GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Saudijci jeftino kupuju rusku naftu pa je skupo preprodaju Zapadu

Saudijci jeftino kupuju rusku naftu pa je skupo preprodaju Zapadu
PROFITERI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.07.2022 / 22:05
Autor: SEEbiz
RIJAD - Saudijska Arabija je među državama koje su dobro unovčile agresiju Rusije na Ukrajinu. Jeftino kupuje rusku naftu, a zatim je skupo preprodaje Zapadu.

Zapadne sankcije Rusiji, zbog napada na Ukrajinu, uzrokovale su poskupljenje skoro svih energenata, pa i nafte. Agencija Reuters je objavila da je Saudijska Arabija, koja je najveći svjetski proizvođač nafte poslije Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, u drugom kvatralu ove godine udvostručila uvoz ruske nafte.

Osim što je preprodaje, koristi je i za hlađenje prostora te je time uspjela da i svoju naftu prodaje po višim cijenama. Pojedini smatraju da ova zemlja time ostvaruje ekstraprofit.

Rusija nije jedina od koje Saudijska Arabija kupuje naftu. Bloomberg je objavio da ovaj energent kupuje i od Egipta i od Estonije. Ovo se objašnjava indirektnim izvozom ruske nafte u državu kojoj ruska nafta ne treba.

Predsjednik Sjedinjenih Američki Država Joe Biden je prilikom prošlotjedne posjete Saudijskoj Arabiji tražio da poveća isporuku nafte Zapadu. Saudijci nisu pristali na to, poručivši da će to ovisi o tržišnim pravilima, tj. od potražnje. Razlog za to jeste što ne žele uzrokovati pad cijene nafte koja im je glavni izvor prihoda.

Bloomberg je krajem travnja pisao o Kataru kao državi koja je također imala mnogo koristi od agresije Rusije na Ukrajinu. Procjena je da bi isporuka plina iz Katara ove godine trebala iznositi više od 100 milijardi dolara, što je prvi put od 2014. Procjena je napravljena na osnovu trendova iz prvog kvartala ove godine. To će ovoj zemlji omogućiti još višu potrošnju te učiniti da njen državni fond iznosi 450 milijardi dolara.

Tagovi: Saudijska Arabija, nafta, ruska nafta, Joe Biden
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE