GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Samo tri njemačka uvoznika imat će pristup LNG terminalima

Samo tri njemačka uvoznika imat će pristup LNG terminalima
LNG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.09.2022 / 14:14
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Novi njemački terminali za ukapljeni plin bit će u početnoj fazi dostupni samo trojici velikih uvoznika, odlučio je u četvrtak regulator za tržišno natjecanje, istaknuvši da korist za potrošače nadmašuje "moguće" posljedice ograničene konkurencije.

Terminale će u početnoj fazi koristiti samo Uniper, RWE i EnBW/VNG i neće biti dostupni drugim uvoznicima i veletrgovcima, što će ograničiti tržišno natjecanje, primjećuje regulator u priopćenju.

Potencijalno negativan utjecaj takvog aranžmana na konkurenciju trenutno nadmašuju očite i značajne prednosti za kupce, smatraju, dodavši i da bi izrada složenog modela koji bi jamčio pristup više kompanija zahtijevala više vremena.

Dodatni je problem što takav model možda ne bi u kratkom roku osigurao maksimalnu iskorištenost kapaciteta za uvoz plina, napominju..

„Brzi početak rada LNG terminala može u relativno kratkom roku stvoriti hitno potrebne kapacitete za uvoz plina koji će sniziti cijene", objasnio je predsjednik Bundeskartellamta Andreas Mundt.

"U normalnim vremenima suradnja ta tri jako važna uvoznika i veleprodavača plina i posebno ekskluzivna upotreba uvoznih kapaciteta na terminalima možda bi zahtijevale izraženiju kritiku", priznaje Mundt.

Ministarstvo gospodarstva potpisalo je sporazum s Uniperom, RWE-om i EnBW/VNG-om o postavljanju i upravljanju plutajućim terminalima u Brunsbüttelu i Wilhelmshavenu u kolovozu.

Uniper i RWE upravljat će terminalima, a plin će isporučivati sve tri kompanije, na temelju dogovorenih kvota koje moraju u potpunosti iskoristiti do ožujka 2024. Kompanije će plin zasebno nabavljati i prodavati, dodaje se u priopćenju.

Tagovi: LNG terminal, Uniper, kompanija RWE, EnBW/VNG
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE