GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SDH ponovno predlaže Janeza Žlaka za nadzornika Petrola

SDH ponovno predlaže Janeza Žlaka za nadzornika Petrola
NADZORNICI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.04.2021 / 20:59
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Slovenski državni holding (SDH) predlaže da se za novog nadzornika Petrola imenuje Janez Žlak, prvi čovjek holdinga.

Ako se ostali dioničari slože, Žlak će zamijeniti Branka Bračka, koji je dao ostavku na mjesto nadzornika jer je svoje funkcije u političkoj stranci SDS skrivao od upravitelja državne imovine.

Žlakova kandidatura za nadzornika Petrola drugi je pokušaj SDH-a da imenuje svog predstavnika u nadzorni odbor najvećeg domaćeg trgovca naftom. Prvi je pokušaj, blago rečeno, propao, jer je Bračko dao ostavku na nadzorni odbor prije stupanja na dužnost 11. travnja ove godine. Razlog: Tijekom kandidature za supervizora, Bračko je jamčio da više nema političku poziciju u SDS-u, ali medijska otkrića su kasnije demantirala njegove tvrdnje. SDH je također reagirao na medijske napise i pozvao Bračka da komentira svoje funkcije u stranci SDS.

Uslijedila je Bračkova ostavka. Naime, posebna pravila vrijede za političke dužnosnike u zapošljavanju državnih poduzeća. Konkretno, Zakon o SSH zabranjuje članstvo u nadzornim odborima državnih tvrtki osobama koje šest mjeseci prije imenovanja obnašaju ili su obnašale funkciju u političkoj stranci. Dodajmo da je to zabranjeno i statutom SDS-a. Njime je određeno da kada SDS sudjeluje u vladinoj koaliciji, funkcija člana izvršnog odbora stranke nespojiva je s funkcijom predsjednika ili člana nadzornog tijela i funkcijom predsjednika ili člana upravnog odbora izravnog ili neizravna većinska država.

Janez Žlak, poput Branka Bračka, pripada stranci SDS. Funkciju predsjednika Uprave SDH preuzeo je prošle jeseni. Poslovnu karijeru započeo je u Termoelektrani Trbovlje, a kasnije je napredovao do pomoćnika direktora tvrtke. 2016. godine preuzeo je upravljanje RTH Rudnik Trbovlje - Hrastnik i tri godine kasnije postao njegov likvidacijski upravitelj. U Petrolu je zaposlen na mjestu izvršnog direktora za energetiku i okoliš.

Na glavnoj skupštini u prosincu prošle godine, SDH je isprva želio imenovati Žlaka za nadzornika Petrola, ali je povukao kandidaturu i zamijenio ga je Bračko.

Tagovi: Petrol, Slovenski državni holding, Janez Žlak, Petrol, Branko Bračko, Slovenska demokratska stranka
PROČITAJ I OVO
Država na poticajima za vjetroelektrane u minusu 371 milijun kuna
VJETAR
Država na poticajima za vjetroelektrane u minusu 371 milijun kuna
ZAGREB - Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) lani je proizvođačima obnovljivih izvora energije isplatio nešto više od tri milijarde kuna poticaja, no prihodi te državne tvrtke nisu pokrili rashode pa je zabilježen minus od 371 milijun kuna, piše u subotu Večernji list.
Đukanović podnio krivičnu prijavu protiv Markovića, Sekulić i bivšeg rukovodstva EPCG
PRIJAVA
Đukanović podnio krivičnu prijavu protiv Markovića, Sekulić i bivšeg rukovodstva EPCG
PODGORICA - Predsjednik Odbora direktora Milutin Đukanović je u ime Elektroprivrede Crne Gore Vrhovnom državnom tužilaštvu podnio krivične prijave.
Šetnja Bečom uz otkrivanje najboljih energetski učinkovitih projekata
ZABAVNO
Šetnja Bečom uz otkrivanje najboljih energetski učinkovitih projekata
BEČ - Energy!ahead novi je projekt Grada Beča kojim obilazak austrijske prijestolnice dobiva novo lice. U ponudu besplatne aplikacije uvršteni su brojni uspješni projektu poput energetski učinkovite sanacije povijesnih građevina ili postrojenja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.
Cijene nafte pale ispod 63 dolara, trgovci preusmjerili fokus na opskrbu
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale ispod 63 dolara, trgovci preusmjerili fokus na opskrbu
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod razine od 63 dolara budući da su se trgovci preusmjerili na najavljenu veću opskrbu glavnih proizvođača u uvjetima neizvjesnog tempa oporavka potražnje od koronamjera.
HOPS postaje dioničarsko društvo
PROMJENE
HOPS postaje dioničarsko društvo
ZAGREB - Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u javnu je raspravu do 2. svibnja stavilo novi Zakon o tržištu električne energije u čijem članku 134. (Prijelazne i završne odredbe) se navodi da će se nezavisni operator prijenosa električne energije (HOPS) u roku od šest mjeseci od dana stupanja zakona na snagu organizirati kao dioničko društvo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE