GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Saudijska Arabija podigla cijene nafte za Aziju i Europu

Saudijska Arabija podigla cijene nafte za Aziju i Europu
NAFTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.03.2023 / 21:15
Autor: SEEbiz
RIJAD - Saudijska Arabija je signalizirala da vidi porast potražnje za naftom u Aziji i Europi podizanjem većine cijena za isporuke sirove nafte u regije.

Dok su terminske cijene nafte neznatno oslabile ove godine, mnogi trgovci energijom i rukovoditelji vide da se penju - možda na 100 dolara po barelu - dok se kinesko gospodarstvo oporavlja nakon ukidanja karantene zbog koronavirusa i dok usporava inflacija u drugim velikim gospodarstvima.

Saudi Aramco pod državnom kontrolom povećao je većinu službenih prodajnih cijena za Aziju u travnju. Glavna razina Arab Light tvrtke podignuta je na 2,50 dolara po barelu iznad regionalne referentne vrijednosti, 50 centi više od razine za ožujak.

To je bilo u skladu s Bloombergovim istraživanjem rafinerija i trgovaca, koji je predvidio rast od 55 centi. Ovo je drugi mjesec za redom kako Aramco povećava cijene za Aziju, svoje najveće tržište.

Cijene za američke kupce ostale su nepromijenjene. One za sjeverozapadnu Europu i Mediteran skočile su za čak 1,30 dolara po barelu.

Sirova nafta Brent pala je 0,1% ove godine na 85,83 dolara po barelu. Pao je s oko 115 dolara od sredine 2022., uz usporavanje globalnog gospodarstva i više kamatne stope koje se suprotstavljaju poremećajima u opskrbi izazvanim ruskom invazijom na Ukrajinu.

Aramcoov glavni izvršni direktor prošlog je tjedna sugerirao da vidi preokret.

"Potražnja iz Kine je vrlo velika", rekao je Amin Nasser za Bloomberg u Rijadu 1. ožujka. Također je "izvrsna" u Europi i SAD-u, rekao je.

Saudijska Arabija je najveći svjetski izvoznik nafte i vodi OPEC+ skupinu proizvođača zajedno s Rusijom. Savez od 23 zemlje sugerirao je da neće povećati proizvodnju barem do sljedeće godine.

Aramco prodaje oko 60% svojih isporuka sirove nafte u Aziju, većinu njih prema dugoročnim ugovorima, čije se cijene revidiraju svakog mjeseca. Kina, Japan, Južna Koreja i Indija su najveći kupci.

Tagovi: Saudijska Arabija, Saudi Aramco, Amin Nasser, nafta, ruska nafta
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima ispod razine od 87 dolara, odražavajući prigušene bojazni da bi eskalacija sukoba na Bliskom istoku i najavljene nove američke sankcija na iranski izvoz mogli ugroziti opskrbu.
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
GORIVO
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
WASHINGTON - Američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) odobrit će i ovog ljeta prodaju mješavina benzina s visokim udjelom etanola kako bi ublažila potencijalne poremećaje u opskrbi zbog sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku, pokazao je interni dokument.
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
INTERES
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
BANJA LUKA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je jučer u Banjoj Luci sa zamjenikom generalnog direktora Zarubežnjefta Igorom Šcelkunovim.
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
LNG
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
BRUXELLES - Sljedeći paket sankcija Europske unije trebao bi uključivati korake protiv "flote tankera u sjeni" koji prevoze rusku naftu kako bi se zaobišle sankcije, rekao je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Bilstrom uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu.
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
PORAZ
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
SARAJEVO - BH Gas i Energoinvest dužni su isplatiti mađarskom FGZS-u preko 11 miliona dolara zbog prelaska na Turski tok.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE