GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sekulić: EPCG će sama ili u partnerstvu graditi HE Komarnica

Sekulić: EPCG će sama ili u partnerstvu graditi HE Komarnica
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.06.2020 / 09:46
Autor: SEEbiz
PODGORICA - Elektroprivreda (EPCG) će sama odlučiti da li će hidroelektranu (HE) “Komarnica” graditi samostalno ili sa nekim u partnerstvu, kao i da li će taj projekat finansirati sopstvenim novcem ili kreditom, poručila je ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

Ona je naglasila da je raduje što je na priču o Komarnici nakon dužeg perioda stavljena tačka i što se došlo do ozbiljnog dokumenta za taj projekat, odnosno predloga detaljnog prostornog plana (DPP) za višenamjenske akumulacije na rijeci Komarnici. To je bio preduslov za gradnju hidroelektrane instalisane snage 170 megavata (MW), o predlogu Vlade će se izjašnjavati Skupština Crne Gore.

Predračunska vrijednost te investicije je 246,53 miliona eura, što je bilo povod za reakciju konsultanske kuće Fideliti koja je ukazala da su troškovi projekta narasli za 60 miliona eura u odnosu na projekcije investicije iz 2018. godine. Sekulićeva je istakla da je predlog DPP prvi zvanični dokument države koji se odnosi na izgradnju HE na Komarnici koji je urađen uzimajući u obzir sva nova tehnološka rješenja i ograničenja koja se odnose na zaštitu životne sredine.

“Pretpostavljam da kolege koje govore o tome da su narasli troškovi se vode nekim starim procjenama i projektima koji nikad nijesu zaživjeli, jer znate da se o Komarnici priča decenijama. Ovo je prvi put da smo dobili jedan dokument koji je u skladu sa svim standardima ekonomije, energetike i zaštite životne sredine”, rekla je Sekulićeva u odgovoru na pitanje “Vijesti” zašto su značajno porasli troškovi za projekat.

Ministarka je pojasnila da su planeri DPP radili koristeći podatke koji su trenutno raspoloživi na tržištu i tehnologije koje oni predlažu da se koriste u slučaju izgradnje takve HE. Dodala je da je dokument Vlade prošao ozbiljnu javnu, a o njemu će se raspravljati i u parlamentu.

“Nakon toga dolazi idejno rješenje, glavni projekat, tender za izvođenje radova i sve dok se ne potpiše ugovor ne možemo da govorimo o tome koja je cijena izgradnje tog objekta. EPCG u ovom trenutku radi na idejnom rješenju. Prirodno je da EPCG radi taj projekat, a da li će da ga radi samostalno ili sa nekim od partnera to je njena komercijalna odluka. Prema Zakonu o koncesijama država ima pravo da tu koncesiju da direktno EPCG, a ona da donese odluku o tome da li će ići sama, da li će uzeti kredit ili će graditi iz sopstvenih sredstava”, ukazala je Sekulićeva.

Tagovi: Dragica Sekulić, HE Komarnica, Elektroprivreda Crne Gore
PROČITAJ I OVO
Morgan Stanley najavljuje rast cijena nafte
PREDVIĐANJA
Morgan Stanley najavljuje rast cijena nafte
NEW YORK - Kretanja na tržištu nafte bila su vrlo nestabilna početkom tjedna.
Slovenija: Prijedlog zakona o energetskoj politici nalazi se u javnoj raspravi
REGULATIVA
Slovenija: Prijedlog zakona o energetskoj politici nalazi se u javnoj raspravi
LJUBLJANA - Ministarstvo infrastrukture podnijelo je na javnu raspravu nacrt zakona o energetskoj politici.
Cijene nafte stabilne ispod 74 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilne ispod 74 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima ispod razine od 74 dolara, balansirajući između očekivanja tijesne opskrbe i straha da bi širenje delta varijante koronavirusa moglo omesti oporavak od pandemijske krize.
Austrija: 100% obnovljivaca do 2030.
OIE
Austrija: 100% obnovljivaca do 2030.
BEČ - Austrijski nacionalni parlament glasao je za novi zakon o proširenju obnovljivih izvora. Zakon postavlja nacionalni cilj do 2030. godine stopostotne potrošnje električne energije iz obnovljivih izvora, sa 75%.
Hakeri došli do podataka Saudi Aramca, traže 50 milijuna dolara
HAKIRANJE
Hakeri došli do podataka Saudi Aramca, traže 50 milijuna dolara
LONDON - Najvrjedniji svjetski proizvođač nafte Saudi Aramco potvrdio je za BBC da su podaci tvrtke procurili od jednog od njezinih dobavljača.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE