GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SDH ponovno predlaže Janeza Žlaka za nadzornika Petrola

SDH ponovno predlaže Janeza Žlaka za nadzornika Petrola
NADZORNICI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.04.2021 / 20:59
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Slovenski državni holding (SDH) predlaže da se za novog nadzornika Petrola imenuje Janez Žlak, prvi čovjek holdinga.

Ako se ostali dioničari slože, Žlak će zamijeniti Branka Bračka, koji je dao ostavku na mjesto nadzornika jer je svoje funkcije u političkoj stranci SDS skrivao od upravitelja državne imovine.

Žlakova kandidatura za nadzornika Petrola drugi je pokušaj SDH-a da imenuje svog predstavnika u nadzorni odbor najvećeg domaćeg trgovca naftom. Prvi je pokušaj, blago rečeno, propao, jer je Bračko dao ostavku na nadzorni odbor prije stupanja na dužnost 11. travnja ove godine. Razlog: Tijekom kandidature za supervizora, Bračko je jamčio da više nema političku poziciju u SDS-u, ali medijska otkrića su kasnije demantirala njegove tvrdnje. SDH je također reagirao na medijske napise i pozvao Bračka da komentira svoje funkcije u stranci SDS.

Uslijedila je Bračkova ostavka. Naime, posebna pravila vrijede za političke dužnosnike u zapošljavanju državnih poduzeća. Konkretno, Zakon o SSH zabranjuje članstvo u nadzornim odborima državnih tvrtki osobama koje šest mjeseci prije imenovanja obnašaju ili su obnašale funkciju u političkoj stranci. Dodajmo da je to zabranjeno i statutom SDS-a. Njime je određeno da kada SDS sudjeluje u vladinoj koaliciji, funkcija člana izvršnog odbora stranke nespojiva je s funkcijom predsjednika ili člana nadzornog tijela i funkcijom predsjednika ili člana upravnog odbora izravnog ili neizravna većinska država.

Janez Žlak, poput Branka Bračka, pripada stranci SDS. Funkciju predsjednika Uprave SDH preuzeo je prošle jeseni. Poslovnu karijeru započeo je u Termoelektrani Trbovlje, a kasnije je napredovao do pomoćnika direktora tvrtke. 2016. godine preuzeo je upravljanje RTH Rudnik Trbovlje - Hrastnik i tri godine kasnije postao njegov likvidacijski upravitelj. U Petrolu je zaposlen na mjestu izvršnog direktora za energetiku i okoliš.

Na glavnoj skupštini u prosincu prošle godine, SDH je isprva želio imenovati Žlaka za nadzornika Petrola, ali je povukao kandidaturu i zamijenio ga je Bračko.

Tagovi: Petrol, Slovenski državni holding, Janez Žlak, Petrol, Branko Bračko, Slovenska demokratska stranka
PROČITAJ I OVO
Reuters o Krku: Primjer za Mediteran u smislu tranzicije prema zelenoj i održivoj energiji
POHVALE
Reuters o Krku: Primjer za Mediteran u smislu tranzicije prema zelenoj i održivoj energiji
LONDON - Otok Krk krenuo je u smjeru energetske samodostatnosti koju namjerava ostvariti do kraja ovog desetljeća, piše Reuters i dodaje kako ekolozi smatraju da bi on trebao biti primjer za Mediteran u smislu tranzicije k zelenoj i održivoj energiji.
Bezos investira u demo projekt fuzijske nuklearne elektrane
FUZIJSKA ELEKTRANA
Bezos investira u demo projekt fuzijske nuklearne elektrane
SAN FRANCISCO - Zanimljiva međunarodna suradnja vrijedna nekoliko stotina milijuna dolara pokrenuta je u Ujedinjenom Kraljevstvu, gdje će kroz tri godine niknuti demo projekt fuzijske elektrane
Burilović, Vanđelić i Mikuljan ostaju u NO Ine
VLADA
Burilović, Vanđelić i Mikuljan ostaju u NO Ine
ZAGREB - Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice u petak zaključkom predložila Glavnoj skupštini Ine da se zbog isteka mandata produži izbor Damira Vanđelića, Luke Burilovića i Damira Mikuljana za članove Nadzornog odbora, a donesen je i zaključak u vezi s Programom restrukturiranja Đuro Đaković Grupe.
Jaki dolar spustio cijene nafte prema 72 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Jaki dolar spustio cijene nafte prema 72 dolara
LONDON - Cijene sirove nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 72 dolara, pritisnute jačanjem dolara nakon što je američki Fed najavio da će postrožiti monetarnu politiku prije no što najavljivao, što bi moglo zakočiti rast i naftnu potražnju.
EPS Distribucija nije više deo sistema EPS-a
ORGANIZACIJA
EPS Distribucija nije više deo sistema EPS-a
BEOGRAD - Javno preduzeće „Elektroprivreda Srbije“ prenelo je na Republiku Srbiju, koju zastupa Vlada, celokupan osnivački i vlasnički udeo u Operatoru distributivnog sistema „EPS Distribuciji“, čime je „EPS Distribucija“ prestala da bude deo sistema EPS-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE