GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Savski Marof: Pliva i E.ON predstavili trenutno najjaču solarnu elektranu u RH

Savski Marof: Pliva i E.ON predstavili trenutno najjaču solarnu elektranu u RH
SOLARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.05.2023 / 16:35
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Pliva i E.ON u četvrtak su svečano pustili u rad solarnu elektranu u Savskom Marofu na Plivinoj proizvodnoj lokaciji, za koju su naglasili da je trenutno najjača u Hrvatskoj s instaliranom snagom 9,71 megavata i koja će podmiriti 30 posto Plivinih godišnjih potreba za energijom na toj lokaciji.

Na tom su zajedničkom projektu Pliva i E.ON radili zadnjih godinu dana. Elektrana je izgrađena i već ranije puštena u rad te priključena na sustav HEP-a, a iako ni s jedne strane nisu naveli iznos te investicije rekli su da je "financirana ugovorom o kupoprodaji energije, odnosno ugovorom tipa PPA (power purchasing agreement)”.

Elektrana se prostire na 60 tisuća kvadratnih metara, po čemu nije najveća u Hrvatskoj, ali je trenutno najjača po instaliranoj snazi u više od 17,8 tisuća solarnih panela.

"U izgradnji elektrane su korištene najmodernije solarne tehnologije i Plivi će godišnje donijeti uštede na energiji više od 20 posto”, istaknuo je predsjednik uprave Plive Hrvatska Mihael Furjan, naglasivši da je to važan dio njihove strategije održivog i zelenog poslovanja te da su sretni što time pridonose i ostvarivanju ESG (održivih) ciljeva i Hrvatske i u EU.

"Pliva već koristi obnovljive izvore energije i reciklira sve što može u proizvodnji, ali ovo je velik dan i uspjeh za nas. Hvala E.ON-u na suradnji, a posebice jer na lokaciji Savski Marof trebamo puno energije. Vjerujemo da ćemo takvim i sličnim ulaganjima kao i naša matična Teva i prije 20230. smanjiti za trećinu ugljični otisak i prije postavljenog cilja tj. prije 2030.”, poručila je voditeljica lokacije Plive u Savskom Marofu Romana Šantar.

Iznijela je da su Teva i Pliva jake u proizvodnji generičkih lijekova koje u svijetu koristi više od 200 milijuna ljudi na 60 tržišta.

Prihod Teve je u 2022. iznosio 15 milijardi američkih dolara i zapošljavala je u svijetu 37 000 ljudi, od kojih je 2 800 u Plivi, za koju nisu naveli prihode za 2022., ali su rekli da je trend pozitivan.

Suradnjom s Plivom jako je zadovoljan i predsjednik uprave E.ON Hrvatska Andreas Roring, koji je svima zahvalio i čestitao na poslu, dodavši da djeluju na 15 tržišta, među kojima je i Hrvatska.

Tagovi: Savski Marof: Pliva, E.ON, solarna elektrana
PROČITAJ I OVO
Geoplin: Slovenija se više ne oslanja na ruski plin
PLIN
Geoplin: Slovenija se više ne oslanja na ruski plin
LJUBLJANA - Geoplin kupuje plin temeljem ugovora s alžirskim Sonatrachom i temeljem kratkoročnih ugovora za kupnju na likvidnim tržištima u EU.
Iranske neizvjesnosti spustile cijene nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Iranske neizvjesnosti spustile cijene nafte
LONDON - Cijene nafte na početku novog tjedna bilježe pad prije svega zbog neizvjesnoti oko situacije u Iranu.
Rusija je najveći opskrbljivač Kine naftom
NAFTA
Rusija je najveći opskrbljivač Kine naftom
MOSKVA - Rusija je u travnju 12. mjesec zaredom bila najveći opskrbljivač Kine sirovom naftom, pri čemu je obujam isporuka porastao za 30 posto u odnosu na travanj prošle godine, pokazuju danas objavljeni podaci kineske glavne carinske uprave.
I u Sloveniji jeftinije gorivo
CIJENE GORIVA
I u Sloveniji jeftinije gorivo
LJUBLJANA - Uz nepromijenjene trošarine, u utorak će se smanjiti regulirane cijene motornih goriva. Litra bezolovnog motornog benzina pojeftinit će za 4,6 centi na 1,495 eura, a litra dizela za 2,2 centa na 1,462 eura. Snizit će se i cijena lož ulja, i to za 2,4 centa na 1,103 eura po litri.
IAEA: Prošle godine 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala
OPASNO
IAEA: Prošle godine 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala
BEČ - Prošle je godine 31 država prijavila 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala, objavila je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) na početku konferencije o nuklearnoj sigurnosti u Beču.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE