GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Saudijska Arabija: Raketa pogodila postrojenje Saudi Aramca

Saudijska Arabija: Raketa pogodila postrojenje Saudi Aramca
NAPAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.03.2021 / 08:16
Autor: SEEbiz / H
RIJAD - Saudijska Arabija je u nedjelju ponovo napadnuta, priopćilo je saudijsko ministarstvo energetike, na dan kada je vojna koalicija koju ta zemlja predvodi bombardiranjem Sane počela operaciju protiv pobunjenika u Jemenu, što su prvi zračni udari zadnjih mjeseci.

Kako navodi Rijad, pobunjeni hutisti, u ratu s jemenskom vladom koju od 2015. podupire koalicija, zaredali su s napadima na saudijsku monarhiju.

Saudijsko ministarstvo energetike, prenosi službena agencija SPA, priopćilo je u nedjelju navečer da je bespilotnom letjelicom pogođena naftna luka, a balistička raketa je pogodila postrojenja energetske kompanije Aramca, na istoku Saudijske Arabije.

"Jedna od baza spremnika za naftu u luci Ras Tanuri, na istoku, među najvećima u svijetu, napadnuta je jutros bespilotnom letjelicom koja je došla s mora", navodi se u priopćenju ministarstva.

Malo poslije, "krhotine balističke rakete pale su blizu naseljenog područja Saudi Aramca u gradu Dahranu", dodaje se, ne navodeći ima li žrtava ni tko je odgovoran za napade.

Bespilotna letjelica i raketa su pogođene i uništene, priopćilo je ministarstvo obrane u Rijadu.

Koalicija je još u nedjelju ujutro izvijestila da je u Saudijskoj Arabiji presrela 12 bespilotnih letjelica koje su, navodi, gađale "civilne" mete. Istodobno su presretnute dvije rakete ispaljene na grad Džazan, na jugu.

Ovi napadi se događaju na dan kada je vojna koalicija koju predvodi Saudijska Arabija izvijestila da je počela operaciju na jemenske pobunjenike bombardiranjem glavnog grada Sane.

"Operacija je uperena protiv vojnih kapaciteta hutista u Sani i u drugim dijelovima" Jemena, priopćila je koalicija.

Ovo širenje nasilja se događa u času kada je američka administracija Joea Bidena pozvala hutiste na deeskalaciju sukoba pošto su ih povukli s popisa "terorističkih organizacija" kako ne bi ometali dopremu humanitarne pomoći Jemenu.

Istodobno s napadima na Saudijsku Arabiju pobunjenici su nastavili ofenzivu na naftni grad Marib, posljednje uporište na sjeveru Jemena koje je još u rukama lojalista.

U subotu su vladini vojni izvori izvijestili da je ondje u žestokim borbama u zadnja 24 sata poginulo najmanje 90 boraca na obje strane.

"Pobjede" provladinih snaga u Maribu nagnale su pobunjene hutiste da pojačaju napade na monarhiju, rekla je koalicija.

Pobunjenike podupire Iran, veliki suparnik Rijada u regiji. No Teheran niječe da im doprema oružje.

Pobunjeni hutisti koji su 2014. počeli borbu iz svog uporišta na sjeveru Jemena, zauzeli su velik dio zemlje, pa tako i glavni grad Sanu.

Zauzeće Mariba je težak poraz za vlast i njezina saudijskog saveznika.

U ratu u Jemenu izginuli su desetci tisuća ljudi, a milijuni su raseljeni, navode nevladine organizacije. Rat je usto potaknuo najgoru humanitarnu krizu u svijetu, upozorava UN.

Nedugo nakon dolaska u Bijelu kuću Joe Biden je najavio kraj američke pomoći saudijskoj vojnoj kampanji u Jemenu, rekavši da je "prouzročila humanitarnu i stratešku katastrofu".

No ujedno je opetovao potporu Washingtona Rijadu u zaštiti njegova teritorija.

Tagovi: Saudijska Arabija, Ras Tanuri, Saudi Aramco, Jemen
PROČITAJ I OVO
NIS pokrenuo nabavku 2,5 miliona tona sirove nafte
NAFTA
NIS pokrenuo nabavku 2,5 miliona tona sirove nafte
BEOGRAD – Naftna industrija Srbije raspisala je danas tender za nabavku 2,5 miliona tona sirove nafte čiju isporuku očekuje u periodu april – decembar ove godine.
Barel nafte iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Barel nafte iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su iznad 87 dolara, a u fokusu je i dalje očekivani rast potražnje u Kini.
Petrol zatvorio nekoliko nekoliko Croduxovih crpki u Istri
POTEZI
Petrol zatvorio nekoliko nekoliko Croduxovih crpki u Istri
PULA - Krajem prosinca 2022. slovenska naftna tvrtka na sat je vremena zatvorila gotovo sva prodajna mjesta Petrola i Croduxa (koji spadaju pod istu firmu), osim onih na autocestama i nautičkim benzinskim servisima.
Novih 110 MW zelene energije MK Grupe i Fintel energije
ZELENA ENERGIJA
Novih 110 MW zelene energije MK Grupe i Fintel energije
BEOGRAD - Za preferiranog dobavljača vetroturbina za projekte vetroparkova Košava faza II, Kula 2 i Ram, koje zajednički realizuju kompanije Fintel Energija i MK Grupa, kao i za projekte Kula 3 i Kula 4, koje izvodi Fintel Energija, izabrana je kompanija Zhejiang Windey Co. LTD, objavila je danas MK Grupa.
Janaf i Ina sklopili ugovor o transportu i skladištenju nafte
POSLOVI
Janaf i Ina sklopili ugovor o transportu i skladištenju nafte
ZAGREB - Janaf je izvijestio kako je s društvom INA d.d. sklopio Ugovor o transportu nafte za količinu od min. 1.600.000 tona do max. 2.160.000 tona nafte na dionici Omišalj – RN Rijeka u razdoblju do 31.12.2023. godine te Ugovor o skladištenju sirove nafte u razdoblju do 31.12.2025. godine koji obuhvaća kapacitete od 79.385 m³ na Terminalu Omišalj i od 70.000 m³ na Terminalu Sisak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE