GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Samsung vidi prilike u segmentu grijanja i klimatizacije

Samsung vidi prilike u segmentu grijanja i klimatizacije
PRILIKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.01.2021 / 17:19
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Za Samsung, jednog od vodećih svjetskih proizvođača opreme za grijanje, hlađenje, ventilaciju i klimatizaciju, 2021. će svakako biti važna godina. Uostalom, po svemu bi to trebala biti godina tranzicije i novih prilika.

Kada je riječ o Samsungu, već se sada može najaviti da će nova serija sustava klimatizacije s promjenjivim volumenom radne tvari (VRF) DVM S2 na europskom tržištu biti dostupna u travnju i svibnju ove godine. Riječ je o značajnom iskoraku u području klimatizacijske tehnike, kod kojeg je energetska učinkovitost povećana za 10%.

To je ostvareno zahvaljujući primjeni tri bitne konstrukcijske inovacije: novom visokoučinskom spiralnom ('scroll') kompresoru, povećanoj površini izmjenjivača topline i poboljšanoj konstrukciji ventilatora. Ujedno se radi o rješenju koje koristi umjetnu inteligenciju (AI) i ima najveću učinkovitost i najnižu razinu buke i koje omogućava najjednostavnije rukovanje i održavanje. No, to nije sve jer Samsung nastavlja sa širenjem primjenom tehničkog rješenja Wind-Free™ koje omogućava strujanje zraka po prostoriji bez ikakvih propuha, tako da se strujanje jedva može osjetiti. Tako je ono sada, osim kod klima-uređaja, dostupno i kod istrujnih otvora (stropnih i zidnih kazeta).

Konačno, valja spomenuti i dizalice topline zrak - voda koje će u godinama koje dolaze biti sve traženije. Dobar primjer za to je Velika Britanija, gdje se već od 2025. godine, zabranjuje ugradnja plinskih kotlova u novoizgrađenim zgradama, a gdje Samsung upravo ostvaruje zanimljiv projekt Etopia. Radi se o projektu u sklopu kojeg je predviđena gradnja cijelih naselja pametnih niskoenergetskih zgrada, opremljenih sunčanim elektranama i dizalicama topline. Uostalom, primjena dizalica topline itekako je u skladu s Europskim zelenim planom pa ne čudi zašto su širom Europe sve traženije.

Tako je njihova primjena u Njemačkoj u 2020. u odnosu na 2019. godinu povećana za 35%. Uostalom, Zeleni plan predviđa velika ulaganja u zgradarstvo i proizvodnju, prijenos i potrošnju energije, a upravo se tu kriju velike prilike za rješenja za grijanje i hlađenje domova i ureda kao što su dizalice topline.

Sve su to bili samo neki od naglasaka sa Samsungovog stručnog skupa nazivom 'Samsung Climate Solutions Day'. Naravno, zbog dobro poznatih okolnosti to tradicionalno Samsungovo okupljanje stručnjaka za termotehniku i predstavnika medija iz cijele Europe ove je godine održano 'digitalno'. Tako je 21. siječnja za sve sudionike organiziran izravni prijenos izlaganja iz središta tvrtkine europske podružnice, pri čemu su podrobno predstavljene sve novosti i pojedinosti novih rješenja, baš kao i zanimljivi ostvareni projekti. Uz to, bilo je moguće i interaktivno komuniciranje sa Samsungovim djelatnicima, zaduženima za pojedina područja i tehnička rješenja. Unatoč nedostatku osobnog kontakta i razmjene iskustava i razmišljanja uživo, što je bila glavna značajka dosadašnjih takvih Samsungovih okupljanja, zanimljivih tema nije manjkalo, a najveću pozornost privukao je intervju s poznatom nogometnom sudačkom legendom Pierluigijem Collinom.

U vrijeme koje obilježavaju dva velika izazova: pandemija koronavirusa i sve veći utjecaji klimatskih promjena, koji itekako mijenjaju svakodnevni život i poslovanje, vodeći svjetski proizvođači opreme za grijanje, hlađenje, ventilaciju i klimatizaciju pronalaze svoje prilike. Tako je unatoč svim poteškoćama Samsung u prošloj godini ostvario povećanje prometa za 8%. Doduše, u području opreme za grijanje i klimatizaciju došlo je do određenog pada kada je riječ o rješenjima za tzv. komercijalnu klimatizaciju (za poslovne, javne i slične zgrade), no sve je to itekako nadoknađeno u tzv. rezidencijalnoj klimatizaciji (za stanove i obiteljske kuće).

Konačno, u godinama koje dolaze mogu se očekivati još veća ulaganja u udobnost doma, tim više što je dom u proteklom razdoblju nerijetko postao i ured. No, zahvaljujući činjenici da Samsung čak 9% svojeg godišnjeg prometa ulaže u razvoj i istraživanja novih proizvoda, rješenja i usluga, odgovoriti na sve te izazove neće biti nikakav problem.

Tagovi: Samsung, grijanje, klimatizacija, klimatske promjenee
PROČITAJ I OVO
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
OIE
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
KOPER - Luka Koper će sljedećih godina u elektrifikaciju uložiti više od 100 milijuna eura, najavljeno je na današnjem otvorenju solarne elektrane na krovovima skladišta generalnih tereta.
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
PLINOVOD
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
NEUM - Potrebno je u Federaciji BiH usvojiti zakon o Južnoj interkonekciji i aplicirati za sredstva prije nego to bude zauvijek izgubljeno, upozorio je ambasador SAD u BiH Michael Murphy na Energetskom samitu 2024 koji se oržava u Neumu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE