GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Schneider Electric omogućava održivo upravljanje energijom u svakoj kući

Schneider Electric omogućava održivo upravljanje energijom u svakoj kući
ODRŽIVOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.01.2021 / 08:13
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Schneider Electric, predvodnik u digitalnoj transformaciji upravljanja energijom i automatizaciji, predstavio je slijedeću generaciju kućnog sustava za upravljanje energijom, Wiser Energy Center, na virtualnoj Svjetskoj izložbi potrošačke elektronike, CES 2021. Wiser Energy Center namijenjen je europskim tržištima.

Najnovija, vrhunska inovacija u ekosustavu rješenja Wiser, upravlja svim, međusobno povezanim električnim uređajima u kući putem algoritama umjetne inteligencije i tako pretvara pametne kuće i stanove – u pametne i ekološki održive domove. Riječ je o važnom koraku prema ostvarenju ugljične neutralnosti i ekološki potpuno samodostatnih domova. Wiser Energy Center je rješenje koje korisnicima omogućuje odabir održivog načina upravljanja energijom. 

Kombiniranjem snage rješenja Energy Center i softvera Wiser, korisnici ostvaruju potpunu kontrolu nad proizvodnjom, distribucijom i pohranom energije u svom domu. Rješenje je dizajnirano tako da se odmah može priključiti na mrežu i povezati sve aparate i uređaje - električno brojilo, punjač za električna vozila, rezervni generator, uređaj za pohranu energije (baterije), solarni inverter, pametne termostate – u inteligentni sustav za upravljanje, koji može adresirati sve energetske izazove jedne kuće i znatno povećati njenu energetsku učinkovitost. Tamo gdje je to moguće, sustav daje prednost energiji koja dolazi iz obnovljivih izvora, pazeći da kućanski aparati i uređaji koji troše više energije, poput električnih vozila, energiju dobivaju uglavnom iz solarnih ili drugih ugljično neutralnih izvora energije. Sustav se automatski prebacuje s tradicionalne na obnovljivu energiju.

Održiv i siguran

Inteligentni sustav sve to postiže uzimajući u obzir više faktora, kao što su cijena energije, vremenska prognoza, doba dana, obrasci ponašanja korisnika pri potrošnji energije, tako što štedi velike količine energije koja dolazi iz obnovljivih izvora i čuva ih za hitne slučajeve kada će zatrebati. To omogućuje održavanje najvažnijih sustava - kao što su sigurnosna zaštita stana i mreža koja povezuje sve kućne uređaje – aktivnima, u slučaju da energija iz tradicionalnog izvora (standardne električne mreže) postane nedostupna. Veća oslonjenost na obnovljive izvore energije u slučaju veće potrošnje ne smanjuje samo ukupni ugljični otisak kuće, nego poboljšava i povrat na ulaganje u solarne fotonaponske sustave te znatno smanjuje račun za struju.

Dodatne zaštitne funkcionalnosti - kao što je proaktivno obavještavanje stanara o rastu vjerojatnosti kvara na električnim instalacijama, počevši od preopterećenja mreže do kratkih spojeva - ugrađene su u sve spojene sigurnosne uređaje rješenja Wiser Energy Center (primjerice, Acti9 Active). To znači da nema nagađanja kad je u pitanju sigurnost električnih uređaja i instalacija u stanu. Riječ o aktivnoj, a ne reaktivnoj zaštiti. Sve te funkcionalnosti u rješenju Wiser Energy Center, kombinirano, pružaju vlasniku kuće odabir održivog načina potrošnje energije: Sustav stalno mjeri i smanjuje ugljični otisak njegovog stana.


Manish Pant, izvršni potpredsjednik Odjela za distribuciju i kućne aparate u tvrtki Schneider Electric, izjavio je: „Kućna potrošnja električne energije udvostručiti će se do 2050. godine. Istodobno, suočeni smo s izazovom smanjenja emisije ugljičnog dioksida u našim stanovima. To je dilema koju moramo riješiti. U svoje stanove ugrađujemo sve više IoT uređaja i povezujemo ih, što znači da ih moramo moći kontrolirati. Moramo moći upravljati svojim kućnim energetskim potrebama - o tome nema rasprave. Siguran, interoperabilan sustav upravljanja energijom ključan je za ostvarivanje veće kvalitete stanovanja i za pozitivan učinak na naš način života. Takav sustav, istodobno, mora biti troškovno učinkovit i ugljično neutralan. Danas svojim korisnicima pružamo mogućnost odabira održivih, obnovljivih energetskih rješenja i dajemo im mogućnost aktivne kontrole nad energetskim potrebama.”

Kontrolirajte potrošnju energije u kući, od mreže do utičnice

Sva električna energija iz kuće i iz mreže dolazi do jednog mjesta s kojeg se upravlja njenom distribucijom i potrošnjom: od priključka na mrežu do svake utičnice. S tog mjesta upravlja se podjednako manjom i većom potrošnjom, svjetlima, uređajima za grijanje i hlađenje, perilicama, zamrzivačima, rasvjetom bazena. Dva su načina rada: normalni i pod opterećenjem. Ako, primjerice, dođe do nestanka električne energije zbog lošeg vremena, upravljačka ploča se sama prebacuje na način rada pod opterećenjem. Sama odlučuje koji aparati i uređaji su nužni - primjerice, hladnjak, a koji nisu, te iz energije koju dobiva iz baterija ili rezervnog generatora, napaja samo te uređaje.

Trošite, bez preplaćivanja

Upravljačka ploča rješenja Wiser Energy Center, u osnovnoj konfiguraciji, može upravljati kućnom solarnom elektranom, ali i biti nadograđena s premium funkcionalnostima i tako dobiti napredne mogućnosti. Na primjer, napajanje električnog vozila može biti i skupo i zahtjevno, ako to radite u doba dana kada u stanu trošite najviše energije. Rješenje Wiser Energy Center može vam pomoći u upravljanju tim troškovima, na više načina:

Osigurava da brzina punjenja vašeg električnog vozila nikad ne premaši ograničenje potrošnje koje ste dogovorili s vašim dobavljačem te usluge. To radi tako što proračunava koliko je energije dostupno za punjenje e-vozila, u odnosu na energetske potrebe ostalih kućanskih aparata i uređaja (npr., pećnica, hladnjak, televizor, sustav za sigurnosnu zaštitu kuće). Ta funkcionalnost vas štiti od rasta računa za električnu energiju i omogućava optimalno punjenje baterije vašeg e-vozila, u najkraćem roku.
Omogućava vam da svoje e-vozilo punite isključivo energijom iz solarnih panela na krovu vaše kuće. Sustav se može programirati i tako da e-vozilo puni samo onda kada ima najviše solarne energije.
Stalnim proračunavanjem najboljeg razdoblja za potrošnju i najbolje tarife za svaku od energetskih potreba, Wiser Energy Center, kombiniranjem podataka i algoritma umjetne inteligencije, može se programirati tako ubrza punjenje e-vozila onda kada je struja jeftinija – jednostavnim dodirom u aplikaciji na mobitelu.

Intuitivna instalacija i korištenje
Schneider Electric-ovo rješenje Wiser Energy Center savršeno se uklapa u vaš kućni energetski sustav, integrira napajanje iz baterija i mreže te mjeri potrošnju energije. S Wiserom, svime se može fino upravljati, kako iz kuće tako i putem aplikacije na mobitelu. Električari ga mogu puno brže instalirati jer dolazi već sastavljen. Jednom kad se instalira, budući da je kao platforma otvoren, Wiser se razvija nadogradnjama softvera i inovacijama koje su potpuno uskladive s velikim brojem najboljih partnerskih rješenja.

Tagovi: Schneider Electric, Manish Pant, Wiser Energy Center, upravljanje energijom u kući
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima ispod razine od 87 dolara, odražavajući prigušene bojazni da bi eskalacija sukoba na Bliskom istoku i najavljene nove američke sankcija na iranski izvoz mogli ugroziti opskrbu.
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
GORIVO
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
WASHINGTON - Američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) odobrit će i ovog ljeta prodaju mješavina benzina s visokim udjelom etanola kako bi ublažila potencijalne poremećaje u opskrbi zbog sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku, pokazao je interni dokument.
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
INTERES
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
BANJA LUKA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je jučer u Banjoj Luci sa zamjenikom generalnog direktora Zarubežnjefta Igorom Šcelkunovim.
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
LNG
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
BRUXELLES - Sljedeći paket sankcija Europske unije trebao bi uključivati korake protiv "flote tankera u sjeni" koji prevoze rusku naftu kako bi se zaobišle sankcije, rekao je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Bilstrom uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu.
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
PORAZ
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
SARAJEVO - BH Gas i Energoinvest dužni su isplatiti mađarskom FGZS-u preko 11 miliona dolara zbog prelaska na Turski tok.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE