GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Schneider Electric i E.ON osvojili nagradu enerTIC

Schneider Electric i E.ON osvojili nagradu enerTIC
PRIZNANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.02.2021 / 10:48
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Schneider Electric, predvodnik u digitalnoj transformaciji upravljanja energijom i automatizacije, nagrađen je u osmom natječaju za enerTIC nagradu.

Schneider Electricov projekt za tvrtku E.ON, kojem je cilj uspostaviti ekološki održiviju mrežu za distribuciju energije, dakle, mrežu bez emisije stakleničkih plinova, nagrađen je u kategoriji Pametne električne mreže (“Smart Grid”).

E.ON, najveći švedski opskrbljivač električne energije, čvrsto je predan održivom razvoju. Tvrtka je istaknula dva cilja – znatno smanjiti emisiju stakleničkih plinova i do 2025. godine postati kompanija koja više neće ovisiti o fosilnim gorivima. Kako bi to postigao, E.ON je pokrenuo pilot projekt u švedskom gradu Norrköpingu. Riječ je o zamjeni srednjenaponskih postrojenja izoliranih plinom SF6, sa srednjenaponskim postrojenjima koje ne koriste SF6 plin, a koje se temelje na inovativnoj Schneider Electric tehnologiji vakumskih prekidača strujnog kruga (Shunt Vacuum Interruption – SVI).

SF6 je staklenički plin s potencijalom globalnog zatopljenja znatno većim od ugljičnog dioksida. Koristi se u energetskom sektoru srednjeg i visokog napona. To će se uskoro promijeniti jer sadašnji i budući propisi nalažu prelazak na alternativu - tehnologije s puno manjim negativnim učinkom na okoliš. Tehnologije koje se ne temelje na SF6 plinu sada su dostupne na tržištu i imaju značajke i dimenzije koje su vrlo slične tradicionalnim centralama utemeljenima na SF6 plinu. Takva tehnologija je nova i od Schneider Electric-a - istodobno i ekološka i digitalna - tehnologija, ugrađena u AirPacT, sklopku koja reagira na preopterećenje mreže u srednjenaponskom kompletu SM AirSeT. Oba rješenja koriste inovativnu tehnologiju vakuumskog prekidača strujnog kruga i izolaciju običnim zrakom.

„Oduševljeni smo što je naš projekt s tvrtkom E.ON dobio enerTIC nagradu, koja odaje priznanje poduzećima posvećenima inovacijama, povećanju učinkovitosti i održivom poslovanju”, izjavila je Martina Tomé, potpredsjednica Odjela za energetske sustave u Schneider Electric. „Isto tako, ponosni smo što smo mogli pomoći E.ON-u s našim novim, održivim, digitalnim, srednjonaponskim tehnologijama koje ne koriste SF6 plin u njihovim naporima prema ostvarenju klimatskih obaveza. E.ON je postavio dekarbonizaciju mreže u samo središte svoje poslovne strategije, a digitalizacija je glavni pokretač tih procesa.”

Održivija, sigurnija i pouzdanija elektro-distribucijska mreža

Pilot projekt kojeg je pokrenuo E.ON obuhvaća, uz već opisana nova rješenja koja ne koriste SF6, Schneider Electric modularni hardver i softver (firmware) za upravljanje srednjenaponskih i visokonaponskih – rješenje Easergy T300 RTU. U projektu su još korišteni senzori za vlagu i temperaturu, koji su dio EcoStruxure, IoT, otvorene platforme kompanije Schneider Electric.
Schneider Electric-ovo srednjenaponsko postrojenje izoliran od SF6 štedi 2,4 kilograma tog plina, što je istovrijedno 56,4 tone ugljičnog dioksida, i na taj način ispunjava E.ON-ova očekivanja po pitanju zaštite okoliša. Primjenom te tehnologije tvrtka E.ON se usklađuje s energetskom tranzicijom koja se događa u Švedskoj, utirući put k ekološki još naprednijim, digitaliziranim instalacijama.

Rješenje koje je isporučio Schneider Electric ispunjava E.ON-ova očekivanja i kad je u pitanju interoperabilnost s već instaliranom opremom, kao i sve standarde sigurnosne zaštite. Ovo posljednje je posebno važan aspekt jer se električne centrale srednje voltaže često nalaze blizu javnih površina ili unutar zgrada.

E.ON sada ima održivu, ekološki prihvatljiviju elektro-distribucijsku mrežu, bez stakleničkog plina u uređajima. Usto, ostvaruje bolje uvide u svoje operacije, ranije uočava kvarove, može optimizirati rad na održavanju i smanjiti operativne troškove te postići veću pouzdanost rada cijele mreže.

„Ono što nas se najviše dojmilo kod Schneider Electric rješenja je sveobuhvatnost tehnologije bez SF6 plina i njene digitalne funkcionalnosti”, izjavila je Kim Sunnerberg, tehnička direktorica u tvrtki E.ON. „Vidimo EcoStruxure i novu tehnologiju bez SF6 plina kao veliku priliku za budućnost.”

Tehnologija poznata po inovativnosti, učinkovitosti i održivosti

Schneider Electric-ovo rješenje eliminira troškove recikliranja plina SF6 ili drugih plinova te smanjuje troškove održavanja i zamjene opreme. Usto, zahvaljujući povezivosti digitalne opreme - usklađene s komunikacijskim standardima i standardima kibernetičke sigurnosti (za daljinsko ili lokalno upravljanje), te nadzorom električnih centrala u podsustavima – Schneider Electric-ovo rješenje osigurava pouzdanu i stalnu isporuku električne energije.

Schneider Electric srednjenaponska tehnologija bez SF6 plina već je osvojila dvije nagrade, zajedno s rješenjem SM AirSeT: riječ je o nagradi IF Design Award i prestižnoj Industrial Energy Efficiency Award, u kategoriji ekonomičnih energetskih rješenja, na sajmu Hannover Messe. Ista tehnologija je dobila i priznanje uvrštenjem u deset najinovativnijih tehnologija organizacije Innovation for Cool Earth Forum (ICEF).

Tagovi: Schneider Electric, kompanija E.ON, pametne digitalne električne mreže
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima ispod razine od 87 dolara, odražavajući prigušene bojazni da bi eskalacija sukoba na Bliskom istoku i najavljene nove američke sankcija na iranski izvoz mogli ugroziti opskrbu.
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
GORIVO
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
WASHINGTON - Američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) odobrit će i ovog ljeta prodaju mješavina benzina s visokim udjelom etanola kako bi ublažila potencijalne poremećaje u opskrbi zbog sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku, pokazao je interni dokument.
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
INTERES
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
BANJA LUKA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je jučer u Banjoj Luci sa zamjenikom generalnog direktora Zarubežnjefta Igorom Šcelkunovim.
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
LNG
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
BRUXELLES - Sljedeći paket sankcija Europske unije trebao bi uključivati korake protiv "flote tankera u sjeni" koji prevoze rusku naftu kako bi se zaobišle sankcije, rekao je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Bilstrom uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu.
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
PORAZ
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
SARAJEVO - BH Gas i Energoinvest dužni su isplatiti mađarskom FGZS-u preko 11 miliona dolara zbog prelaska na Turski tok.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE