GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Saudijska Arabija produžila smanjenje proizvodnje nafte za milijun barela dnevno

Saudijska Arabija produžila smanjenje proizvodnje nafte za milijun barela dnevno
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.08.2023 / 07:38
Autor: SEEbiz

RIJAD- Saudijska Arabija objavila je u četvrtak da produljuje dobrovoljno smanjenje proizvodnje nafte od milijun barela dnevno za još mjesec dana, nastavljajući svoju kampanju podizanja cijena.

"Saudijska Arabija će produžiti dobrovoljno smanjenje od milijun barela dnevno... za još mjesec dana, uključujući rujan", priopćilo je ministarstvo energetike.

Smanjenja, koja su prvi put stupila na snagu u srpnju, mogla bi se dodatno produžiti ili čak povećati, dodalo je ministarstvo energetike. Taj potez ostavlja dnevnu proizvodnju najvećeg svjetskog izvoznika sirove nafte na otprilike devet milijuna barela dnevno.

"Dobrovoljno smanjenje dolazi kako bi se ojačali preventivni napori koje poduzimaju zemlje OPEC Plus s ciljem podržavanja stabilnosti i ravnoteže tržišta nafte", priopćilo je ministarstvo energetike.

Najavljujući smanjenje nakon lipanjskog sastanka 23-članog saveza OPEC+, koji također uključuje Rusiju, saudijski ministar energetike princ Abdulaziz bin Salman istaknuo je da bi se ono potencijalno moglo "produžiti".

Uslijedio je nakon odluke nekoliko članica OPEC+ u travnju da dobrovoljno smanje proizvodnju za više od milijun barela dnevno, iznenađujući potez koji je nakratko povisio cijene, ali nije doveo do trajnog oporavka.

Proizvođači nafte bore se s padom cijena i velikom nestabilnošću tržišta, što je odraz tekućih posljedica ruske invazije na Ukrajinu i posustalog gospodarskog oporavka Kine.

Saudijska Arabija računa na visoke cijene nafte kako bi financirala ambicioznu reformsku agendu koja bi mogla odvratiti njezino gospodarstvo od fosilnih goriva. Analitičari kažu da kraljevstvu treba cijena nafte od oko 80 dolara po barelu kako bi uravnotežila svoj proračun.

Postoje znakovi da nedavna smanjenja opskrbe počinju imati željeni učinak, uz "jačanje" cijena nafte, stoji u izvješću Jadwa Investmenta sa sjedištem u Rijadu u utorak.

"Brent se krajem srpnja prodavao za oko 85 dolara (po barelu), što je oko 10 dolara (po barelu) više nego na početku mjeseca", rekao je Jadwa.

"Kisela sirova nafta, koja dominira proizvodnjom Saudijske Arabije, posebno je u modi. U međuvremenu, postoje nade da će potražnja u SAD-u biti veća od očekivane, pri čemu mnogi očekuju 'meko slijetanje' za američko gospodarstvo, a ne recesiju." navedeno.

Međutim, Jamie Ingram, viši urednik u Middle East Economic Survey (MEES), rekao je za AFP da će Rijad "htjeti vidjeti duže razdoblje viših cijena prije nego što se količine vrate na tržište".

Tagovi: Saudijska Arabija, nafta, Rusija
PROČITAJ I OVO
Komisija odobrila državnu potporu od 25 milijuna eura za proširenje LNG terminala
ZELENO SVJETLO
Komisija odobrila državnu potporu od 25 milijuna eura za proširenje LNG terminala
ZAGREB - Europska komisija odobrila je, u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama, hrvatsku mjeru u iznosu od 25 milijuna eura za potporu proširenju terminala za ukapljeni prirodni plin (UPP) na otoku Krku.
Objavljene nove cijene goriva
GORIVO
Objavljene nove cijene goriva
ZAGREB - Sutra nas očekuju nove cijene goriva.
Oštar tjedni pad cijena nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Oštar tjedni pad cijena nafte
LONDON - Cijene nafte prošloga tjedna su pale oko 7 posto jer trgovce zabrinjava usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava zbog čega slabi i potražnja za 'crnim zlatom'.
Rusiji prijeti nestašica benzina
UKRAJINSKI NAPADI
Rusiji prijeti nestašica benzina
MOSKVA - Val napada ukrajinskih bespilotnih letjelica na naftne rafinerije duboko u Rusiji natjerao je Kremlj da se bori za obranu vlastitog teritorija dok istovremeno vodi rat sa svojim susjedom, izvještava Politico.
Od utorka blago pojeftinjenje goriva
CIJENE GORIVA
Od utorka blago pojeftinjenje goriva
ZAGREB - Od utorka nas očekuje blago smanjenje cijena goriva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE