GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Saudijska Arabija kupuje udjele u četiri velike europske naftne kompanije

Saudijska Arabija kupuje udjele u četiri velike europske naftne kompanije
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.04.2020 / 15:14
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Saudijski državni investicijski fond (PIF) akumulirao je udjele u četiri velike europske naftne tvrtke, izjavio je u četvrtak izvor upućen u transakcije.

Riječ je o britansko-nizozemskom Royal Dutch Shellu, francuskom Totalu, norveškom Equinoru i talijanskom Eniju, kazao je izvor, potvrdivši izvješće Wall Street Journala (WSJ).

Izvor nije potvrdio ukupnu vrijednost udjela, koja prema pisanju WSJ-a doseže milijardu američkih dolara.

"Saudijci proteklih nekoliko tjedana gotovo svakodnevno kupuju udjele, u prvom redu zato što su cijene dionica mnogih tih kompanija u području korekcije dok su dividendni prinosi vrlo visoki", rekao je izvor upoznat s transakcijama.

"Kupuju zato što je sve puno jeftinije i zato što su optimistični u pogledu dugoročnih izgleda za rast cijena nafte", pojasnio je izvor.

Saudijski je fond kupovao udjele i u drugim kompanijama, pri čemu nije bio obavezan službeno izvijestiti o tim transakcijama, dodao je.

U Equinoru, Totalu i Shellu nisu željeli komentirati informaciju o PIF-ovoj kupnji udjela a u saudijskom fondu nisu odgovorili na Reutersov upit da je komentiraju.

PIF-ove kupnje vremenski su se poklopile s globalnom krizom u industriji nafte i plina, povezanom s oštrim padom potražnje zbog epidemije koronavirusa.

Tim se fondom saudijski princ Mohammed bin Salman služi kako bi pojačao saudijske investicije u inozemstvu i kod kuće i divercificirao domaće gospodarstvo, snažno oslonjeno na naftu.

Državni fond upravlja imovinom većom od 300 milijardi dolara a ima udjele, između ostalog, u Uberu i inovativnoj tvrtki za luksuzna električna vozila Lucid Motorsu.

Uložio je i 45 milijardi dolara u Vision Fund japanskog SoftBanka, težak 100 milijardi dolara, a početkom tjedna objavio je da je kupio udjel od 8,2 posto u operateru kruzerskih putovanja Carnival Corpu.

Tagovi: Saudijska Arabija, Royal Dutch Shell, Mohammed bin Salman, Total, Equinor, Eni, nafta, naftni sektor
PROČITAJ I OVO
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
ENERGENTI
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
BERLIN - Računi za plin i struju za kućanstva u Njemačkoj bili su u drugoj polovini 2023. godine znatno viši nego prije rata u Ukrajini, unatoč padu cijena u odnosu na prvu polovinu godine, pokazali su podaci ureda za statistiku.
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE