vala polarne hladnoće i slabijim dolarom.
Aleksej Miller ponovo izabran za generalnog direktora Gazproma
KARIJERE
Aleksej Miller ponovo izabran za generalnog direktora Gazproma
MOSKVA – Odbor direktora Gazproma jednoglasno je odlučio danas da ponovo izabere Alekseja Millera, aktualnog glavnog izvršnog direktora ruskog plinskog holdinga, na tu funkciju.
Sud produžio mandat Odboru EPCG za još 20 dana
EPCG
Sud produžio mandat Odboru EPCG za još 20 dana
PODGORICA - Skupština akcionara državne Eelektroprivrede (EPCG) neće biti održana 25. februara, kako je to tražila Vlada - vlasnik 99 odsto akcija, odlučio je predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić.
MOL Grupa predstavila ažuriranu, integriranu dugoročnu strategiju
STRATEŠKI
MOL Grupa predstavila ažuriranu, integriranu dugoročnu strategiju
BUDIMPEŠTA - Upravni odbor kompanije je razmotrio i odobrio ažuriranu, dugoročnu strategiju kompanije MOL Group 2030+ – koja je prvotno predstavljena u listopadu 2016. – u potpunosti integriranu s novom strategijom održivosti i nadopunjena dugoročnom vizijom i ambicijama nakon 2030. godine.
Otvorena prva Shell benzinska crpka u Hrvatskoj
BRENDOVI
Otvorena prva Shell benzinska crpka u Hrvatskoj
ZAGREB - Prva benzinska postaja Shell u Hrvatskoj otvorena je u predgrađu Zagreba Sesvete u ulici Zagrebačka 162.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE