GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Šef Udruge malih trgovaca gorivom: Zatvaramo benzinske

Šef Udruge malih trgovaca gorivom: Zatvaramo benzinske
ALARMANTNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.07.2022 / 15:09
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Predsjednik Udruge malih trgovaca naftnim derivatima Armando Miljavac razočaran je uredbom Vlade po kojoj se cijene goriva zadržavaju na dosadašnjoj razini, kazavši da će mali trgovci početi zatvarati benzinske postaje, a spas vidi u tome da im država prodaje gorivo iz rezervi po povoljnijim cijenama.

“Razočarani smo odnosom države prema cijenama goriva. To je loše i za državu i za kupce, a na kraju i za nas distributere”, rekao je Miljavac za Hinu, dodavši kako uskoro na njihovim postajama neće biti goriva, odnosno kako se kod nekih distributera već osjeća manjak.

“Počet ćemo zatvarati benzinske postaje, jer nabavna cijena ne može biti veća od izlazne”, kaže Miljavac istaknuvši, međutim, da će tražiti pojašnjenje Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja za najnoviju odluku Vlade.

Do sada su, naveo je, mali trgovci imali gubitak od jedne kune po prodanoj litri goriva, a sada će taj gubitak biti nešto iznad 60 lipa.

Ukazao je i na skup prijevoz goriva do njihovih postaja, na troškove osoblja i amortizacije objekata.

“Cisterna dizela stoji nas oko 420 tisuća kuna, gotovo 50 posto više nego prije godinu dana. Ti su troškovi neizdrživi, moramo imati novac da to platimo, a nemamo ga, mnogi danas ne prihvaćaju ni avans”, naglasio je Miljavac, rekavši i da je njegova branša trenutno najneprofitabilnija branša u Hrvatskoj.

“Ako nas žele spasiti, država bi nam trebala prodavati gorivo iz rezervi i to po nižim cijenama. Današnja uredba donijet će mnogo problema, mnogi od nas neće imati goriva”, zaključio je čelni čovjek Udruge malih trgovaca naftnim derivatima.

Vlada je u ponedjeljak donijela Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih i veleprodajnih cijena naftnih derivata, te Uredbu o izmjeni Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju, kojima režim određivanja najviših maloprodajnih cijene naftnih derivata ostaje isti kao i prethodnih 14 dana.

To znači da će se litra osnovnog eurodizela na benzinskim postajama koje nisu na autocestama i u iduća dva tjedna prodavati po 13,08 kuna za litru, a osnovnog benzina eurosuper 95 – 13,50 kuna po litri. Plavi dizel prodat će se po najviše 9,45 kuna po litri.

I dosadašnje smanjenje trošarina na naftne derivate produljuje se za još 14 dana.

Veleprodajne cijene se fiksiraju tako da sa svim javnim davanjima ne mogu iznositi više od krajnje maloprodajne cijene.

Miljavac je za N1 rekao kako Vlada ne želi priznati da su u pitanju male hrvatske firme koje su poslovale pozitivno, a zbog odluka Vlade sada su u gubicima.

“Odgovorno tvrdim da mi radimo s gubitkom, najnovija odluka neće nam donijeti ništa dobro”, kaže Miljavac dodajući da se taj gubitak stvara već na mjestu ukrcaja.

“Napravljen je kiks u smislu da se mnogo bolje mogla napuniti i državna kasa. i dalje ćemo subvencionirati one koji imaju, bit ćemo super Hik iz Alana Forda. Sve je prebačeno na leđa malih distributera, na benzinske i tako dolaze oni koji imaju novca, siromašni ne voze”, govori Miljavac.

“Ako bi cijena bila 16 kuna i udio države u toj cijeni bi bio mnogo veći nego sada i moglo bi se obeštetiti one socijalne kategorije koje treba”, kaže dodajući kako “ova situacija sigurno neće biti dobra za nikoga”.

“Ovo što država od nas traži da radimo s gubitkom je protuzakonito”, kaže Miljavac za N1.

Na pitanje kad se može očekivati zatvaranje benzinskih, kaže: “Vrlo skoro” i dodaje: “Ako danas zatvorimo, mi smo napravili dobru poslovnu odluku.” Najprije, kaže, moraju pogledati kakve će ponude dobiti od trgovaca naftom pa će na temelju toga donijeti odluku.

Govoreći o mogućoj reakciji velikih igrača kojima je Vlada ograničila veleprodajne cijene, on kaže kako nisu u istom košu. “Oni zarađuju na veleprodaji, enormno”, govori dodajući da neki imaju vlastitu naftu dok drugi moraju kupovati na svjetskom tržištu.

“Ako želimo spasiti svoje firme, mi to moramo napraviti”, kaže o zatvaranju benzinskih postaja. Upitan zar nemaju neke “rezerve” iz kojih bi se mogli pokriti, on kaže kako su se rezerve istopile od početka primjene Vladinih mjera. “Smiju li tvrtke uopće zarađivati”, pita se Miljavac.

Tagovi: Udruga malih trgovaca naftnim derivatima, Armando Miljavac
PROČITAJ I OVO
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
ENERGENTI
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
BERLIN - Računi za plin i struju za kućanstva u Njemačkoj bili su u drugoj polovini 2023. godine znatno viši nego prije rata u Ukrajini, unatoč padu cijena u odnosu na prvu polovinu godine, pokazali su podaci ureda za statistiku.
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE