GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Schneider Electric omogućava održivo upravljanje energijom u svakoj kući

Schneider Electric omogućava održivo upravljanje energijom u svakoj kući
ODRŽIVOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.01.2021 / 08:13
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Schneider Electric, predvodnik u digitalnoj transformaciji upravljanja energijom i automatizaciji, predstavio je slijedeću generaciju kućnog sustava za upravljanje energijom, Wiser Energy Center, na virtualnoj Svjetskoj izložbi potrošačke elektronike, CES 2021. Wiser Energy Center namijenjen je europskim tržištima.

Najnovija, vrhunska inovacija u ekosustavu rješenja Wiser, upravlja svim, međusobno povezanim električnim uređajima u kući putem algoritama umjetne inteligencije i tako pretvara pametne kuće i stanove – u pametne i ekološki održive domove. Riječ je o važnom koraku prema ostvarenju ugljične neutralnosti i ekološki potpuno samodostatnih domova. Wiser Energy Center je rješenje koje korisnicima omogućuje odabir održivog načina upravljanja energijom. 

Kombiniranjem snage rješenja Energy Center i softvera Wiser, korisnici ostvaruju potpunu kontrolu nad proizvodnjom, distribucijom i pohranom energije u svom domu. Rješenje je dizajnirano tako da se odmah može priključiti na mrežu i povezati sve aparate i uređaje - električno brojilo, punjač za električna vozila, rezervni generator, uređaj za pohranu energije (baterije), solarni inverter, pametne termostate – u inteligentni sustav za upravljanje, koji može adresirati sve energetske izazove jedne kuće i znatno povećati njenu energetsku učinkovitost. Tamo gdje je to moguće, sustav daje prednost energiji koja dolazi iz obnovljivih izvora, pazeći da kućanski aparati i uređaji koji troše više energije, poput električnih vozila, energiju dobivaju uglavnom iz solarnih ili drugih ugljično neutralnih izvora energije. Sustav se automatski prebacuje s tradicionalne na obnovljivu energiju.

Održiv i siguran

Inteligentni sustav sve to postiže uzimajući u obzir više faktora, kao što su cijena energije, vremenska prognoza, doba dana, obrasci ponašanja korisnika pri potrošnji energije, tako što štedi velike količine energije koja dolazi iz obnovljivih izvora i čuva ih za hitne slučajeve kada će zatrebati. To omogućuje održavanje najvažnijih sustava - kao što su sigurnosna zaštita stana i mreža koja povezuje sve kućne uređaje – aktivnima, u slučaju da energija iz tradicionalnog izvora (standardne električne mreže) postane nedostupna. Veća oslonjenost na obnovljive izvore energije u slučaju veće potrošnje ne smanjuje samo ukupni ugljični otisak kuće, nego poboljšava i povrat na ulaganje u solarne fotonaponske sustave te znatno smanjuje račun za struju.

Dodatne zaštitne funkcionalnosti - kao što je proaktivno obavještavanje stanara o rastu vjerojatnosti kvara na električnim instalacijama, počevši od preopterećenja mreže do kratkih spojeva - ugrađene su u sve spojene sigurnosne uređaje rješenja Wiser Energy Center (primjerice, Acti9 Active). To znači da nema nagađanja kad je u pitanju sigurnost električnih uređaja i instalacija u stanu. Riječ o aktivnoj, a ne reaktivnoj zaštiti. Sve te funkcionalnosti u rješenju Wiser Energy Center, kombinirano, pružaju vlasniku kuće odabir održivog načina potrošnje energije: Sustav stalno mjeri i smanjuje ugljični otisak njegovog stana.


Manish Pant, izvršni potpredsjednik Odjela za distribuciju i kućne aparate u tvrtki Schneider Electric, izjavio je: „Kućna potrošnja električne energije udvostručiti će se do 2050. godine. Istodobno, suočeni smo s izazovom smanjenja emisije ugljičnog dioksida u našim stanovima. To je dilema koju moramo riješiti. U svoje stanove ugrađujemo sve više IoT uređaja i povezujemo ih, što znači da ih moramo moći kontrolirati. Moramo moći upravljati svojim kućnim energetskim potrebama - o tome nema rasprave. Siguran, interoperabilan sustav upravljanja energijom ključan je za ostvarivanje veće kvalitete stanovanja i za pozitivan učinak na naš način života. Takav sustav, istodobno, mora biti troškovno učinkovit i ugljično neutralan. Danas svojim korisnicima pružamo mogućnost odabira održivih, obnovljivih energetskih rješenja i dajemo im mogućnost aktivne kontrole nad energetskim potrebama.”

Kontrolirajte potrošnju energije u kući, od mreže do utičnice

Sva električna energija iz kuće i iz mreže dolazi do jednog mjesta s kojeg se upravlja njenom distribucijom i potrošnjom: od priključka na mrežu do svake utičnice. S tog mjesta upravlja se podjednako manjom i većom potrošnjom, svjetlima, uređajima za grijanje i hlađenje, perilicama, zamrzivačima, rasvjetom bazena. Dva su načina rada: normalni i pod opterećenjem. Ako, primjerice, dođe do nestanka električne energije zbog lošeg vremena, upravljačka ploča se sama prebacuje na način rada pod opterećenjem. Sama odlučuje koji aparati i uređaji su nužni - primjerice, hladnjak, a koji nisu, te iz energije koju dobiva iz baterija ili rezervnog generatora, napaja samo te uređaje.

Trošite, bez preplaćivanja

Upravljačka ploča rješenja Wiser Energy Center, u osnovnoj konfiguraciji, može upravljati kućnom solarnom elektranom, ali i biti nadograđena s premium funkcionalnostima i tako dobiti napredne mogućnosti. Na primjer, napajanje električnog vozila može biti i skupo i zahtjevno, ako to radite u doba dana kada u stanu trošite najviše energije. Rješenje Wiser Energy Center može vam pomoći u upravljanju tim troškovima, na više načina:

Osigurava da brzina punjenja vašeg električnog vozila nikad ne premaši ograničenje potrošnje koje ste dogovorili s vašim dobavljačem te usluge. To radi tako što proračunava koliko je energije dostupno za punjenje e-vozila, u odnosu na energetske potrebe ostalih kućanskih aparata i uređaja (npr., pećnica, hladnjak, televizor, sustav za sigurnosnu zaštitu kuće). Ta funkcionalnost vas štiti od rasta računa za električnu energiju i omogućava optimalno punjenje baterije vašeg e-vozila, u najkraćem roku.
Omogućava vam da svoje e-vozilo punite isključivo energijom iz solarnih panela na krovu vaše kuće. Sustav se može programirati i tako da e-vozilo puni samo onda kada ima najviše solarne energije.
Stalnim proračunavanjem najboljeg razdoblja za potrošnju i najbolje tarife za svaku od energetskih potreba, Wiser Energy Center, kombiniranjem podataka i algoritma umjetne inteligencije, može se programirati tako ubrza punjenje e-vozila onda kada je struja jeftinija – jednostavnim dodirom u aplikaciji na mobitelu.

Intuitivna instalacija i korištenje
Schneider Electric-ovo rješenje Wiser Energy Center savršeno se uklapa u vaš kućni energetski sustav, integrira napajanje iz baterija i mreže te mjeri potrošnju energije. S Wiserom, svime se može fino upravljati, kako iz kuće tako i putem aplikacije na mobitelu. Električari ga mogu puno brže instalirati jer dolazi već sastavljen. Jednom kad se instalira, budući da je kao platforma otvoren, Wiser se razvija nadogradnjama softvera i inovacijama koje su potpuno uskladive s velikim brojem najboljih partnerskih rješenja.

Tagovi: Schneider Electric, Manish Pant, Wiser Energy Center, upravljanje energijom u kući
PROČITAJ I OVO
Brod s ukapljenim plinom za HEP uskoro na LNG terminalu u Omišlju
LNG
Brod s ukapljenim plinom za HEP uskoro na LNG terminalu u Omišlju
RIJEKA - Iz tvrtke LNG Hrvatska u ponedjeljak su potvrdili da se na terminalu za ukapljeni prirodni plin (UPP/LNG) u Omišlju uskoro očekuje uplovljavanje broda za prijevoz ukapljenog prirodnog plina "Adam LNG", koji će isporučiti oko 145 tisuća prostornih metara plina za Hrvatsku elektroprivredu (HEP).
Hrvatska se okreće solarnoj energiji
SUNCE
Hrvatska se okreće solarnoj energiji
ZAGREB – Vijeće predsjednika RH za energetsku tranziciju u ponedjeljak je usvojilo i predalo Vladi smjernice za poticanje izgradnje integriranih sunčanih elektrana kod građana i poduzetnika, s ciljem da se ugrade u zakone koji su pripremaju.
Puštena u rad vjetroelektrana Podveležje kod Mostara
PROJEKTI
Puštena u rad vjetroelektrana Podveležje kod Mostara
MOSTAR - Vjetroelektrana Podveležje nedaleko Mostara, ukupne instalirane snage 48 megawata, koju je izgradio konzorcij Siemens Gamesa Renewable Energy Hrvatska i Wind Power A/S iz Danske, puštena je u ponedjeljak u rad.
Litra benzina od utorka iznad deset kuna
CIJENE GORIVA
Litra benzina od utorka iznad deset kuna
ZAGREB - Sutra će ponovo biti promijenjene cijene goriva. Spremnik od 50 litara benzina mogao bi biti skuplji za 7 kuna.
Cijepljenje i europska industrija podigli cijene nafte iznad 65 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijepljenje i europska industrija podigli cijene nafte iznad 65 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad 65 dolara, potaknute optimizmom zbog cijepljenja protiv covida 19, američkim paketom poticaja i rastom tvorničke aktivnosti u Europi unatoč koronaograničenjima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE